樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

O仔19妹 發表於 18-3-22 10:38
我諗佢冇嘞,因為磁磚鋪是我自己找的,他還落力幫口傾價錢,話另一D場其他鋪仲平,
(大佢),最後平左15% ...

咁你師傅夠正氣

伯爵府

PaKong 發表於 18-3-21 16:12
我滿意呀 我搬野入去 搬野師傅唔小心整花我牆 佢地原來會幫我執返 又幾好 我唔知其他公司係唔係咁

...

應該全部裝修師父都咁做,等你搬定再同你執一次

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我都係4百幾呎,全屋整,第1間報價33萬,第2間報18萬, 好苦惱
我房做床做櫃,女房上下床加書檯,做鞋櫃,做 廚櫃,做廁所櫃,全屋換窗,櫃全部大陸做,電器另計,係唔係咁上下
想認識多啲屯門友

禁止訪問

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

O仔19妹 發表於 18-3-23 18:20
都差好遠。18萬是不計傢俬吧?
33萬包傢俬就正常D。
我裝修時一樣是這種情況,我報了3位師傅,

相反,18萬係做全屋木,33萬無計廚房,對比返啲報價項目,每項都貴啲。
暫時格價,裝修保險自己買,門鎖附近上門整會平啲。
想認識多啲屯門友

禁止訪問

別墅

回覆 babybabyu 的帖子

想問下係邊區呀?
可以PM資料嗎?

男爵府

回覆樓主:

我家上年裝修實尺400。全爆連入牆傢俬。大約35萬。包埋磚。

民房

我諗睇下你想整得幾複雜🤔🤔,同埋唔同style (e.g. 北歐風丶工業風)丶唔同質地嘅傢俬都唔一樣價錢,公屋居屋基本上簡簡單單應該18-25萬左右啦😉,但係如果私樓全爆30-40萬都好平常👌🏻呢度係一啲基本資料(以單位面積約400呎去計)(1廚1廁)

💡1)基本天地牆 HK$9-13萬

💡2)訂造傢俬 HK$4-7萬

一般包括衣櫃 (每房一個) 、浴室地櫃、廚房地櫃及吊櫃、但未包床架及活動傢俬。)

💡3)廚房 HK$3-4萬

(包含清拆舊廚櫃、地磚,新鋪地磚、牆磚,新造廚櫃,供水排水系統接駁,水盆、爐頭、抽油煙機等。如果業主只需新作廚櫃,一般價格只需要2-3萬元。若特別欣賞某些廚櫃品牌,或者要因應品牌再估價)

💡4)廁所 HK$2-3萬

(通常改裝廁所會包含清拆舊裝修、地磚,新鋪地磚、牆磚,新造企剛、玻璃淋浴區隔牆,供水排水系統接駁,鏡櫃、洗手台櫃、座廁、花灑、龍頭等。)

P.S. 估價未包🚫物料,例如磁磚、地板、潔俱、電器、燈飾。d 物料可以自己去挑選,然後將商店地址產品細則照片交給師傅代購 // 💡 新建居屋的電路系統已藏入牆身,然而喉管仍然是外露式設計,大部分人皆會自費工程將喉管由明喉改為暗喉,或是加裝外蓋遮住,以增加居家美觀性,若廚房、廁所皆改裝,價錢約2-3萬。🙈🙈🙈

計完裝修費仲有傢俬費喔😂,傢俬可能都仲可以淘寶慳下錢🤔,仲有啲好detail 或者specific 嘅裝修費真係好難準確幫你估😂😂😂,我之前裝修個陣度左好耐,去埋Pinterest 搵裝修靈感,之後見到張報價圖入咗去睇都幾多嘢,你try try 佢 ,都可能幫到你😂😂😂

https://archiparti.co/zh/%E5%B1%85%E5%B1%8B%E5%85%AC%E5%B1%8B%E8%A3%9D%E4%BF%AE%E5%A5%97%E9%A4%90/#%E5%85%AC%E5%B1%8B%E8%A3%9D%E4%BF%AE%E3%80%81%E5%B1%85%E5%B1%8B%E8%A3%9D%E4%BF%AE%E5%83%B9%E9%8C%A2%E5%A6%82%E4%BD%95%EF%BC%9F

首頁

尾頁

跳至