單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係全職媽媽,小朋友剛2歲及依家有左5個月。我同先生結婚2年幾拍左拖10年左右, 之前都曾經因為佢出手打我而分過手。
後來佢有所改變咁我地先喺返埋一齊, 後黎我想轉工, 咁岩有左, 所以變相安胎同做左全職媽媽。

就係咁開始問題都黎啦, 我先生係傳統嘅, 覺得我冇做嘢就好得閒所有家務應該由我做(以前有做嘢我冇做的)
咁好啦反正我又真係變左家庭主婦, 不過其實小朋友出左世都好忙。我自己全力湊冇人幫嘅。
佢都個小朋友都好好同對我要求好高,因為得我照顧小朋友, 佢又早出晚歸返工, 佢將管教嘅責任落晒喺我身上。
其實我個小朋友好乖同通度好好, 只係見人少太黐我,又冇其他人幫到手。
N班又報唔到, 所以真係冇計。 由於佢太過緊張小朋友所以我真係有唔少壓力, 家用都係一個問題,我冇做嘢我問佢拎幾仟蚊個月佢覺得好多, 應該咩都包晒例如我自己以前供開嘅保險, 電話雜費, 買餸及日常開支, 最近我仲要產檢, 洗費更多, 佢唔願比多, 話應該包埋, 其實佢搵5萬但比1萬都唔願話屋租, 小朋友保險, 供養父母等都好多, 自己都要儲錢。話請工人我出返黎做嘢又唔比, 想小朋友由我照顧比較好, 就呢d問題我都好大壓力同埋佢曾經對我用暴力只係我無報驚, 但當時有搵社工, 因為小朋友仲細我都想試下挽救。
咁呢1年半載都仲相處ok, 所以之前我叫左社工close左個file.但最近呢胎照左都係女, 佢就發我脾氣話我生埋d蝕本貨, 呢胎佢可要可唔要,又問個小朋友做咩唔帶個細佬黎? 呢d說話太傷我心, 咁我諗住離婚啦, 佢聽左又好激動又打我, 錬住我條頸, 又瘀晒嗰d, 我當時報唔到警咁第二日就走左去d社署嗰d庇護中心暫住, 但最多都只係住到3個月。

咁我又就黎生, 我真係驚生左BB日夜喊佢脾氣仲暴燥。
咁我走左有同我老公講離婚, 佢都同意左, 撫養權嗰d歸我。
咁但係住屋我真係解決唔到。 我有社工跟, 但有仲衰過冇。
佢淨係同我講話可以幫我申請綜緩同叫我自己出去租劏房, 話依家劏房嘅環境有d都

幾好。
我問有冇得排公屋同體恤安置, 因為看就黎生, 初生BB住劏房太影響人。
佢話冇佢手上10個有9個個案都係阿媽帶住小朋友比人打我唔咪咁特別, 但又話我高危叫我唔好返去, 因為我大肚我老公都郁手。 佢話既然你決定離婚所以佢都唔會搵我老公, 同埋我連婚都未離公屋吖我咪諗。
但佢會每個月打比我跟進一下我嘅近況, 大佬我依家有事搵社工, 你幫唔到我仲要我每個月向你交代好似聽故仔咁。
我跟本唔須要拎綜緩佢爸爸會比贍養費只係唔多一定只可以夠比劏房。
咁我真係帶住個初生B同個2歲小朋友住劏房?
其實咩叫體恤安置, 我咁都仲唔夠旁煌? 點解佢淨係10句9句叫我申請綜緩住劏房?

別墅

回覆樓主:

其實社工無錯!你又自己諗吓嗰嗰係咁邊有咁多體恤安置,現只可以排隊

別墅

回覆樓主:

你有冇cancer,有冇殘障、有一定可以

大宅

vickyvhk 發表於 18-3-7 00:54
我係全職媽媽,小朋友剛2歲及依家有左5個月。我同先生結婚2年幾拍左拖10年左右, 之前都曾經因為佢出手打我而 ...
的確唔係特別個案,的確有好多人都係咁,而且好多都係咁樣厄公屋!體恤安置唔係你話講就有得即刻安排比你,好多人都排左好耐隊

珍珠宮

vickyvhk 發表於 18-3-7 00:54
我係全職媽媽,小朋友剛2歲及依家有左5個月。我同先生結婚2年幾拍左拖10年左右, 之前都曾經因為佢出手打我而 ...
如果你咁樣,比較難上樓...如果你係無錢,呁叫社工安排你入住向晴軒先...叫社工轉介你去要有光的計劃.OF COURSE,要比錢住的...
一下回娘家住.

大宅

太多人呢個case

珍珠宮

如果你係屋企有危險,應該同社工講,你好驚,無地方住,可以安排向晴軒的暫住比你的..
我之前的情況係....我同前夫決裂時,佢走左,但屋名係佢的...佢成日打比我威脅我叫我同小朋友搬,咁我同社工講...我好驚呀...有一次,我夜晚打比社工,講到好恐怖...之後社工話,佢己同左向晴軒個邊說了,我隨時可以MOVE去住.我又即刻打去向晴軒CONFIRMED了..

SO 我你應該唔好走,如佢出手,打999

複式洋房

Macusmama 發表於 18-3-7 10:34
如果你咁樣,比較難上樓...如果你係無錢,呁叫社工安排你入住向晴軒先...叫社工轉介你去要有光的計劃.OF COUR ...

社工冇講向晴軒, 有光計劃就有講, 不過我個BB仲未出世所以未計到1個人, 但叫我都唔好抱期望佢話好難, 都係申請綜緩住劏房喎

大宅

我朋友老公過身,大仔有嚴重病,細仔又有其他問題,她拿綜援,但都未能體恤安置,相反聽説很多大陸人反而拎到。

珍珠宮

到時,一定入住到暫時宿舍...

複式洋房

Macusmama 發表於 18-3-7 10:47
如果你係屋企有危險,應該同社工講,你好驚,無地方住,可以安排向晴軒的暫住比你的..
我之前的情況係....我同 ...

我暫時未噉返去, 有心理陰影, 但又就黎生, 不過如果真係為左小朋友, 要佢地住劏房我都會考慮返去, 始終佢地真係好細又初生, 已經要跟住我仲要劏房太細我又同唔到佢去咁耐公園, 喺屋企又怕佢地太嘈影響人地, 初生B有機會日喊夜喊(emoji)

複式洋房

吉蒂媽 發表於 18-3-7 10:50
我朋友老公過身,大仔有嚴重病,細仔又有其他問題,她拿綜援,但都未能體恤安置,相反聽説很多大陸人反而拎 ...

我都知好多大陸人好容易拎到, 不過冇辦法嘅, 我唯有照程序照離婚先再排啦, 就算係56年都冇辦法, 因為依家個社會就係咁, 只係就生呢個時間比較唔知點算....可能有小小產前抑鬱啦

珍珠宮

vickyvhk 發表於 18-3-7 10:56
我都知好多大陸人好容易拎到, 不過冇辦法嘅, 我唯有照程序照離婚先再排啦, 就算係56年都冇辦法, 因為依家 ...
你回家住先,生才打算啦..
我那時MARRIED,有小孩,一樣要返工,一樣做到家務,COOKING,洗衫,拖地..又你咁做..我大住個肚`,一樣照做...咩住大的.一手攞住D菜去街市,個時己9.5個半月大肚..
睇你點安排,成日同自己講...我做得到...

複式洋房

Macusmama 發表於 18-3-7 11:04
你回家住先,生才打算啦..
我那時MARRIED,有小孩,一樣要返工,一樣做到家務,COOKING,洗衫,拖地..又你咁做..我 ...

我唔咪十分介意大肚做家務, 係我冇做嘢冇錢佢唔比多, 我都想出去做嘢架, 不過冇人睇佢地咋, 同埋佢依家鬧我生女叫我可以唔要肚入面嗰個呀, 我太傷心啦, BB喺肚裡面有手有腳咩都齊成日郁得我感受到架咋, 而佢又郁手, 所以我先暫時唔噉返去, 心情平復唔到, 不過冇辦法下當然都係返去對小朋友比較好, 我明白呢個係事實。。。

珍珠宮

那你幾時生得呀?生左叫社工安排一D機構睇小孩,你出去做工囉..
做回你以前的行業..再唔係做主PT,抄散先..你求下社工比你入仕暫時宿舍.你話IN CASE,佢再打你姐..

複式洋房

Macusmama 發表於 18-3-7 11:23
那你幾時生得呀?生左叫社工安排一D機構睇小孩,你出去做工囉..
做回你以前的行業..再唔係做主PT,抄散先..你 ...

我6個月啦, 仲有幾個月先生, 如果初生好難搵到人湊, 社工話叫我唔好做嘢申請綜緩, 如果細B大小小我都想出去做嘢, 當然如果我真係再返去, 再有事唯有報警加又再住過宿舍囉

珍珠宮

vickyvhk 發表於 18-3-7 11:29
我6個月啦, 仲有幾個月先生, 如果初生好難搵到人湊, 社工話叫我唔好做嘢申請綜緩, 如果細B大小小我都想出 ...
幫你問問,有D機構有幫助的...

珍珠宮

比你參考的,朋友CASE:
朋友用左社會福利署-幼兒服務,時間去到8:00PM
你生完大可以放小孩去個度..
你問問.我朋友有野做架..
二個小朋友都係咁安排..放工湊回..
K1前你可以問問的...
我朋友幼兒費好平...加上CHILD CARE也好平..

別墅

回覆樓主

體恤安置前提 首先你要合符申請公屋資格
你公屋申請都未申請 都真係安排唔到體恤安置的
你首先去搞離婚
只要有法律文件證明你係辦理緊離婚
你就可以去申請公屋

珍珠宮

mite 發表於 18-3-7 16:03
體恤安置前提 首先你要合符申請公屋資格
你公屋申請都未申請 都真係安排唔到體恤安置的
你首先去搞離婚
yes , you 're correct.

首頁

尾頁

跳至