懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人太太現時懷孕孖胎20週(人工受孕), 但兩日前在瑪嘉烈醫院照結構時發現子宮頸已開了3度, 並且有胎嚢走了一部分出陰道, 醫生已即時安排住院, 但亦明言現時除臥床外已沒有甚麼可做 (其實醫生說了3個方法, 第一是透過手術將外露的胎嚢推回入子宮, 然後封起子宮頸, 但有3個風險, 弄穿洋水, 子宮頸封不起來, 封起後子宮頸收縮弄傷子宮頸, 最重要是並無任何數據題示此手術對孖胎有用. 第二個方法是用安胎藥, 但一樣是並無任何數據題示此方法對孖胎有用, 只是說安胎藥並冇害, 想試便試. 第三是用環索住子宮頸, 但由未能將胎嚢推回入子宮, 所以此方法已失敗). 由於手術風險相當高, 如真的不幸弄穿洋水便即時失去BB,所以唯有選擇第二個方法, 聽天由命, 希望透過臥床令胎嚢不再進一步滑出.
入院已三天, 今天檢查發現已開了5度, 但兩個BB一齊安好, 只是環境問題威脅她們的生存. 今天聽到開到5度真是非法不安, 每一想到BB會隨時離我地而去都忍不住哭出來. 由於瑪嘉烈醫院的醫生已說沒有甚麼可做(但我從他們口中說此案例非常罕見並查詢如必要時能否保住另一胎時竟然得到答覆是他們未試過。。。此情況令我對他們缺乏信心).....

1. 因此想問問各位師兄師姐此情況是否真的沒有甚麼可做? (因上網查過同樣情況但其他醫生好像有其他方案...)
2. 因試過向醫生要求轉介去廣華醫院,但醫生拒絕,如果此批醫生已說沒有甚麼可做,而我希望向他們的上頭(如顧問醫生)求證是否真的已沒方法,真的只能呆等,還是有其他方法可試,應如何做?

因為今次懷孕非常可能是我們最後機會了,所以我們非常希望能保得住,煩請各位賜教,感激不盡!

大宅

supermanlam 發表於 18-3-3 09:47
本人太太現時懷孕孖胎20週(人工受孕), 但兩日前在瑪嘉烈醫院照結構時發現子宮頸已開了3度, 並且有胎嚢走了 ...

其實已經開到5度,你有冇諗過不如做手術踫運氣?仲有你哋有冇問醫生如果穿咗羊水係咪一定要攞個B出嚟?如果身體冇受感染或發炎,穿羊水後係咪可以訓牀到有感染後再攞出嚟?23週BB出嚟至有生存希望,我有見過22週半BB但係好多後遺症,我自己都有過孖胎加上23週發現冇曬羊水,醫生有提過羊水要用到23週因為BB肺部發展要靠羊水,早過23週冇羊水肺功能會有問題。

大宅

回覆樓主:

路過,幫推!
希望樓主你地一家人都平安!

伯爵府

好媽媽勳章

supermanlam 發表於 18-3-4 01:47
本人太太現時懷孕孖胎20週(人工受孕), 但兩日前在瑪嘉烈醫院照結構時發現子宮頸已開了3度, 並且有胎嚢走了 ...

我之前都係咁,唔好再等,即刻去私家做手術,紥住宮頸,希望手術順利,你等嘅話坦白講好難撐過24周,有需要pm我,我順利保得住bb已4個月大。

伯爵府

好媽媽勳章

agneau 發表於 18-3-4 02:55
其實已經開到5度,你有冇諗過不如做手術踫運氣?仲有你哋有冇問醫生如果穿咗羊水係咪一定要攞個B出嚟?如 ...

佢應該齋鬆開冇穿水

大宅

小小郭夫人 發表於 18-3-3 15:29
佢應該齋鬆開冇穿水

我講緊手術後其中一樣風險嘅穿水。

男爵府

回覆樓主:

與其訓床安胎無咩用,比我可能會博ㄧ博試第ㄧ個方法,起碼叫盡力過
希望你地ㄧ家大步㰖過

大宅

回覆樓主

希望樓主可以順順利利...推推

複式洋房

回覆樓主

我都係懷孖胎,先26w,孖胎本身就係風險大,所以我基本從懷孕開始就一直bedrest,然後私家mon住宮頸情況,你呢個case其實不算罕見,係大陸非常多案例,唯一能保的方法是手術縫住子宮頸,因為外露胎膜暴露空氣中造成子宮內外壓力差,只會一直將胎膜向外推,bedrest到生的希望很渺茫,但由於胎膜已經外露,穿水感染風險非常大,你一定要聯繫經驗豐富的私家醫生,政府醫院個d唔信得過,還需要一直吊抗宮縮針和感染藥,祝福bbs和媽咪平安無事。

大宅

為你一家禱告

大宅

幫推,祝一家平平安安。

洋房

回覆 agneau 的帖子

因為已開到5度,醫生話已不能做手術。如穿洋水但BB仍在子宮裡確實還可生存,但由於已沒洋水保護,肺部及身體會被子宮壓住,手腳會變崎型及以後呼吸會變困難....

洋房

回覆 小小郭夫人 的帖子

已PM給你,煩請聯絡。確實想轉其他醫院,但醫生不允許出院,又拒絕轉院,說只能自己簽紙出院,但怕出院風險高,而其他醫院又因在瑪嘉烈醫院有紀錄而拒收,如私家醫院是那間或應如何做?

洋房

回覆 steph313 的帖子

請問如轉私家醫院程序該如何?那一間醫院較好?如何聯絡醫院接受?Thanks!

複式洋房

試下上網問台灣那邊的醫生,台灣做人工很普遍,而且做到46-47 歲,案例比較多,加油!!

複式洋房

回覆樓主

路過想幫你加油 其實依個時間真係轉私家係最好 荃灣港安佢地婦科好好 你可以打去問下。我一直都係港安做所有野。 另外都有人介紹st paul好好. 私家d姑娘好有心機答你問題。你打去幾間醫院問下再決定 轉其他公立無乜必要了。政府醫院其實真係信唔過

侯爵府

回覆樓主:

子宮頸問題孫錫鴻醫生係好有experience, 你不如考慮揾佢拎個 second opinion

為你太太同bb 祈禱

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

希望兩個都健健康康,順順利利

大宅

supermanlam 發表於 18-3-3 18:28
回覆 agneau 的帖子

因為已開到5度,醫生話已不能做手術。如穿洋水但BB仍在子宮裡確實還可生存,但由於 ...

我囡囡喺23週冇曬羊水,我諗21至22週一直流緊,我訓牀訓到27週有感染又有陣痛至生佢哋出嚟,23之前冇羊水肺部會好大問題,但係如果可以等耐啲,希望可以去到23週就生存機會大好多。仲有囡囡住咗幾個月醫院,已經返屋企,已經一歲,手腳靈活,冇乜病痛。

複式洋房

supermanlam 發表於 18-3-4 10:40
回覆 steph313 的帖子

請問如轉私家醫院程序該如何?那一間醫院較好?如何聯絡醫院接受?Thanks! ...

你嘗試下聯繫劉子健或者孫錫鴻醫生,睇下他們肯不肯願意冒險,如果他們肯做,會聯繫醫院的,祝你們平安順利!

首頁

尾頁

跳至