嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

準備比bb試食菠菜,但係又話食完菠菜唔好飲奶,咁如果bb試食完少少菠菜又唔夠飽應該點算呀?

別墅

菠菜咁少 我未聽過齋餵。你不如將佢做成一個餐仲好。
菠菜,通粉,cream,parmesan 芝士。 想知多D話我知。

別墅

2024勳章

PatrickBaBa 發表於 18-9-25 08:48
菠菜咁少 我未聽過齋餵。你不如將佢做成一個餐仲好。
菠菜,通粉,cream,parmesan 芝士。 想知多D話我知。 ...

可以分享食譜嗎?

別墅

Shirleyfhl 發表於 18-11-20 03:22
可以分享食譜嗎?

可以呀,Pm個手機號我我send條片俾你

大宅

我也想要, 可以給我嗎?

回覆 BBIP830 的帖子

Hello BBIP830,可以試下同唔同食物作配搭, 例如: 菠菜魚蓉粥, 菠菜紅蘿蔔粥, 菠菜薯蓉 等等, 如果bb食到大半個bb碗就可以代替一餐奶, 既好味又可以係多元食物入面吸收所需營養, 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-11 17:50

Hello BBIP830,可以試下同唔同食物作配搭, 例如: 菠菜魚蓉粥, 菠菜紅蘿蔔粥, 菠菜薯 ...

謝謝回覆,bb而家已經15個月多,夜晚食大人飯添啦

別墅

白汁菠菜長通粉
食材:
新鮮菠菜10g 或 雪藏菠菜兩磚
牛油1西羹
黑胡椒粉少許
Cream 或 牛奶 50ml
Cream Cheese 2西羹
長通粉 (份量因BB年紀自行決定)

做法:
1. 先煲好滾水,煮熟長通粉
2. 準備一個煎pan或易潔煲,開中火,放入牛油
3. 牛油溶後,加入菠菜。待菠菜變淋後加入剩餘食材,加入煮好的長通粉,搞混即可。

烹煮時間:30分鐘以下。

BB食到大人飯好好吖, 可以同屋企人一齊享受食野既樂趣! 依家BB 1日3餐固體食物加2餐奶(360-480 毫升)就最好啦, BB食得夠唔夠呢? 媽媽開始比BB自行進食未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-20 16:18

BB食到大人飯好好吖, 可以同屋企人一齊享受食野既樂趣! 依家BB 1日3餐固體食 ...

3固2奶,但就未自行進食,慢慢比佢試緊
BBIP830 發表於 18-12-23 00:07
3固2奶,但就未自行進食,慢慢比佢試緊

15個月食到3固2奶好好呀 通常2歲左右可以自己進食, 媽媽俾佢同大人一齊食晚飯,可以分享家人飯菜,食材會更多元化,佢地好喜歡模仿同大人,示範俾佢睇點樣用匙/碗/筷子/杯,點樣咀嚼吞嚥切成小塊/粗糙食物,透過咀嚼訓練舌頭和口腔肌肉協調,對佢說話能力都有幫助架。 仲要建立BB飲水習慣,BB鍾意飲水嗎? 會自己用杯飲水嗎?

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-24 10:46
15個月食到3固2奶好好呀 通常2歲左右可以自己進食, 媽媽俾佢同大人一齊食晚飯,可以分享家人飯菜, ...

已經同家人一起進食,亦有同家人分享飯菜,bb鍾意飲水,識用飲管杯飲水,杯也比佢試過下了
BBIP830 發表於 18-12-26 01:29
已經同家人一起進食,亦有同家人分享飯菜,bb鍾意飲水,識用飲管杯飲水,杯也比佢試過下了
...

BB 好叻叻 媽媽可以利用一齊進食時教佢分享/輪流/禮讓概念,係一個俾BB學習社交和別人溝通環境,加油!

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-27 11:18
BB 好叻叻 媽媽可以利用一齊進食時教佢分享/輪流/禮讓概念,係一個俾BB學習社交和別人溝通環境, ...

好的,謝謝!
BBIP830 發表於 18-12-28 01:37
好的,謝謝!

唔好客氣 親人鼓勵和讚賞,係小朋友進步最大動力,睇住BB健康成長,日日進步, 成為媽媽的驕傲,係最開心架!

首頁

尾頁

跳至