跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想請問有無jm移民後,老公在港工作,每月滙錢回美?

想請教邊種方法最平和方便?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

試過從美國滙香港,用PayPal,比銀行平好多。滙率好好多。

大宅

回覆 feclagnes 的帖子

citibank HK 滙款過 citibank US, free

https://www.citibank.com.hk/chinese/banking/global_transfer.htm?icid=HKBKIM5ZHBAMGCALM

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nekoneko 發表於 18-3-13 02:33

citibank HK 滙款過 citibank US, free

謝謝兩位jm回覆,感激

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

feclagnes 發表於 18-3-10 10:14
想請問有無jm移民後,老公在港工作,每月滙錢回美?

想請教邊種方法最平和方便?

我用transferwise.

伯爵府

bosch 發表於 18-4-1 06:39
我用transferwise.

謝告知,我見識少,你唔講,我唔識

伯爵府

回覆樓主

西雅圖冇Citibank , 我試過拎滙票去wellfargo, 佢話要收extra fee。 問清楚啦

伯爵府

rachel_tim 發表於 18-4-2 07:12
西雅圖冇Citibank , 我試過拎滙票去wellfargo, 佢話要收extra fee。 問清楚啦

謝提醒,請問HSBC?

別墅

feclagnes 發表於 18-4-2 07:16
謝提醒,請問HSBC?

我用hsbc premier banking, 由香港自己名戶口轉比自己免費,即時過數;再用us hsbc 轉去boa 都係免費。
不過hsbc 轉美元個rate 麻麻,恒生靚d,如果轉得多,我會係恒生兌美元再轉去hk hsbc 先。

伯爵府

mghyw 發表於 18-4-21 12:41

我用hsbc premier banking, 由香港自己名戶口轉比自己免費, ...

謝告知

大宅

想問下幾多錢先要報上去?

另HSBC係咪到步先開HSBC US?
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

別墅

mrscow 發表於 18-8-31 13:00
想問下幾多錢先要報上去?

另HSBC係咪到步先開HSBC US?

我因為係香港用hsbc premier,主要是mpf 才keep 到1m balance. 我係香港開us hsbc premier account. 我現時揸綠卡,係香港工作。

大宅

回覆樓主

我想問下是否land,第一次一大舊去唔使打稅?定係可以分幾次轉錢?
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

子爵府

請問這位JM, $結果如何由HK >> USA呢?

CITIBANK話不收手續$, 但它的RATE是7.9的, 折合後,比其他銀行還要貴

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-9 08:41

請問這位JM, $結果如何由HK >> USA呢?

我老公喺citibank開個美金戶口,用港幣先換美金再transfer過嚟美國citibank,個rate仲好過hsbc,你係咪就咁直接用港幣transfer錢去美國戶口呀?

子爵府

回覆 heman_heha 的帖子

你是CitiGold嗎?

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-23 13:27

你是CitiGold嗎?

唔係呀!佢都係臨過嚟美國先走去開個戶口,佢同個職員講明佢係想用嚟方便轉錢過美國,咁就幫佢開咗個戶口有埋美金戶口既

子爵府

咁等我去問下先

子爵府

真是吾該晒你,我去問過Citibank, 如你所講,香港/美國,各開一個Citibank 美元戶口,由香港經網上,轉去美國,無手續費的,這樣應是比較方便/化算的做法。
請問美國Citibank 有無最低結存?
開戶時,有無免費支票簿?
要幾多$開戶呢?

THX THX

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-28 12:37

真是吾該晒你,我去問過Citibank, 如你所講,香港/美國,各開一個Citibank 美元戶 ...

美國citibank佢有分唔同等級既戶口,視乎你擺幾錢入去,我記得就好似最低嗰2種支票簿要收錢,US$2x -3x 100張左右,最低結存都係跟個戶口種類嚟分,我老公之前啲錢未搞掂,可以就咁擺住US$10入個戶口,個幾星期後先轉到過嚟入番落去,你過到嚟問職員佢應該可以解釋清楚俾你聽,我都係用有限記憶記吓咋,唔知有無錯

首頁

尾頁

跳至