自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

熊囡 發表於 18-3-8 09:24
回覆 tsetsz 的帖子

我想讀呀,可唔可以分享一下比我?thx!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

熊囡 發表於 18-3-8 10:43
已私訊了你

可以pm share一下嗎

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Abby_han 發表於 18-3-8 02:11
Pmed
佢有得試堂,試左先決定讀唔讀,我嗰時都一半人試完無報到,我試堂時得6個人
...

可以pm一下係邊間,想了解下

民房

回覆 Abby_han 的帖子

求PM THX

子爵府

香港大學附屬學院可以先考試,看看你適合讀哪一個課程
https://hkuspace.hku.hk/cht/prog/space-general-english-entrance-exam/

基礎可讀
Essential English (15堂,每
堂3小時,$3500)

https://hkuspace.hku.hk/prog/essential-english

"成功修畢"課程是指申領人必須已出席不少於課程 總上課時數的百分之七十或課程所規定的較高出席要求 (以較高者為準)及通過本院規定的課程評核。個別課程各有其成功修畢的標準,包括但不限於考試

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

中五報erb嗰d啦,基本學起,勝在平平哋試吓。

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

上完覺得仲想學上去,就去大學附屬學院space嗰類,用進修基金去claim.
因為嗰d,通常有一定水平,如果一開始報呢類,未必跟得上,好易放棄。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

worrywong 發表於 18-8-10 18:05

香港大學附屬學院可以先考試,看看你適合讀哪一個課程

多謝分享
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

男爵府

tsetsz 發表於 18-3-7 15:42
請問有無JM用過持續進修基金學英文,可否分享吓?我覺得自己嘅生活實在太頽,想搵啲嘢學吓..
英文程度極低 ...

不如我免費教下你haha, 我之前教d小朋友同有d佢地ge媽咪英文.... 我就返英國, 我都好頽

大宅

tsetsz 發表於 18-3-7 15:42
請問有無JM用過持續進修基金學英文,可否分享吓?我覺得自己嘅生活實在太頽,想搵啲嘢學吓..
英文程度極低 ...

我讀緊HKU spxxx既writing同speaking&listening,覺得唔錯呀!你可以考慮下

大宅

回覆 aprilgogo 的帖子

HI, 我剛剛讀近中大一個英文CERT COURSE, 我想問下, 如果想CLAIM 持續教育基金$, 係咪一定要考個"基準試"架?煩請各位解答.

男爵府

我以前好努力讀過, 但考不到試, 冇得 claim, claim唔 claim到政府d 錢冇所謂, 但我花咗好耐時間去上堂, 但都係冇咩進步, 可能我的語言能力好差, 又可能d机構教的方式不好, 但我最近用手机 apps 去聽去睇英文, 反而覺得有進步咗, 或者想學英語的可以先從手机 apps 學下先, 唔得先去諗那些机構吧 (那些机構多數都係要自己自學咁, 覺得冇咩幫到自己)

大宅

lee1398 發表於 18-8-14 17:56
我以前好努力讀過, 但考不到試, 冇得 claim, claim唔 claim到政府d 錢冇所謂, 但我花咗好耐時間去上堂, 但 ...

有乜app 可以介紹吓嗎

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Abby_han 發表於 18-3-8 01:20
我諗我讀緊你講嗰間,我係由拼音學起,生字已經拼到,無難度(睇住音標嗰時),而家上緊listening,我英文 ...

有興趣讀
可以 pm去邊學嗎? thanks.

公爵府

熊囡 發表於 18-3-8 09:24
個問題就係周街都大學生,你連最基本既五科合格都無,點升上去繼續讀呢﹖你一去就去公開大學讀都得,但呢個社會係好現實,當人地問你拎公開試成績黎睇,發現你無五科合都讀到大學,人地會點睇你既大學學位呢﹖如果你有心從學歷上著手,我可以分享下一個方法俾你,因為我以前就好似你咁,不過當時比你而家細十年,點樣以最快速度,從最基本捱到大學畢業。

好有興趣聽你分享進修之路歷程。

公爵府

lee1398 發表於 18-8-14 17:56
我以前好努力讀過, 但考不到試, 冇得 claim, claim唔 claim到政府d 錢冇所謂, 但我花咗好耐時間去上堂, 但 ...

有乜app 可以介紹吓嗎

男爵府

回覆 HB 的帖子

如: 英語流利說等, 其實好多呀, 自己搵適合自己的

民房

回覆 papa-j 的帖子

有興趣,可否PM資料??Thanks!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我冇報過,不過覺得language呢樣嘢,只係報一個 course, 其實無補於事。

大宅

熊囡 發表於 18-3-8 10:43
已私訊了你

想知,可否pm, thx

首頁
23456...7

尾頁

跳至