想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年12月小產後,努力忘記痛楚,但今日心痛既感覺再次浮出來。眼看身邊朋友懷孕,自然地想到,如果我冇小產,我既bb 都係同你一樣週數!已經同老公努力再嘗試懷孕,但都係失敗!好攰!之前努力左三年上天先給一個機會,但好快又拎走!到底要再等幾耐先可以再有第二次機會!

男爵府

npwawa 發表於 18-3-10 10:31
上年12月小產後,努力忘記痛楚,但今日心痛既感覺再次浮出來。眼看身邊朋友懷孕,自然地想到,如果我冇小產 ...

盡力放鬆,心態好影響受孕呢~~
這版很多JM都經歷過唔止一次小x~you are not alone我去年3月小X,用幾個月先釋懷,但直到今年過年見到我嫂有左3個月,依然心有戚戚然更適逢連續2次M遲大到又亂,唔知幾時排卵~果種心情真係…決定乜都唔理過年盡情扮豬食+訓,趁老公放十幾日,興致到連do幾日~又抖2丶3日~過年前3個月老公工作好忙,所以見放假我隔日俾佢飲一樽白蘭氏蟲草雞精補補身.有時口痕自己又飲一樽~~女女開學前一晚例牌驗一次紅d,準備的起心肝去婦科照子宫(超級2個月冇M了)竟然雙紅線~我以為係排卵,傷心ing老公出差係深圳~唔死心玩棒棒,就
世事無絕對~樓主唔好放棄~

大宅

回覆 npwawa 的帖子

我上個月20週先流產,真係好難放得低,經歷左太多野。完全明白兩公婆個幾日有幾傷心,有幾難受。
老公話最緊要我無事,調理完可以再懷孕,成日喊只會另身體更差,我好乖咁坐好過月。
醫生話過2個月已經可以再試下,但心理覺得好似好難先有到bb。
我會繼續努力,因為鐘意bb呢顆心係唔會變。
大家一齊加油,共勉之。

大宅

上年12月小產後,努力忘記痛楚,但今日心痛既感覺再次浮出來。眼看身邊朋友懷孕,自然地想到,如果我冇小產 ...

我同你一樣,我仲慘,係ivf bb, 同一時間同一個月份預產期嘅同事有五個,對我嘅二次傷害仲大

雖然都鄧佢哋開心,但係日日返工見到,難免都會有啲心酸

大家一齊繼續努力啦

別墅

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

我都係經歷12月小產,住院果陣喊足咁多日,日日一諗起就喊,出院後好返d,因為屋企人同信仰關係,我明白發生左冇得改變既事就let it go,當係人生其中一個經歷,之後的起心肝睇中醫調理,今個月再試放胎, IVF呢個療程箇中既苦,同路人先會明白,大家加油!祝大家好孕!

大宅

bbmiumiu1 發表於 18-3-18 08:27
我都係經歷12月小產,住院果陣喊足咁多日,日日一諗起就喊,出院後好返d,因為屋企人同信仰關係,我明白發生 ...

你好勇敢!甘快可以面對,我重未有依個勇氣!

別墅

回覆 bbmiumiu1 的帖子

你咁快就再放胎? 好勇敢呀!!!加油呀中醫話半年會好d , 我都好想快d 放, 但又怕浪費。。。。。。

複式洋房

回覆樓主:

我16年空心胎,17年2月化學懷孕
我都係搵左陳億仕做晒全部檢查,最後查到c6精子有問題,長期食藥,每3個月再check一次,直到ok先可再開工,我就有凝血問題,長期要食亞士匹靈,岩岩今年仲割埋熄肉,真係波折重重架!其實如果你地試過多次或唔明點解咁難,真係可以搵個專科醫生檢查多d。齊齊加油!!

大宅

我結婚6年,一次宮外一次胎停,過多兩年就高0,轉中醫都轉好多次,希望今次呢個夾到我,我都仲努力緊,唔好放棄呀,加油

子爵府

debby51 發表於 18-3-10 21:34

我上個月20週先流產,真係好難放得低,經歷左太多野。完全明白兩公婆個幾日有幾傷心, ...
加油JM, 我是近13W 因唐氏流產左BB, 非常明白你心情, 我用左大半年時間平伏, 加上一年中醫調理 BB 返左黎, 一月仲順利生左B女, 一切安好.
我同你都一樣唔知要等到幾時, 個個月都好緊張, 但最後竟然係不經意既日子就BINGO左. 所以心理質素非常重要的. 一定定要放鬆唔好唸太多..

詳細可睇我舊POST.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

回覆 jayk_1030 的帖子

多謝你既鼓勵。真係唔知幾時先可以再懷孕,真係好擔心。而家我好乖咁戎凍野,食番多d補品等等。
不過我知道心情好重要,要心情開朗,bb先會番我身邊。

男爵府

我都係上年11月小產左, 同期有朋友同姑9都有左, 我都有好似你咁諗, 如果bb健康, 都已經有咁大....不過事實係無左就無左, 我只有努力再將佢生返黎!! 我中醫已經叫我把握機會再試, 你要加油呀!
bb唔鍾意負能量媽媽架, 所以你都要好好面對走返出黎

大宅

回覆樓主:

我12月小產,已有一女,但之後兩次小產,諗緊去唔去台灣驗血

複式洋房

CS008 發表於 18-3-19 17:12

我結婚6年,一次宮外一次胎停,過多兩年就高0,轉中醫都轉好多次,希望今次呢個夾到我 ...

我個case 同你一樣

複式洋房

回覆樓主

唔駛灰心,我都係過來人。無左個刻諗點解係我! 之後諗番都會心唔舒服,朋友差不多同期的已經生左,覺得如果我無呢件事都已經生左。
但最緊要的是你兩夫妻的心態要正面,一齊面對,再重新出發!
你試下飲滴雞精打番好個底先,雖然我唔肯定係咪人人都有效,但我坐小月同之後都keep 住飲。而家囝囝就黎滿月了!

別墅

回覆樓主

我都兩次小產,一次停心跳一次空心胎,之後揾陳憶士醫生Check 免疫都冇問題,最後我睇孫石紅醫生,食阿士匹靈,最後成功生了健康小B

複式洋房

回覆樓主

我啱啱小產,懷孕9週,聽唔到BB心跳。自然流產,好傷心!

大宅

tracyliehk 發表於 18-3-18 19:23
我16年空心胎,17年2月化學懷孕
我都係搵左陳億仕做晒全部檢查,最後查到c6精子有問題,長期食藥,每3個月 ...

佢收費好似好貴,,你洗左幾錢?

大宅

mychickenbaby 發表於 18-3-26 18:52
我都兩次小產,一次停心跳一次空心胎,之後揾陳憶士醫生Check 免疫都冇問題,最後我睇孫石紅醫生,食阿士匹 ...

你係食左先有,定食定先呀?

首頁

尾頁

跳至