母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

得岩岩生左十幾日,坐月中,埋身喂人奶係我坐月最煩惱既事,係醫院d姑娘教幾時飲奶飲幾多奶由bb去主導,但健康院又唔係咁教喎,健康院姑娘叫我2個鐘喂一次,但我bb唔係好吸到奶,唔知佢懶定唔肯用力吸,因為一出世佢係有埋身食既但第二日就去左兒科病房原本話做檢查之後會返黎既點知一去就去到出院,兒科果邊一日只可以某d時間去所以佢係食開奶樽奶粉既,埋身佢都肯食但永遠食唔清一邊乳房之後就喊爆,因為佢無用力去吸入面d奶,吸極都吸唔到以為無奶所以喊爆!健康院姑娘叫我每次喂一邊胸但因為我生完成個星期狂食飯都無咩奶,bb唔夠食補奶粉俾佢,為左喂飽bb同快d上奶所以我每次都喂2邊胸同用手泵泵奶,而架上左奶,而架次次泵奶都有3到5安士既奶2邊胸加埋,但健康院姑娘叫我每次食一邊胸就泵同一邊既胸就ok,但無食無泵果邊個胸會好硬同d奶會流出黎好脹,好辛苦,而架都唔個點好,唔泵又痛同唔方便泵左係舒服左但我bb食完入過雪櫃再座熱既奶好似好容易唔舒服,唔個關唔關事,而架次次埋身喂都搞成2個鐘重要食唔飽!
問題1:喂奶夠竟係由得bb訓醒就食定安時安刻食?
問題2:每次喂奶喂1邊胸定2邊定無所謂?
bb唔知係咪天氣熱成日訓陣就醒,唔包佢就一放床就醒,包左就好d! 但之前佢都好乖食飽自已訓唔使人理,而架勁煩!開冷氣包埋佢就好似無問題

別墅

回覆樓主

我個人黎講就係bb想幾時食就幾時食~佢點都唔會餓親自己嘅~同初生始終細個又可能會受黃膽影響比較易攰容易訓著,所以一開始埋身會辛苦啲,大個胸同bb互夾到就會好啲,好似話起碼一星期俾胸適應。
如果一邊好唔夠食就食兩邊,但都俾佢啜耐啲第分泌多啲可以淨食一邊飽就方便啲。至於谷奶問題或者你可以吱咁啲出黎直到唔痛,等佢收咁少少奶,收支平衡下(?)

複式洋房

Ngamimi 發表於 18-3-5 03:02
我個人黎講就係bb想幾時食就幾時食~佢點都唔會餓親自己嘅~同初生始終細個又可能會受黃膽影響比較易攰容易 ...

其實我好多奶,2邊加埋可以泵到成5安,但埋身我bb唔識吸,所以用樽喂,返左屋企都超過1星期,佢係醫院住左4,5日用開奶樽喂而架無辦法為有用樽喂!但佢食奶好煩,埋身喂要搞2粒鐘都重要唔飽但我有好多奶,用樽喂每次食1,2安但個個鐘食,唔俾佢食係咁喊

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊