小一自行收生可以參加兩次係流料

wiscara
|
有個專家話,細B可以參加兩次小一自行收生,第一次如果無人收,可以唔交表唔參加自行,第二年趕在七歲前再參加一次自行,唔得再大抽獎。
原來係流料黎!條片問左教育局話唔得

https://www.facebook.com/smartparentshk/videos/1814587178553846/
showman
|
wiscara 發表於 18-3-7 21:27
有個專家話,細B可以參加兩次小一自行收生,第一次如果無人收,可以唔交表唔參加自行,第二年趕在七歲前再 ...

邊個專家放流料呀…害人不淺…
cloudwingwing
|
邊個教育專家?
happybebebe
|
早知唔得啦
得嘅仲駛等佢講
conniemar
|
一生人只有1次機會
KUDOS
|
不嬲教育局都話每個合資格小朋友只可以參加一次小一派位,所以唔可以派得唔好留班讀K3再派。
章太郎
|
wiscara 發表於 18-3-7 21:27
有個專家話,細B可以參加兩次小一自行收生,第一次如果無人收,可以唔交表唔參加自行,第二年趕在七歲前再 ...

(emoji)
cattz288
|
章太郎 發表於 18-3-7 22:27
係咪I字頭教育專家?

有幾個都好流
chowqv
|
重讀k3,如果要拎學券,仲要有轉介信,如果唔係要自費…邊個專家?亂up24
alicewtw
|
細b的確可以參加兩次自行派位,只要第一年冇做入學註冊,再同教育處申請放棄今年學位留到下年,咁就可以以大b身分參考第二年自行。親身經驗。
Supertalkative
|
alicewtw 發表於 18-3-7 22:36
細b的確可以參加兩次自行派位,只要第一年冇做入學註冊,再同教育處申請放棄今年學位留到下年,咁就可以以 ...

想知個程序係點 ? 第一年k3時自行仲填唔填?
showman
|
細b的確可以參加兩次自行派位,只要第一年冇做入學註冊,再同教育處申請放棄今年學位留到下年,咁就可以以 ...

即係第1階段收唔到,就寫信去教育局話唔參加第2階段,跟住下年再玩?對嗎
tungtung12
|
係咪I字頭教育專家?

係佢
mocha_y
|

即喺自行派唔到,唔大抽獎?
第2年再自行,同參加大抽獎?
luckybaby2011
|

幾時既事?即係派左唔啱心水可以再抽?
gracelam
|
luckybaby2011 發表於 18-3-7 22:52
幾時既事?即係派左唔啱心水可以再抽?

係講緊"自行階段", 只揀一間, 一係入一係唔入。 唔入就去到第2輪派位階段。

細b自行階段唔入, 楼上話可以唔繼續參加大抽獎, repeat k3, 下年再申請過。
takakura
|
係咪I字頭教育專家?

呢個專家好有料ga wor
竟然識查教育局網站d數據登出黎
仲開講座收錢
alicewtw
|
Supertalkative 發表於 18-3-7 22:42
想知個程序係點 ? 第一年k3時自行仲填唔填?

填唔填都得,唔填就直接同教育處申請將quota留下一年。填既就攞左自行結果唔好註冊、喺大抽獎前同教育處申請。
water-lily
|
嗰位叫吹水專家
森永牛乳
|
專家