論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴日返工前,我姐姐問我可唔可以advance 人工比佢,本來佢14號出糧。佢話佢菲律賓親戚要入醫院。咁本來我覺得,早出十多日比佢都無大問題,應承佢收工比佢。
但是因為我琴日好夜放工無見到佢,今天見到佢,覺得好奇怪,佢完全唔愁唔心急。仲好happy咁款。
我問佢last day 邊日,因為我唔續佢。佢答我4月4日。咁我就奇怪了,現在3月頭,佢從來未試過叫我advance 咁多天,最多叫我advance 2 or 3 日。佢唔知有無蠱惑。如果我advance左比佢,到時last payment佢會唔會屈我出少比佢呢?同埋佢話明天會去見新僱主,又話叫我以cash 代機票。又唔知係咪想明天簽完僱主,就提早完約,例如即時走之類?咁我糧又出左,真是一個煩字。結果,我就話叫佢自己搵朋友借錢,其實佢有個妹在香港做野,咁佢聽左又唔緊張咁,我諗佢應該真的揾借口問我提早出糧多。
咁我叫佢簽果份比入境處果份form,佢即時好緊張,以為我要斷佢約,我話,呢份form完約斷約都要簽,交比入境處。佢問我點解上面寫住termination.我請左十幾年工人,真是第一次有工人咁問,同埋佢即時要求影張form.我話你咪問agent囉。果刻我真的對佢極度失望,我之前仲諗住advance人工比佢,無諗過佢會用借口唔知為乜想早D攞$。呢一刻,我先明白原來佢係咁唔信我。同埋,佢表面好像好豬,其實內心好多算計。

男爵府

佢哋英文唔差得過土生土長港人,理由應寫not renew,termination唔多唔少帶點負面意思

男爵府

我無寫reason 呀。
係入境処張form 個title係
"Notification of Termination of Employment Contract with Foreign Domestic Helper"
佢係問我點解張form叫termination.
我又點知點解入境處張form係咁既名呢。

我呢個姐姐英文好差的,初中畢業,成日串錯字,文法又唔啱。

別墅

我個姐姐印尼 44歲
個樣好蠢!但內心好奸,佢地聚埋就會學壞,所謂學壞就係成班人諗計仔呃主人!
佢地講乜理由我都唔信!成日都有親戚朋友病呀意外呀,呢啲完全與我無關,你黎打工就做好本份,佢啲理由我全部唔過問,唔借錢,做就做唔做就byebye

男爵府

我本來諗住只是早十多日,佢又唔會走嘅。但因為佢咁奇怪,原來較到時間啱啱好係一個1月後last day。我唔知佢有無咩蠱惑,所以都是照正常時間出糧算。觀乎佢呢兩日個輕鬆愉快樣,擺明係呃我,但唔知為乜咁無聊。不過我唔會深究。
佢都係扮蠢果類,應該話,自己野就精。
佢上個約係被斷嘅,佢話佢前僱主有病,又無錢。我果時信晒佢。

男爵府

啱啱收到無禮貎賓人打電話來找佢,同前幾任走時借錢個情況一模一樣,相信都是去借錢走。

男爵府

佢已經認左係比人追債。個個工人都借錢,果時初來誓神劈願唔會借錢,兩年來,變晒。

別墅

felicia113113 發表於 18-3-5 11:44
我個姐姐印尼 44歲
個樣好蠢!但內心好奸,佢地聚埋就會學壞,所謂學壞就係成班人諗計仔呃主人!
佢地講乜 ...

認同

男爵府

felicia113113 發表於 18-3-5 11:44
我個姐姐印尼 44歲
佢地講乜 ...
我呢個姐姐,真的平時開口埋口god 呀,church 呀。初來時仲批評D人借$,話見過人追債搬晒借仔D野走。今天,都一樣。昨天三個追數電話,今天一個。
十多年請過6個工人,4個借錢走。
2印2賓,都一樣。
呢個仲犀利,情緒起伏都無。以前果D,都會知衰,哭住道歉。
呢個直頭,連喜怒哀樂都不形於色。
我係最近,先知佢咁蠱惑。以前,仲以為佢蠢,少講大話。

大宅

janicetsang 發表於 18-3-3 22:30
琴日返工前,我姐姐問我可唔可以advance 人工比佢,本來佢14號出糧。佢話佢菲律賓親戚要入醫院。咁本來我覺 ...
佢地好叻扮蠢,其實好蠱惑,小心!尤其你唔續約,佢好有可能玩野
唔好提早出糧,費事有手尾

男爵府

MABOMA 發表於 18-3-6 23:27
佢地好叻扮蠢,其實好蠱惑,小心!尤其你唔續約,佢好有可能玩野
唔好提早出糧,費事有手尾
...
謝謝提醒。好在我果日OT見佢唔到,否則都advance左比佢。佢呢2日打斧頭勁左,頭先打邊爐,夜左,又催我,好像去酒樓趕客收工咁。
叫佢整咖啡,整完放在咖啡機,又唔攞過來。今朝又唔知醒起身。要我老公拍佢門。

大宅

janicetsang 發表於 18-3-7 22:55
謝謝提醒。好在我果日OT見佢唔到,否則都advance左比佢。佢呢2日打斧頭勁左,頭先打邊爐,夜左,又催我,好 ...

打斧頭你會由得佢,當唔知?

男爵府

MichEAL82 發表於 18-3-7 22:59
打斧頭你會由得佢,當唔知?
我就是好驚訝,一個四方型玻璃兜的丸,要一百蚊。仲要放埋豆腐入去充數。然後,我見到,$30根本係佢的字跡。自己㝍上去。先見到,呢個月越打越勁。幾片(係片)甘荀加幾條粟米仔又收我$20。總之一餐齋,加幾隻雞翼幾條蝦,都收我$200。咁佢永世唔會認。因為我無證據。我無同佢抝。我叫佢明天起只去百佳。

大宅

janicetsang 發表於 18-3-8 00:56
我就是好驚訝,一個四方型玻璃兜的丸,要一百蚊。仲要放埋豆腐入去充數。然後,我見到,$30根本係佢的字跡 ...
咁狼,同偷同搶有乜分別?!二百蚊一餐係咪全部有機⋯ 當你傻!
叫佢只去超市,起碼有單有據⋯⋯

大宅

janicetsang 發表於 18-3-7 22:55
謝謝提醒。好在我果日OT見佢唔到,否則都advance左比佢。佢呢2日打斧頭勁左,頭先打邊爐,夜左,又催我,好 ...
佢明知走人,梗係作反啦⋯⋯

子爵府

回覆 janicetsang 的帖子

叫佢唔洗講咁多,no advance salary 完!古古惑惑!冇錢啊,唔好問!

男爵府

Msolivialeung 發表於 18-3-9 21:56

叫佢唔洗講咁多,no advance salary 完!古古惑惑!冇錢啊,唔好問!
係呀佢真係反轉豬肚。阿女話琴日放學返來,個工人自己用完廁紙唔換。我地一向如果有生果就晚晚食生果,依家佢唔主動買,唔買就唔使切。
今天有生果,唔叫又唔切。
總之好討厭。

男爵府

仲有,浴缸又唔清潔。琴日又無端端買肉丁罐頭($11)claim我錢。本來我諗住由佢,但是又想,佢會唔會買來賣比人。於是叫佢食返屋企野,唔可以唔問我買比自己又claim我錢。
跟住我比左一包雞翼佢,廿零蚊份量,佢一日清曬,仲煮一盒明天帶出街。
又黑口黑面。
我真是唔明,我唔續佢,唔advance salary比佢,我有錯咩?
佢自己去借錢,追數電話已騷擾我屋企,我都無鬧過佢。
佢咁樣打我斧頭,我叫佢去超市,佢而家keep住黑口黑面。唔通我唔比佢打我斧頭又是我唔啱。
好討厭!

子爵府

你預佢會再衰啲架喇,要睇實啲!點解可以帶盒野走?
提醒佢,冇問過僱主帶走任何野視為偷!

大宅

回覆樓主:

如果咁樣作反我會唔再俾錢過佢手,一係自己辛苦啲,同佢去買,你俾錢但要佢拎嘢,一係上網訂。所有未經我同意而買嘅嘢我會扣糧,而且買一次出一次 warning letter, 到佢完約時全部交俾入境處,俾佢哋下次批 visa 時參考(記住同佢講會交俾入境處)!

感覺上佢想搏炒,賺1個月唔駛做都好,如果你係 FTM 唔駛怕佢,樣樣同佢揸正嚟做。買一袋雞翼俾佢講明俾佢食到幾時,提早食完就自己無嘢食,你唔會理。

唔再自動波就逐樣叫佢做,做完檢查,如果 hea 做清潔唔乾淨就再洗多次,做完一樣即刻叫佢做第二樣,佢要玩嘢咪同佢玩,唔會驚佢。

辛苦多1個月就甩難喇,加油!

首頁

尾頁

跳至