網購天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請問大家淘過磨粉機嗎?我不太知道牌子,好像九阳比較有保證?

象牙宮

雪文 發表於 18-3-6 23:45
請問大家淘過磨粉機嗎?我不太知道牌子,好像九阳比較有保證?

打什么多??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆樓主:

我之前睇有jm推介過,最後買左另一款有開關制的,唔係heavy duty都OK。打過魚仔乾做湯底、黑芝麻做湯圓同埋杏仁粉加糖做macaron。

水晶宮

回覆 333s 的帖子

想買二部

1部想打天麻或田七粉 加五谷, 就係怕九阳呢部不夠力.
1部只係打五谷, 咁就可能幾十元都可以

生日月, 開心過

水晶宮

回覆 RX-78 的帖子

呢部幾十元都幾好. 唔該晒.
但又怕太便宜唔好俾99嫌, 佢其實來打五谷豆類, 因為佢胃唔好, 我話打粉吃容易消化

生日月, 開心過

子爵府

RX-78 發表於 18-3-7 12:24
我之前睇有jm推介過,最後買左另一款有開關制的,唔係heavy duty都OK。打過魚仔乾做湯底、黑芝麻做湯圓同埋 ...

我都買左呢款,但打魚乾(已炒香)只能變魚鬆,請問要變粉有咩技巧?

別墅

雪文 發表於 18-3-7 17:42
回覆 RX-78 的帖子

呢部幾十元都幾好. 唔該晒.

豆類我無試過乾打,不過打過冰糖,好快成粉。要些少些少打,唔好一次打咁耐應該OK。

別墅

算死草 發表於 18-3-7 18:35
我都買左呢款,但打魚乾(已炒香)只能變魚鬆,請問要變粉有咩技巧?

我圖呢個魚粉,我打下同時搖下咁,之後再過篩先入樽,所以好似好粉咁 今日再用另一種魚仔打,油份再高D,所以我加左D類似櫻花蝦嘅一齊打。總之,乾身D就會打得粉D。

子爵府

RX-78 發表於 18-3-7 19:18
我圖呢個魚粉,我打下同時搖下咁,之後再過篩先入樽,所以好似好粉咁 今日再用另一種魚仔打,油份 ...

我打出黎都係咁

別墅

算死草 發表於 18-3-7 19:49
我打出黎都係咁

哦,原來呢個叫魚鬆 今日呢個我skip左過篩呢個step呀

象牙宮

雪文 發表於 18-3-7 17:40
回覆 333s 的帖子
想買二部

田七粉 很硬哩。
我老媽.... 店里買完+磨粉。 是大机磨。

天麻, 可以。

五谷?
五谷要烘熟才磨的。
磨 也是食入肚。不如食五谷粥。

我有食 5谷 & 10谷。 粗奷, 減肥。
浸水一晚, 壓力煲煮。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 18-3-7 22:49
田七粉 很硬哩。
我老媽.... 店里買完+磨粉。 是大机磨。

我奶奶胃不好,她不敢用壓力煲。 所以買了磨粉煮糊仔,太複雜她又不會用。 老人家。

謝謝啊
生日月, 開心過

象牙宮

雪文 發表於 18-3-7 23:09
我奶奶胃不好,她不敢用壓力煲。 所以買了磨粉煮糊仔,太複雜她又不會用。 老人家。
謝謝啊

須識中文。机械, 智能家電。
電平過 gas.

A. 電炖鍋。
慢慢炖, 很好食。老人就門幼兒。食物
不用看火, 全自動, 冇水斷電。
省力, 時間要長DD

B. 迷你 電壓力鍋智能 小型高壓鍋飯煲
自動。省時, 省力。

先多解下。慢慢選擇。
方法多, 選最簡單。

老人家要重复做 N次。
我老媽有腦退化。。比你99老。

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至