未有廉航之前嘅日本機票價錢?

KTKTKT5
|

我想問吓大概五年前左右, 非旺季來回機票錢大約幾多千? 如果有廉航後單只平二千, 無理由突然吸引到咁多香港人去? 其實係咪日元平左先吸引到勁多人去? 定係還是免簽証後已經激多人?

(只討論香港, 因為內地近年經濟發展很好, 所以內地多人去係必然現象)
馬霸
|
d人越來越有錢
kitbebe
|
日元平左係真, 最高試過十算
C.Humphrey
|
kitbebe 發表於 18-3-4 10:53
日元平左係真, 最高試過十算

係呀,十算果時真係一年去次都赤
宜家七算真係好抵,所以多人去
seaheart88
|
KTKTKT5 發表於 18-3-4 10:30
我想問吓大概五年前左右, 非旺季來回機票錢大約幾多千? 如果有廉航後單只平二千, 無理由突然吸引到咁多香港 ...

覺得有咗香港快運之後。。。多咗好多啲特價機票。。。雖然啲人把口鬧佢衰,但係點都鬧住佢。。以往去東京一般3000$4000機票。。家庭trip真係成本好高。。。但係現在價錢真係可以平至$1000.1個。。。

以前一年一次已經好出位。。。因為計埋洗費都唔平。。。機票又唔見咗幾千。。但係現在慳咗機票錢同埋慳咗啲住宿錢住平啲但係可以喺使到食方面買好啲
seaheart88
|
KTKTKT5 發表於 18-3-4 10:30
我想問吓大概五年前左右, 非旺季來回機票錢大約幾多千? 如果有廉航後單只平二千, 無理由突然吸引到咁多香港 ...

日元又係平左而且以前去日本真係要簽證。。我試過九個六去過。。後來跌到六個幾簡直好驚喜。。就算現在升到七個幾我又覺得OK。。
艾菲BB
|
大約五六年前,日元十算,我同C6兩個去大板一星期,旅行社買套票,total$14,000(大約)
17年去福崗,坐HKE ,自己book機票酒店,兩大一細,8日,total$8000(大約)

werty
|
seaheart88 發表於 18-3-4 10:58
覺得有咗香港快運之後。。。多咗好多啲特價機票。。。雖然啲人把口鬧佢衰,但係點都鬧住佢。。以往去東京 ...

搞到啲人愈來愈古怪。。。

租?我心諗,真係無,問朋友借都可以吧。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
seaheart88
|
werty 發表於 18-3-4 11:03

旅行相又真係有得租。。。因為好多人唔想將佢放喺屋企。。。

但我自己就唔會囉。。因為衛生問題。。就算朋友問我借我都唔想借。。唔係話自己個喼好巴閉。。。只係個人物品唔想咁樣借比人。。因為喼冇可能拎去洗。。。
LedTV
|
艾菲BB 發表於 18-3-4 11:01
大約五六年前,日元十算,我同C6兩個去大板一星期,旅行社買套票,total$14,000(大約)
...

福崗我試過平到來口$1500/4位連行李機票錢

東京就$3400/4位來回連行李

seaheart88
|

我反而覺得自從廉航出現咗。。。Cheap精亦都出現多左。。。

以前我去旅行嘅年代唔會有人霸晒頂頭行李箱位。。因為以前啲人都好自律。。。而且傳統航空本身有包行李。。。但係現在啲人唔想俾錢買咁多行李位。。。就盡量手提搏人哋唔秤,捉到仲大聲夾惡兇啲地勤,之後就霸晒自己嗰啲行李箱位。。儘量牙揸啲唔好俾人擺自己附近驚人整到佢啲手信。。。

seaheart88
|
LedTV 發表於 18-3-4 11:05
福崗我試過平到來口$1500/4位連行李機票錢

東京就$3400/4位來回連行李

我最平買個$68福岡。。。兩個人連行李都係大概千四。。。。

價錢就係OK。。。但係都見左好多人生百態
vivibabyvivi
|

的確係有得租架,而且係R字頭名牌喼。不過我諗唔到理由要租,上手裝過屎你都唔知啦,裝過病菌衫唔知點算。而且喼咁易掉爛,爛左要賠得不償失
Ashleycorina
|
以前機票都係$4-6000
我自己鍾情去日本坐日本的Airlines 無坐過budget airlines ...

我只是平民,買economy class,不過就鍾意坐ana/jal...

seaheart88
|
Ashleycorina 發表於 18-3-4 11:12
以前機票都係$4-6000
我自己鍾情去日本坐日本的Airlines 無坐過budget airlines ...

以前未有廉航。。。我都只係坐個cx jal。。。反而ana未試過。。。因為以前年代好多package都係用國泰同日航多。。。

但就係今年就算唔係廉航。。。有咗香港航空之後。。。機票價錢亦都跌價不少。。特別係北海道航線。。絕對係同國泰頂住黎打。。
|
seaheart88 發表於 18-3-4 11:17
以前未有廉航。。。我都只係坐個cx jal。。。反而ana未試過。。。因為以前年代好多package都係用國泰同日 ...

我坐過HK airlines 兩次非常差,所以無再買過。
我個人認為ana 真係好好非常attentive
mercurycc
|
免簽証已十幾二十年前既事,記得第一次要簽証的,
但唔算麻煩 。
主要機票選擇多左平左就真,以前一家3口去機票連酒店都要2萬多,
重要睇咩季節,一月去東京搭hka加酒店都係萬鬆,平左好多,
匯價記得13年去都要8.5幾,而家7幾又唔係差好多。
seaheart88
|
Ashleycorina 發表於 18-3-4 11:24
我坐過HK airlines 兩次非常差,所以無再買過。
我個人認為ana 真係好好非常attentive
...

我都坐過一次香港航空去台北。。。。。去程就冇咩。。。但係回程就delay 好耐。。。服務講真都唔要求啲乜。。。但係應該冇乜下次機會
大力大力
|
馬霸 發表於 18-3-4 10:31
d人越來越有錢

因為各國Q E,現金亦多了,人人便覺得更有錢~
|
seaheart88 發表於 18-3-4 11:32
我都坐過一次香港航空去台北。。。。。去程就冇咩。。。但係回程就delay 好耐。。。服務講真都唔要求啲乜 ...

我一次economy 一次business class,都發生左唔愉快事,所以幾平都唔敢再坐。只能夠同自己講兩個小朋友的傷害已過。唔坐就算了。