0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期去天水圍健康院檢查,話阿B唧心臟有雜音,要去睇兒科。去屯門醫院排期後聽日有得睇。
有無人有類似經驗?聽日會做啲咩,駛唔駛入院?
有無其他BB都有同樣問題?

別墅

回覆樓主

我bb出世都係咁 醫生話bb細個心空有個門未關所以會有雜音 遲下會關返 但我都唔放心 去照超聲波 點知真係呢個問題 你可以再觀察一排先 如果太擔心 可以去照下

珍珠宮

回覆樓主

應該會安排照超聲波睇下心臟具體點解有雜音!祝福無事!

珍珠宮

回覆樓主

應該係安排照超聲波睇下具體乜原因!祝福無事!

大宅

有機會係心漏,但照左先,而家唔好咁擔心,

洋房

回覆樓主

我個女都係健康院轉介醫院
BB去到做左個心電圖,再見下醫生聽心跳。心電圖正常,但醫生都係聽到有雜音,所以建議做心臟超聲波,不過要之後一個星期先有期。
做左心臟超聲波之後,醫生話BB心臟有d位未生好,血液形成漩渦,所以有雜音,但大d可能會好d,所以約左半歲同一歲再照過。
你都唔駛擔心,佢食得訓得,喊又回到氣就唔驚架喇。

複式洋房

MommyPanel勳章

我個女都係咁,
係健康院(元朗容鳳書)醫生檢查時聽到有雜聲驚係心漏
建議轉介去醫院檢查
因為阿女出世係瑪麗醫院,
健康院醫生都問想近近地轉介去屯門醫院定返瑪麗醫院?
我揀左返瑪麗,
瑪麗檢查都好詳細
度高磅重就一定架啦
之後去照X-Ray,然後照心電圖,
跟住見醫生,醫生話X-Ray同心電圖report一切正常
然後再安排照超聲波,
照完超聲波醫生就話阿女所有野都正常,
基本上肯定唔係心漏,係左動脈未成熟,
影響到佢呼吸有雜聲,咁由於佢太細個(個陣未夠1個月),
身體每日都會有變化,醫生都話反正開左file跟進,
可以覆多幾次診,mon住佢成長都係好既

大宅

多謝各位祝褔,B女無事啦
醫生話B女個心有個"loan"仔,好多BB 都會有,大D慢慢會生返
即刻放心晒

珍珠宮

回覆樓主

我女歲半先知,都係屯院,排左成半年先有得睇,第一次都係簡單check下同心電圖,再排多成年先有超聲波照

首頁

尾頁

跳至