親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

secyw 發表於 18-11-22 17:56
回覆 wai001 的帖子

我是用asia miles 換,所以無得揀。有無行程推介?

⊙福岡、博多、天神;
⊙大分、由布院;
⊙太宰府、鳥棲;
⊙小倉、門司港;
⊙長崎;
⊙佐世堡;
⊙柳川;
……其實,如主打玩九州,都是依D地方!

https://kyushu.letsgojp.com

男爵府

畀面勳章

wai001 發表於 18-11-25 02:44

⊙福岡、博多、天神;

Hi, Wai001, 你好:

我會在1月8-12到福崗五天遊...行程如下(全程住天神the b):

Day 1 : 12點到福岡機埸 ..... 未有頭緒

Day 2 : 油布院一天遊(即日來回) (諗住搭巴士)

Day 3 : 柳川/大宰府/光明禅寺/天神天下街

Day 4 : 熊本一天遊:熊本城/城彩院/熊本辨公室

Day 5 : 未有頭緒 下午3:00機(1點到機埸)

Day 1, Day 5 : 有什麼建議 ?
其實DAY2-4可以任意調動, 怎樣安排方便買搭車(套票)?

謝謝

別墅

回覆樓主:

想問問樓主,嚟緊下月中到福岡五日純hea,因帶1歲多bb及奶奶去不宜去太遠,應該都主要留在市中心,暫時睇到會除咗必會去Marinoa City outlet、麵包超人館外,都想太宰府行下,另有無咩行程推介?如果唔買pass or ic card 係咪都ok?因早兩天才突然決定去福岡,比較倉卒,麻煩哂樓主可否建議一下行程?萬分感激

珍珠宮

RAYMA 發表於 18-11-27 17:58
Hi, Wai001, 你好:

我會在1月8-12到福崗五天遊...行程如下(全程住天神the b):

可以考慮近近地去太宰府、Marinona Outlet 、柳川…依D景點!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

Kikifai198 發表於 18-11-28 03:14
想問問樓主,嚟緊下月中到福岡五日純hea,因帶1歲多bb及奶奶去不宜去太遠,應該都主要留在市中心,暫時睇到 ...

Why not?……緊係冇吾一定必須買JR pass / IC card!…
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

別墅

wai001 發表於 18-11-28 06:28
Why not?……緊係冇吾一定必須買JR pass / IC card!…

明白 咁有無咩行程好推介?而家暫時必定會去麵包超人館同outlet,太宰府我諗應該都想行下 ,非常感謝

男爵府

畀面勳章

wai001 發表於 18-11-28 06:27
可以考慮近近地去太宰府、Marinona Outlet 、柳川…依D景點!

謝謝

通常見柳川風景都是綠油油的,冬天值得去嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.likejapan.com/kyushu/%e4%b9%9d%e5%b7%9e%e6%89%8b%e4%bf%a1-14%e5%80%8b%e5%b9%b3%e5%83%b9%e9%9b%b6%e9%a3%9f/

九州手信美味平價零食!14個居民強烈推薦
[轉載※分享]

珍珠宮

RAYMA 發表於 18-11-28 12:05
謝謝

通常見柳川風景都是綠油油的,冬天值得去嗎?

https://solomo.xinmedia.com/matcha/135138

男爵府

請問有無人知杉乃井可以提前幾耐預訂?今天想訂明年復活節的房,全部網站都顯示無房

大宅

kennyskhui 發表於 18-11-28 22:57
請問有無人知杉乃井可以提前幾耐預訂?今天想訂明年復活節的房,全部網站都顯示無房
...

官網都只賣到三月,十二月中再check 下,我上次係官網book,仲平過Japanican, Agoda 同hotel.com

男爵府

kbi 發表於 18-12-1 21:33
官網都只賣到三月,十二月中再check 下,我上次係官網book,仲平過Japanican, Agoda 同hotel.com
...

唔該曬

男爵府

回覆樓主:

我19年2月第一次去九州,自駕,請問樓主有無熊本CP值高酒店/apartment 推介?謝。

大宅

回覆樓主

樓主~酒店係博筑紫口,想上午去太宰府下午去marinoa city outlet~應該買邊種day pass 抵?

珍珠宮

小狼媽 發表於 18-12-7 14:57
樓主~酒店係博筑紫口,想上午去太宰府下午去marinoa city outlet~應該買邊種day pass 抵?
...

http://www.sunqpass.jp/traditional/route/index2.html

Sun Q pass 主要路線一覽表
[轉載※分享]

大宅

如果打算去九州七至八天,唔想走回頭路,途中想去別府、亞蘇同由布,可以由福岡入,然後係邊度走?

珍珠宮

kbi 發表於 18-12-13 17:46
如果打算去九州七至八天,唔想走回頭路,途中想去別府、亞蘇同由布,可以由福岡入,然後係邊度走?

...

一般正常最普遍,是褔岡← →鹿兒島!

(P.S.另外,如果坐HK ex「廉航」,可以在熊本、長崎出入or 走都得,不過要留意的是:這兩個地點既機場有定期航班,但不是每天都有航班的,所以要留意邊日有航班的!)
https://www.hkexpress.com/zh-hk/see/route-map/

珍珠宮

回覆樓主:

之前,我介紹我好friend既同事去九州,結果佢地兩公婆在7-8月份去了九州足足一個月,亦是 咗九州……佢地都話雖然去了一個月,仍然仲有好多地方想去,但仍然未去,應該第日會再安排去吓tim!!!

大宅

wai001 發表於 18-6-24 14:19
我建議如下:
D1 福岡
D2 大分、Harmonyland

請問你去Harmonyland會怎樣搭車去?可以分享嗎?

子爵府

回覆樓主

請教樓主~ 福岡市內100yen巴士券要點買㗎?我睇來睇去都唔知邊度買⋯

首頁

尾頁

跳至