簡單生活? 大家可以嗎?

shadowrainbow
|
有本書講簡單生活,作者是位男士。其中一個內容話內衣祇用三套! 原子筆用一枝,無大毛巾.......仲有好多。

坊間有好多呢類書,呢本仲勁過"斷捨離". 到底有幾多人做得到得三對鞋過生活?
哈日大人
|
shadowrainbow 發表於 18-3-10 20:59
有本書講簡單生活,作者是位男士。其中一個內容話內衣祇用三套! 原子筆用一枝,無大毛巾.......仲有好多。
...

我第一個投降
pi0219
|
shadowrainbow 發表於 18-3-10 20:59
...
佐佐木典士?
maymaysheep
|
講真好難做到,太極端三對鞋,無大毛巾
生活了無新意係會悶,人又頹,二公婆同生活都要加新意,做人先會開心,但新意喺要用錢堆砌出來,多少都要
有時覺得返工咁辛苦都想買啲嘢或食啲自己喜歡的嘢對吧
Charlotte_mom
|
做到咁,還不如一條死魚,講完

ash_yehyeh
|
Charlotte_mom 發表於 18-3-10 21:08
做到咁,還不如一條死魚,講完

可以去出家了
tsung
|
未能做到
Nbs
|
太極端,點解我要甘生活?
Moppyhaha
|
我未去到呢個咁高層次.
|
pi0219 發表於 18-3-10 21:01
佐佐木典士?
佢呢本我都有睇,但都叫有人情味,但剛剛另一本,叫簡單生活,是另一位寫既,仲厲害,乜都用最低,真係好羨慕。因為家人同住,的雜物越來越多,真係乜都多,係一樣唔多,就係錢唔多。

大家平時問處理的雜物架?

好羨慕有的人,個屋企又整潔,又光猛架
|
Nbs 發表於 18-3-10 21:13
太極端,點解我要甘生活?
佢本書有的地方真係啱,如餐具,我地又係好多。人人買的回家,結果就多
維仔媽媽
|
無必要做到這般極端。只要將家中雜物減少,留多些空間活動,減少清潔時間,又保持到家居整潔,已經很好了
Abbie_mimi
|
...

內衣又厚有薄,如果日日洗可以買少啲,反而枕頭床單只三套比較合理,大毛巾有需要,可以限買三條,鞋得三對好難,除非毎種功能限三對
不過同意現代的人物質太豐富,要減少消費,不過知易行難,我慢慢減買,盡量斷捨離,仍然努力中!
|
維仔媽媽 發表於 18-3-10 21:19
無必要做到這般極端。只要將家中雜物減少,留多些空間活動,減少清潔時間,又保持到家居整潔,已經很好了 ...
你地會點清理的舊相片?餐具等?
|
Abbie_mimi 發表於 18-3-10 21:21
內衣又厚有薄,如果日日洗可以買少啲,反而枕頭床單只三套比較合理,大毛巾有需要,可以限買三條,鞋得三 ...
鞋真係好難得三對,點可能?
斷捨離都有的難,最多買小的衫褲鞋物。但本書所寫,如果做得到,真係打掃易好多。
canies
|
曾經識人只有一套床單,每次洗完即刻用煤氣乾衣完跟手就舖返。

我是配服極簡生活的。
Chole
|
canies 發表於 18-3-10 21:36
曾經識人只有一套床單,每次洗完即刻用煤氣乾衣完跟手就舖返。

我是配服極簡生活的。

工人姐姐放假我都係咁做,方便好多。
鍾太2009
|
我都贊成斷捨離,但太極端又好似over左。
wcpcelia    發表於 18-3-17 18:31
christmas6218
|
我唔得
肥豆媽咪
|
...

以前我同一般香港人一樣
拼命搵更多既錢
買更大既單位
放假就要做PT搵錢
忙就係勤奮既象征。
自從,我睇過佐佐木果本書,
實行左簡單生活,
將屋企既野一樣一樣咁清理晒
但我無限住最少擁有幾多樣野,
只係好自然咁斷捨離到咁
物慾少左之後