0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教各位sis, 我阿B就一個月大,
本來飲全奶粉無問題,一直飲緊80-90ml,但呢個幾星期唔知點解好扭計,我唯有比我乳頭佢啜,但我好少人奶,唔知係咪佢慣左啜我乳頭,呢個幾星期,一比佢飲奶粉都唔肯飲,我唔知咩原因....
因為我乳頭比一般人直徑大好多,都比奶樽咀大,唔知係咪咁佢唔肯啜奶樽,依家好扭計先飲得20ml,但我驚佢咁落去會肚親,請教各位有無辦法可以分享下 Thank you

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

如果你繼續俾佢啜,佢會好依賴你架,或者你狠心d喇

男爵府

HappyWong123 發表於 18-3-4 14:03
本來飲全奶粉無問題,一直飲緊80-90ml,但呢個幾星期唔知點解好扭計,我 ...

試下轉奶樽牌子 或者將個奶咀轉大一個size 好似pigeon 初生用ss嗎 一個月大可以轉s碼 我個仔佢 半個月左右就開始你咁嘅情況 我將奶咀由s碼 轉m碼 佢就肯食返嚟啦 仲好快飲曬

大宅

HappyWong123 發表於 18-3-4 14:03
本來飲全奶粉無問題,一直飲緊80-90ml,但呢個幾星期唔知點解好扭計,我 ...

可能佢在啜你時,已經食左d奶架喇,所以飲得少奶都唔怕

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB如果飲奶粉,你暫時唔好抱小朋友,小朋友系可能聞蛋花湯。

珍珠宮

回覆樓主

如果佢鍾意人奶,可以多D埋身,會增加奶量

首頁

尾頁

跳至