小產吸宮 政府定私家?

Angela.Cheung
|
2月23&24號bb停了心跳自然流出,今日返醫院照陰超,仲有1.7cm組織未流清,已經無血,亦無嘢流。

考慮如下
1. 公司不認受私家醫院的病假紙,只接受公立醫院或公司指定醫生的。如果係私家吸,我就要自己攞No Pay sick leave...
2. 可靠性。啲人話私家吸的話只係實習醫生做,經驗不足,無私家咁好。但亦好多人係公立做完無問題。
3. 當然係錢。Google 過私家做現時要近2萬蚊,等於我/c6一個月人工。負擔到,但爭在有無需要。
4. 我地仲想生bb...

現時諗住去睇中醫睇下排唔排比出來。排唔到就去私家照confirm係咪真係組積先決定係邊到做。

有無意見?多謝。
minikin
|
1. 唔到公司唔認可私家醫生紙,勞工法寫明只要註冊醫生就可以

其實如果經濟一般,我覺得係政府亦可,錢可留黎補身,下次再努力

樓主加油
Moti
|
如果係我,會儘快去私家做。唔睇中醫亦唔等咁耐。不過身體係你的,其實你應該多啲考慮自身情況。公立唔係唔好,但,真係冇人可以擔保係邊位醫生幫你做。
Chowying
|
可以唔認私家醫院病假既咩,唔得嫁 wo
|
minikin 發表於 18-3-6 00:07
1. 唔到公司唔認可私家醫生紙,勞工法寫明只要註冊醫生就可以

其實如果經濟一般,我覺得係政府亦可,錢可 ...

我知,但公司勁cheap,小職員唔想同佢玩 佢唔會唔比你放,只係你點放都只會係no pay。
其實好多酒店都係咁...
|
Chowying 發表於 18-3-6 00:09
可以唔認私家醫院病假既咩,唔得嫁 wo

公司Policy,係到做都無法,見工又唔會講呢d
|
Moti 發表於 18-3-6 00:08
如果係我,會儘快去私家做。唔睇中醫亦唔等咁耐。不過身體係你的,其實你應該多啲考慮自身情況。公立唔係唔 ...

我好驚做手術,盡可能都唔想做,但內心好清楚得返1.7cm的話,藥流都無乜用,唯有吸.....
所以想比多最後一次機會自己先。
私家未至於比唔起,但要用儲蓄囉...
Chowying
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 00:13
公司Policy,係到做都無法,見工又唔會講呢d

其實都係一日,有冇 pay 不必諗,自己揀安心既方法吧
Moti
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 00:16
我好驚做手術,盡可能都唔想做,但內心好清楚得返1.7cm的話,藥流都無乜用,唯有吸.....
所以想比多最後一 ...

你食藥,再照吓排清未,如果到時未排清,前面啲錢就哂咗。而且是藥三分毒。如果唔想浪費錢喺私家做,就去公立啦,啲錢用嚟買多啲嘢食補身。
Phyllisyam
|
私家可揀星期六做,個人覺得私家手勢好D,會錫住你個字宮,當然要搵個好嘅婦科啦。我共小產3次,括過3次宮,每次括完都好快有返BB
|
Phyllisyam 發表於 18-3-6 00:29
私家可揀星期六做,個人覺得私家手勢好D,會錫住你個字宮,當然要搵個好嘅婦科啦。我共小產3次,括過3次宮 ...

3次 好hurt... 我由13號流啡到而家,已經好心傷。
我都覺得私家係好。但一諗到錢,我就問自己,政府係咪真係咁唔可取呢?所以想聽下大家意見,我同c6都係普通打工仔, 呢2萬蚊都要儲2個月。
Phyllisyam
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 00:36
我都覺得私家係好。但一諗到錢,我就問 ...

政府有無比期你返去刮先,如果無我就寜願睇私家,快快脆脆刮清佢好D,D組織留係子宮咁耐都好傷身架!老實說,等一次小産真係好傷心,之後生咗一個,再想生時就小產2次,化學2次,已經平常心,覺得順期自然啦,個天要比你就會有架啦,上年終於生咗細仔,個醫生呢頭喺我個肚攞細B出嚟,嗰頭仲話我個子宮好靚,可以再生第三個,呢個醫生就是幫我接生大、細仔同刮咗3次宮嘅醫生
樓主加油,現在最重要係搞好身體先

etam724
|
而家政府果邊點講?直接幫你吸定要再食藥?
|
etam724 發表於 18-3-6 00:47
而家政府果邊點講?直接幫你吸定要再食藥?

比我選擇吸定塞
|
Phyllisyam 發表於 18-3-6 00:44

政府有無比期你返去刮先,如果無我就寜願睇私家,快快脆 ...

佢有比我揀...仲比埋單張我。你係咪全部都私家做?
etam724
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 00:59
比我選擇吸定塞

吸會好啲,起碼吸完清楚可以立刻照埋入面仲有無嘢
jumpy
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 00:36
我都覺得私家係好。但一諗到錢,我就問 ...

我十幾年前小產是在公立做刮宮的,手術後身體都ok,之後都冇影響生bb。
piggip77
|
當日個胎唔ok(around 9 -10weeks) 已經去私家刮宮, 完全冇感覺, 醫生寫左一星期病假, 半年後再有B , 5年前, 埋單$15xxx

Ferfer88
|
去公立如果佢比個快期你就係公立啦!
我都係公立生, 省返的$
佢個期耐你就啦啦淋搵C+
love2talk
|
Angela.Cheung 發表於 18-3-6 01:00
佢有比我揀...仲比埋單張我。你係咪全部都私家做?

你應該盡快去做,個組織留喺你身體多一日,唔係好事

我有家人前年同你情況一樣,排唔清,之後去私家睇,私家有解釋過再等的話會有咩影響的。