想生BB

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

npwawa 發表於 18-3-10 10:31
上年12月小產後,努力忘記痛楚,但今日心痛既感覺再次浮出來。眼看身邊朋友懷孕,自然地想到,如果我冇小產 ...

祝福妳

民房

回覆樓主:

各位勇敢媽媽,我剛剛9週發現胎已無心跳了,係1年多嘅第三次了,好傷心,但只能向前看.醫生建議做檢查,但佢話未必搵到原因.唔知可以做D 咩先可以有個健康BB?己book 左5月底去睇仁安生值科周敏妍醫生. 去睇生值科/不育科會幫到我嗎?

洋房

回覆樓主

我都係舊年12月因為 BB 中左基因病而入院進行人工流產
我明白條路真係好難行
喊左好多好多次
老公幾 supportive 都係彌補唔到個種痛

我上星期發現自己再次懷孕
第一個反應係完全唔識開心
係好驚,好怕會案件重演
加上工作又唔順利
心理壓力好大
同老公講有左都係淨係識得喊

而家過左兩星期
終於覺得好啲
終於識得開心返
我都要好好保護呢個Bb

樓主你都唔好灰心
Bb真係會回來你身邊
加油

男爵府

Suzanann7 發表於 18-4-30 12:13
各位勇敢媽媽,我剛剛9週發現胎已無心跳了,係1年多嘅第三次了,好傷心,但只能向前看.醫生建議做檢查,但佢話未 ...

3次已算慣性,夫妻雙方一定要驗查全面d,記得驗埋免疫

大宅

回覆樓主

我都係剛剛20W因為染色體問題引產,我好明白失去過會有陰影,但我相信BB會係適當既時候返黎搵媽媽,你就放鬆心情去迎接喇

大宅

SATSUKI 發表於 18-4-8 14:12
我小產兩次 都未成功生到
加油呀你

唔好意思,我想問你最後有沒有搵醫生驗ana,及食亞士匹靈懷孕?

大宅

mychickenbaby 發表於 18-3-26 18:52
我都兩次小產,一次停心跳一次空心胎,之後揾陳憶士醫生Check 免疫都冇問題,最後我睇孫石紅醫生,食阿士匹 ...
食阿士匹靈會幫助有bb?

別墅

kekab 發表於 19-2-20 16:54

係令到我身體內的血稀D,可以更順利輸送到D血液俾個胎兒

別墅

kekab 發表於 19-2-20 16:54

其實食左不是可以容易懷孕/受孕,而係食咗阿士匹靈後,而當你又懷孕,令你的血液更加容易輸送到俾個胎兒,令到胎兒而更加強壯,因為當我們一懷孕的時候,其實個胎已經需要大量嘅血液營養,食咗之後純粹D血液更加容易輸送到俾個胎,係我之前兩次冇咗個胎,係因為都係好早期一個空心胎一個停心跳,所以醫生就覺得我係血液營養唔足夠令到受孕左的胎發展

別墅

phylliskwc 發表於 19-2-20 14:54
唔好意思,我想問你最後有沒有搵醫生驗ana,及食亞士匹靈懷孕?

大宅

上年12月小產後,努力忘記痛楚,但今日心痛既感覺再次浮出來。眼看身邊朋友懷孕,自然地想到,如果我冇小產 ...

我仲要係ivf 的,好明白你嘅傷心。我後尾去左做左輔導,加上時間嘅沖淡,心理上好返DD.

最重要係家人,可以陪你到老嘅係c6. 咁諗可能會好d.

複式洋房

好難囉⋯⋯身邊同事,朋友一個個都咁容易,真係好難受.......自問都無做過咩壞事, 對人又真心待人,反而睇到d心地唔好的人都咁容易。心理真無好唔平衡。

別墅

我剛剛今個月小產。仲要係ivf

男爵府

我上胎小產, 用左半年時間先釋懷, 呢種感覺無人明, 連老公都唔明, 同期仲有姑9同一個朋友一齊有左, 佢地bb都健康出左世, 係我小產左, 初時我望住佢地都會記起自己曾經擁有既bb
但可以做既事都只有追返佢返黎, 唔好迫自己太緊, 唔想忘記就唔好迫自己忘記, 時間會幫你, 期待佢有日返黎

男爵府

Suzanann7 發表於 18-4-30 12:13
各位勇敢媽媽,我剛剛9週發現胎已無心跳了,係1年多嘅第三次了,好傷心,但只能向前看.醫生建議做檢查,但佢話未 ...

你應該驗下免疫凝血問題, bk有好多媽媽都係慣流, 你爬下文睇下佢地d野
香港醫生保守, 唔係好buy免疫呢套, 你自己要積極進取少少

大宅

小產唔係最傷,而係小產之後仲有冇機會再生得出。
我上年8月小產,之後塞藥流出黎,點知bb組織卡係宮頸口,我大量出血係廁所暈低左,屋企人call 白車入院,醫院幫我處理左卡係宮頸組織,但我過左成個月都清唔晒組織,最後要入院刮宮。
以為件事就咁完,點知我刮宮後一直冇月經,仲每月定時定候腹痛,我去睇普通科醫生岩岩係幾日前轉介我去醫院。醫院話我子宮內膜簿仲有黏連,跟住做左子宮鏡清左黏連同放左環,而家開始食高劑量賀爾蒙,希望有番月經同唔好再黏連,否則唔好諗生。。。。

首頁

尾頁

跳至