王國教室

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

micsin 發表於 18-3-27 10:55
先謝是次活動
1, 我會源頭減廢, 少用膠袋, 自備膠袋袋面包, 自備購物袋,
2, 用2手野, 並用完免費時送出,

我寫錯字 更正番咋喎 驚你唔明

別墅

回覆 王國教室 的帖子

我們一家響應環保!廢物利用將不需要的物品利用網絡二手物品平台交換,例如家電、衣物、書、家私、等!減少廚餘每日根據人數而準備食材,外出自備環保袋,水樽,手巾等物品!

大宅

回覆 王國教室 的帖子

環保唔係得把口,
必須從生活入手,
用完電腦要關機,
少用塑膠杯刀叉,
行多兩步唔搭車,
出街要帶環保袋,
去街食飯叫適量,
唔好成日買買買,
物品應物盡其用,
要教孩子慳水電,
父母亦要作身教!

2.B

大宅

王國教室 發表於 18-3-7 17:18
咖啡渣都可以變成菇?講緊嘅唔係多啦A夢嘅法寶,而係嚟緊舉辦嘅廚餘變平菇暨農場參觀活動呀!除咗培植 ...

問題:請分享一下你在生活中實踐環保的方法。
答:要認清楚想要同需要。

需要買時我会先徵二手,有時有人送,有時就要用錢買二手啦~用完舊了我都唔会放入 衣物回收筒, 因為他們是十選一,其他嗰九件都是攞去堆填區, 我會拎去不同社交平台free/快閃送比啱用的人手上,我兩小孩由細已跟我去交收,知道take and out,唔玩的就送比人,放係到無意思的,人哋長大同樣會將玩具送比你。他们著的衫,玩具,人哋送/自己DIY/交换,可以同朋友定時交换玩,又学到珍惜。咪玩難朋友仔啲玩具丫~

食方面,生果皮,菜頭留起做環酵,環酵好處多,可清洁,由頭到腳到生常生活洗衫洗碗都用上。
食幾多叫幾多,真係食唔晒,愛環保的一定有盒跟身,什麼環保餐具唔多講,
自小教育小孩 誰是大嘥鬼。
購買食材会買就到食用期前的,又平又唔会因为你的購買而多了一件过期产品,新鲜菜簡返本地的買,減少碳足印,其实有时本地菜係貴过中国菜…無所謂啦!平时做環保都悭唔少。我哋仲会簡唔使去食吓齋。

自身黎講,我家吓每月的烦惱都轉交比一隻杯,真係又free,又減膠!我仲支持母乳,唔洗 洗又唔洗買咁多配件,哈哈

用的電芯係環保叉電芯, 拖把全都有獨立開關制, 唔用當然關咗佢,洗衫我会早一小時前浸定先,啲衫浸吓,啲積都易洗啲,平时清洁都係用下 小梳打,白醋,檸檬汁,環酵,洗衣粉係不分解的,其实係好差,大家都唔好用了。小孩的沖涼水留黎抹地,洗手,沖厠。

我鐘意環保又悭錢,哈哈哈~同愛手作及車衣。我觉得環保令我哋的生活更有數質。

2. 扣B. 附加生產力300分

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

熱血金章 王國教室勳章 畀面勳章

1. 會把可回收之物品廢物分開擺放,洗淨後放入回收箱。
2. 外出購物時,會用自備購物袋,減少使用膠袋。
3. 會自己帶水出街,不用購買樽裝水。
4. 會著表兄不合適衣服,增加衣服壽命,後續將潔淨之衣服放入回收箱。
5. 多用手巾抺汗,抺手,減少用紙巾。
6. 用學校通告背面寫字畫畫。
7. 少開冷氣,主要用風扇為主。
8. 按自己食量點菜,不會過量點餐。
9. 外出時,除雪櫃外,把電器,燈都關上,把電製都關上。

2B

大宅

回覆樓主:

扣ek 附加生產力300

1) 塑膠要洗乾淨先回收, 同埋通常拎去“綠在觀塘”回收 因為有時就咁放入回收桶,啲姐姐見到有一个係dirty,就成袋拎去堆填…
2)我鍾意行救世軍,啲物品都係二手
3) 簡用竹纖維環保餐具 代替膠品
4)多食沙拉:連煮都唔洗煮,悭埋燃料,素食,屋企用電磁爐煮食同洗澡,洗澡水留下來洗衫/淋花

5)亲子活动多去户外野餐/踏单書/图書館/在家DIY玩具,小孩好鐘意用紙皮製作成的巴士,香港都有好多好玩的地方,唔洗去外地。

首頁

尾頁

跳至