老父84歲,有可能係肺癌,有冇人睇浸會中醫好?

Kristytracy
|
因年時已高,冇打算比佢化療或做手術,只想找個合適中醫比佢,聽聞浸會中醫治癌不錯,請幫忙
hohoho2013
|
東華三院都有中醫
eemm
|
聽講話,廣華醫院嘅中醫幾好㗎喎
Charlotte_mom
|
浸大毛小玲
但中醫以抒緩為主呀
Kristytracy
|
謝謝各位,有冇聽過佐敦馬x 洲中醫,知吾知他好嗎?
kitbebe
|
Charlotte_mom 發表於 18-3-4 14:40
浸大毛小玲
但中醫以抒緩為主呀
毛小玲已出去自己開診所了
katherine_2010
|
Kristytracy 發表於 18-3-4 16:04

有聽過,聽講佢好勁!但我冇睇過佢
Froggy_joe
|
睇過,本人覺得都係舒緩為主

診金唔貴,但每次必定要係佢到執藥,十劑大概二千幾蚊,期間要戒口,呢一關令到好多癌症病人覺得無乜生趣
Kristytracy
|
eemm 發表於 18-3-4 14:27
聽講話,廣華醫院嘅中醫幾好㗎喎

係咪馬xx 醫師?
Charlotte_mom
|
kitbebe 發表於 18-3-4 16:15
毛小玲已出去自己開診所了

係wor,叫慣左
bosch
|
Kristytracy 發表於 18-3-4 16:50
係咪馬xx 醫師?

有兩個較出名既醫師。一個姓馬既女醫師,一個係謝X 材醫師。果度都有幾個醫師會醫癌症,你去到睇水牌,有列晒出黎。

我阿爸睇謝醫師·,第一次預約要早幾個禮拜,我阿爸只係睇得一次,不過佢飲左中藥後係咳少左。

希望你爸爸安康。
|
Kristytracy 發表於 18-3-4 14:07
因年時已高,冇打算比佢化療或做手術,只想找個合適中醫比佢,聽聞浸會中醫治癌不錯,請幫忙 ...

你要睇清楚,有D醫師係專門舒緩化/電療副作用,有D醫師係延緩病情惡化!我媽係肺腺癌,發現已經四期末,西醫估算只剩3至6個月命,電/化療可延命至九個月命,最終放棄西醫放射治療,睇中醫延緩病情惡化,日常飲白花蛇舌草水,食鯊魚丸(X小寶果個牌子),去玩去教會,家人廿四小時陪伴,確診三十一個月後才離世,期間我仲生咗一個男外孫俾佢抱下!我媽終年五十歲,愈年輕愈擴展得快去得快,八九十歲老人家反而可能拖長好多時日
我舊街坊的父親係水上人,咸魚當飯食,又食煙,八十歲確診肺癌,放棄西醫治療,睇中醫,戒煙,上年聖誕慶祝九十大壽,過完年,上星期入咗寧養病房,因為擴散到全身骨頭,家居難以照顧佢哋睇開浸會徐敏教授,未有cancer之前已經睇開其他病痛
myaisha0435
|

有, 我阿爺果陣肺癌係睇佢,

佢老人家話睇左係舒服d
Kristytracy
|
701003 發表於 18-3-4 20:01

你要睇清楚,有D醫師係專門舒緩化/電療副作用,有D醫師係延緩 ...

謝謝,我都係吾會比佢做化療或手術,請問做緩和病情,邊個醫師比較岩呢?浸會董xx 醫師好似吾錯,但吾知佢係咪專做緩舒病情
Kristytracy
|
myaisha0435 發表於 18-3-4 20:15
有, 我阿爺果陣肺癌係睇佢,

佢老人家話睇左係舒服d

謝謝,但我都聽聞佢好多野介口,冇咩野可以食對病人都係問題。
Alex123
|
Kristytracy 發表於 18-3-4 20:27
謝謝,我都係吾會比佢做化療或手術,請問做緩和病情,邊個醫師比較岩呢?浸會董xx 醫師好似吾錯,但吾知佢 ...

浸會懂汝X好似已經唔收新症。

|
Kristytracy 發表於 18-3-4 20:27
謝謝,我都係吾會比佢做化療或手術,請問做緩和病情,邊個醫師比較岩呢?浸會董xx 醫師好似吾錯,但吾知佢 ...

延緩病情都係靠跟據病人身體狀況來判斷,好難一概而論!浸會多教授級數的醫師,你可以去上網查下醫生資資歷我媽媽果時係去廣洲,省中醫睇教授級醫師,又去過北京中醫醫院,拎藥方回港執藥!
Kristytracy
|
701003 發表於 18-3-4 22:29
延緩病情都係靠跟據病人身體狀況來判斷,好難一概而論!浸會多教授級數的醫師,你可以去上網查下醫生資資 ...

謝謝你
fungwk3388
|
回覆 bosch 的帖子

廣華中醫好full, 經常要排好久, 建議同時排浚會, 這樣可令每日有藥食, 食晒藥時有醫生看.
ificould
|
Kristytracy 發表於 18-3-4 14:07
因年時已高,冇打算比佢化療或做手術,只想找個合適中醫比佢,聽聞浸會中醫治癌不錯,請幫忙 ...
我家長老都有類似情况,請問你選了哪一個中醫?聽講浸大中醫唔錯,但唔知邊個好。真係好擔心、無措……