論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

舊姐姐做左兩年幾,主力湊兩個小朋友!由於兩個小朋友年紀太近,已經請多個幫忙分擔工作!新姐姐3月尾到,我仲頭痛緊由佢地兩個合作好呀!定還是black and white 寫定如何分工好呢?

洋房

yukiovillage 發表於 18-3-10 22:30
舊姐姐做左兩年幾,主力湊兩個小朋友!由於兩個小朋友年紀太近,已經請多個幫忙分擔工作!新姐姐3月尾到, ...

唔止要分工,仲要講到好detail先可避免爭議。

別墅

yukiovillage 發表於 18-3-10 22:30
舊姐姐做左兩年幾,主力湊兩個小朋友!由於兩個小朋友年紀太近,已經請多個幫忙分擔工作!新姐姐3月尾到, ...

一定要分清楚各自的任務,如果吾係打架都有份

複式洋房

S0Y 發表於 18-3-10 23:00
唔止要分工,仲要講到好detail先可避免爭議。

但我本身對舊姐姐冇咩所謂,總之佢攪掂小朋友,做唔做到其他野我都冇所謂!我驚對佢突然間講規矩佢會接受唔到

伯爵府

你解釋她知這是保障她,免得新姐姐難以適從,假期休息日都要寫清楚

洋房

yukiovillage 發表於 18-3-11 17:16
但我本身對舊姐姐冇咩所謂,總之佢攪掂小朋友,做唔做到其他野我都冇所謂!我驚對佢突然間講規矩佢會接受 ...

佢地一定會互相指責 推䣃責任 大小事都一樣 所以要分工分到好細。 個人經驗之談。

伯爵府

回覆樓主:

我以前兩個唔分工
做什麼都一齊做
傾唔停,lunch只煮佢兩個,
一邊傾一邊煮食又傾食完洗又傾
完全做唔到野
間屋都污租過得一個工人

大宅

回覆樓主:

其實如果工人搞得掂兩個, 加少少好過請多個人!

別墅

我都有兩個工人照顧兩個bb,一個new born 一個兩歲。我覺得如果兩個都咁細,好多嘢唔係話加錢俾一個就揍得掂,好似有時個細b食奶,大b又做危險嘢,睇少陣都出事。就算個工人話自己搞得掂,我都唔想有意外發生。so far我兩個工人好好,我開頭打算一人揍一個b,但發現舊工人揍bb叻d,所以一個負責Bb,另一個負責家務,但我冇講明分工,我同佢地講自己分工,總之要做到我要求。佢兩個會互相補位,兩個bb又照顧得好

大宅

blairmama 發表於 18-3-13 00:45
我都有兩個工人照顧兩個bb,一個new born 一個兩歲。我覺得如果兩個都咁細,好多嘢唔係話加錢俾一個就揍得 ...

有無方法教到兩個可互補?同埋住個到如何安排 本身姐姐自己有套厠 唔知點無喇喇擺多個係佢房

子爵府

回覆樓主:

唔分唔得,係人都想做少啲,互相推卸是常事,你唔管佢哋自己打交都似

別墅

我的情況給你參考: 我之前兩個菲姐。一個負責煮飯同全屋清潔。一個負責小孩的所有事務及laundry. 口講無寫低,so far 又無話互相推卸情況。一個放星期六,一個放星期日(請既時候講明)但勞工假我俾佢地一齊放。隨著兩個小朋友上小學,我就趁湊小孩的姐姐完約就唔再續約。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

yukiovillage 發表於 18-3-11 17:16
但我本身對舊姐姐冇咩所謂,總之佢攪掂小朋友,做唔做到其他野我都冇所謂!我驚對佢突然間講規矩佢會接受 ...

我諗睇下姐姐本身係點啦,做得耐都大概知道佢份人係點...
有啲好好嘅就算唔係自己 "工作範圍" 都會主動幫手但有啲就要白紙黑字寫出來

侯爵府

一定要分black and white 清楚例出各自任務
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至