夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

開心吸收勳章

故事有點長, 不喜勿插

同先生拍拖結婚12年, 有兩個小孩 一個3歲一個歲半 ,先生本身脾氣比較差, 發脾氣嘅時候講野好刻薄, 但唔發脾氣嘅時候個人好好,好錫我, 所以明知咁樣我都嫁畀佢, 但自從小朋友出世之後情況越來越差, 我諗好多太太都會明白, 屋企被人無視, 冇人關心冇人錫, 小小事就被無理取鬧, 就連呼吸都係錯嘅感覺, 上年發現問題越來越大我嘗試修補, 換來只係不被尊重, 直到我開始想放棄, 我先生意識到就對番我好啲, 但呢個循環繼續開始, 慢慢又開始對我差返, 係上年12月尾我最失意嘅時候, 因為公司小人令我連份工都冇埋, 份工做咗六年所以我真係好唔開心, 佢冇關心過我一句, 凈係話我廢物冇用, 佢話係佢先要我, 佢話叫我試下搵其他男人嚟評價我…… 真係好Hurt, 但最傷心係我睇到佢十二月信用卡嘅statement, 用咗萬六蚊嚟打online game, 我最嬲唔係個萬六蚊, 係我最痛苦困難嘅時候, 我嘅老公净係顧住打機。

曾經試過喺我屋企人面前鬧我係狗叫我食狗糧, 雖然最後對我有道歉, 但心裏面都仲係難過萬分。

大約係個半月前, 因為面書嘅關係, 我同冇見差唔多十八年中學那些年嘅初戀聯絡番, 佢依然係單身, 佢亦知道我已成為人妻, 我哋每日會whatsapp關心大家嘅近況, 傾返過去嘅點點滴滴, 我知道我咁樣做係唔啱, 我好似偷緊我想要嘅嘢, 我真係需要人錫, 需要人關心, 情人節我見到個個朋友喺facebook放閃, 而我老公當冇件事, 所以我真係好羨慕其他人, 終於早幾日我因為去完日本畀手信ex約咗出嚟見面, 佢揸住架七人車經過我身邊, 我喺街外望入車窗坦白講真係幾靚仔, 冇諗過佢會揸7人車, 當年佢係有啲錢嘅少爺仔, 佢夠18歲就買咗架全新飛仔型嘅跑車, 所以真係冇諗過佢揸七人車嚟搵我, 我哋見面大約見咗一個鐘, 嘻嘻哈哈的笑聲, 而且佢畀我感覺成熟咗好多, 最後我離開嘅時候, 佢話只要知道我一切安好就夠, 我冇同佢講過我同我老公嘅問題, 我唔想畀佢知道我咁狼狽。

見完面之後呢兩日我哋繼續keep住whatsapp, 呢兩日我哋whatsapp密咗好多, 亦有少少曖昧嘅說話, 但係最後佢提醒番我, 我哋兩個要小心啲如果唔係玩大咗就會影響我家庭, 再一次提醒我唔可以越過界線, 但我真係好傷心好傷心, 冇諗過自己會為呢個男人隔咗18年再傷心

我知道我嘅家庭先係最重要, 但我真係好傷心好難過, 約前度見面時 前一晚, 我特登抱緊我老公, 得唔到佢回應, 我好想同佢講你可唔可以鬧少啲我, 但我講唔出口, 今朝我同我先生去飲茶 仲有奶奶喺度, 我只係大約㩒咗兩分鐘電話, 佢就當場鬧我信唔信我爆你啦, 有冇人明我好難受嘢都食唔落嘅感覺, 對住老公同對住ex真係天堂同地獄嘅分別, 我知道因為我同ex唔係一齊生活所以見到嘅都係美好……

聽日我打算同ex講我會小心唔會再越過嗰條界線, 只要佢一切安好就夠.

所有嘢收咗喺個心裏面唔敢同任何一個人講,惟有係度抒發, 謝謝收看

平淡是福

水晶宮

回覆樓主:

適婚男士仲係單身? 算啦, 回憶總是美好的

另外我自己好反感同人出街食飯自己玩手機既人, 我唔容許自己小朋友係咁, 同家人或朋友食飯我自己都唔會攞手機出來, 除非等人電話

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

同老公相處不來,就分開啦,
不應逃去EX度求安慰。

題外話,
只有結左婚丶有仔女嘅男人才會駕七人車⋯⋯

侯爵府

夏落特 發表於 18-3-4 01:37
故事有點長, 不喜勿插

同先生拍拖結婚12年, 有兩個小孩 一個3歲一個歲半 ,先生本身脾氣比較差, 發脾氣 ...

好彩你個ex無進一步既行為,唔係你一定失守。我已經試過咁既經歷,但係就算真係同個前度做埋又點,已經返唔到轉頭㗎啦。一個好男人唔會去破壞人地既家庭。同埋正常單身男人一定唔會渣7人車,就算唔係跑車都係四驅車好似land rover bmw嗰啲。7人車係俾成個屋企坐既

瑪瑙宮

你其實唔衰响尼个男人手上, 亦一定會衰响另一个男人手上.

同老公問題解決唔到, 又修補唔到, 亦唔想同佢一齊, 應該分開.

个男人提得你, 係將來如果你地一齊, 佢叫提左你, 係你自己中埋黎, 唔關佢事.

你自己覺得禁兩分鈡電話, 但人地會覺得好耐, 重要係 99 面前咁做, 有乜都可以飲完茶覆, 你又唔係番緊工一定唔係公事, 你老公唔爆你, 你會重禁緊電話, 以佢的脾性, 佢一定爆你喇. 尼鑊係你自己攞黎.

你个人越黎越混亂, 你每行一步諗清諗楚先好.

大宅

開心吸收勳章

我㩒電話我亦有唔啱, 只係我覺得我老公可以正常同我講叫我唔好, 唔係兇我信唔信我會爆你, 嗰刻我真係好難受連餐茶都食唔落, 佢平時同我食飯都習慣打機, 就連同我屋企人成餐飯佢都可以喺度打機仲要兼顧住電話ipad三部機, 我妹妹仲話佢唔知以為佢有另一個業務. 但係我只係輕輕同佢講唔好打機啦食飯.

講番ex 都確認咗佢係單身, 亦有問過佢點解渣七人車, 工作上有時會用到 , 同埋佢阿哥有時會用.

其實我知我自己心底裏面最愛係我老公, 只係初戀嘅出現令我心中起咗火花 , 原本被忽視感受感情再燃起 , 我覺得女人就係女人, 無論結咗婚定生咗仔一樣需要被愛錫. 呢度唔知有冇jm明白我.

另外亦都多謝你樓上各位嘅提醒

我亦都決定咗唔會再搵ex, 本身諗住今日會send個message畀佢, 話我唔會越過界線, 知道佢一切安好就夠, 但都唔會再send, 冇必要啦, 今日約咗朋友去大澳行山, 我要好好享受

平淡是福

大宅

夏落特 發表於 18-3-4 09:47
我㩒電話我亦有唔啱, 只係我覺得我老公可以正常同我講叫我唔好, 唔係兇我信唔信我會爆你, 嗰刻我真係好難 ...

我明,被忽略同粗聲粗氣對待是很難受的,希望你老公能夠醒覺去好好珍惜你,愛護你。

同時,也好好愛自己。

祝福你JM.

子爵府

我㩒電話我亦有唔啱, 只係我覺得我老公可以正常同我講叫我唔好, 唔係兇我信唔信我會爆你, 嗰刻我真係好難 ...
建議你先處理現在與老公的問題,與初戀的保持距離。。做人唔可以多心。。

peggypeggy820    發表於 18-3-5 15:22

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

點解仲要忍你c6,我係你就帶埋啲仔女返外家,當佢係茶樓話爆你果刻,就應該立即起身走,你c6已經當你是狗,佢自己玩電話就得,你㩒一陣就爆你,叫佢食屎啦!

子爵府

你不如多些跟老公講感受,溝通,想他怎樣,他又想你怎樣,把大家佢離拉近翻d.
我以前都脾氣大,亦會打机,太太都會同我說感受,有時唔想聽佢講,慢慢會谂下,又慢慢改左,依家無咩打机,她覺得難受的大部份都改了,不竞條路大家走落去,想对方開心。

複式洋房

故事有點長, 不喜勿插

同先生拍拖結婚12年, 有兩個小孩 一個3歲一個歲半 ,先生本身脾氣比較差, 發脾氣 ...

如果樓主老公對自己係呼呼喝喝,都不是正常的相處應有的態度,長遠來說要解決,畢竟一輩子很長,長期受壓會活得很痛苦

前度的出現是單純問好還是來呃蝦條,樓主要攪清楚。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

先要解決同老公問題為重點, 始終唔可能被佢呼呼喝喝

子爵府

故事有點長, 不喜勿插

7人車--已婚
打爆你;食狗糧;無人要--我係你就唔出聲,自己忽然消失算。反正你老公都無人性

瑪瑙宮

原來佢都係咁打機, 只係响佢老母面前唔打, 好, 咁佢下次再响你家人面前打, 你咪同佢講, 係唔係要我爆你呀? 佢重係响你家人面前打, 唔好叫佢黎食飯囉. 自己唔尊重人想人尊重你?

翡翠宮

回覆樓主:

飛左呢個老公啦
你好鍾意比人鬧咩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 夏落特 的帖子

同老公屋企人食飯,大家冇野傾時㩒一陣手機,
好閒啫,
你老公嘅態度真係好衰,
打爆你?
係我就立即起身走,