單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mcb2 發表於 18-8-9 01:31
社處有意見箱\投訴箱。記住要加多個email去社處,投訴該社工。另外,再向社署反影,你仍雖要幫助,之後的 ...

佢係咁叫我住劏房拎綜緩, 我始終就黎有初生B又有小朋友邊可以, 最終返左阿媽度住(本身已住5個人),係迫不過都好過住劏房, 起碼初生B嘈都係影響自己屋企人, 唔咪其他劏房人。 個社工黎左家房後話我住呢區唔咪佢跟, 話我又唔要申請綜緩, 冇咩幫到我, 叫我簽份嘢close file, 話有咩就再搵返呢區社工喎, 呢個社工真係好懶, 拿拿聲close file

複式洋房

homo 發表於 18-8-9 09:45
咁你搬咗出嚟住定點?小朋友咁細,加油呀

返阿媽度, 不過迫d, 因為仲有大哥一家

男爵府

vickyvhk 發表於 18-3-7 00:54
我係全職媽媽,小朋友剛2歲及依家有左5個月。我同先生結婚2年幾拍左拖10年左右, 之前都曾經因為佢出手打我而 ...

講真社工無講錯、你又未離婚、老公揾5萬、真係咪使諗公屋!樓主有無父母?兄弟姊妹可幫你一把?重點係你比老公打無即時報警、你蝕底晒

複式洋房

chiu51057 發表於 18-8-9 21:46
講真社工無講錯、你又未離婚、老公揾5萬、真係咪使諗公屋!樓主有無父母?兄弟姊妹可幫你一把?重點係你比 ...

依家返左阿媽度, 冇計啦, 慢慢排囉, 我都唔想麻煩社工。依家2個小朋友比較重要

別墅

回覆樓主:

你個個案在現今其實係小事!你話你困難,仲有更多更困難,若果咁就可恩恤安置,香港填哂海都吾夠地用,排隊等返4-5年啦,快去申請,早得一日得一日申請填表好複雜,你一填錯或資料不齊,房署又寄返俾你一来一回又浪費兩個月!坐言起行

大宅

回覆 vickyvhk 的帖子

呢D個案太多,以前就可即上公屋安置,
而家要見血、上報紙才有即上公屋。

大宅

回覆 吉蒂媽 的帖子

我就唔信大陸人一來香港即有公屋,多數 丈夫/妻子 係香港人和子女一早申請咗,
等五、六年有公屋派,
大陸的老公/妻子剛好五年就申請到來香港,
所以覺得佢地一來香港即有公屋。

首頁

尾頁

跳至