懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我初初去政府登記時比左13/3第一次產檢+唐氏,但我自己早兩日星期五係私家做左T21 ,想問下係咪到13號返醫院同姑娘講自己係私家做左T21 報告之後後補返去比政府keep返個報告就ok? 當日淨係度頸皮就可以了嗎?還是度頸皮因不在醫院抽血做唐氏要另外在私家自己比錢度呢? 謝謝

大宅

paradise06 發表於 18-3-11 17:34
我初初去政府登記時比左13/3第一次產檢+唐氏,但我自己早兩日星期五係私家做左T21 ,想問下係咪到13號返醫 ...

做t21抽血時無幫你度頸皮咩?
係屯門醫院做唐氏 會安排度頸皮同抽血

大宅

ncfamily 發表於 18-3-11 18:27
做t21抽血時無幫你度頸皮咩?
係屯門醫院做唐氏 會安排度頸皮同抽血

沒有呀,所以我唔知到時去醫院講係出面抽左血仲有冇得淨度頸皮,如果有得淨度我唔想抽多次血@@因為同日上午去健康院又抽唔想成日拮咁多窿

男爵府

回覆樓主

你如果同屯門醫院講你係出面做左T21佢地會叫你即刻走,連頸皮都唔會同你度架...

大宅

paradise06 發表於 18-3-11 18:30
沒有呀,所以我唔知到時去醫院講係出面抽左血仲有冇得淨度頸皮,如果有得淨度我唔想抽多次血@@因 ...

我都係出面做左t21 不過無講
政府做唐氏既抽血同t21驗既野唔同
同政府既唐氏檢測係一定會度頸皮同抽血
再計算風險比例
而係健康院既抽血又驗其他野既

大宅

felixsky 發表於 18-3-11 21:44
你如果同屯門醫院講你係出面做左T21佢地會叫你即刻走,連頸皮都唔會同你度架...
...

O~咁樣唯有照去啦 唔該晒

大宅

ncfamily 發表於 18-3-11 22:56
我都係出面做左t21 不過無講
政府做唐氏既抽血同t21驗既野唔同
同政府既唐氏檢測係一定會度頸皮同抽血

明白,咁我唯有照去醫生抽多一次血,另外想問下醫生會抽幾多次血?如抽多過一支會係拮兩次還是會有類似種豆針之類拮一下另有野去裝血?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

paradise06 發表於 18-3-11 23:37
明白,咁我唯有照去醫生抽多一次血,另外想問下醫生會抽幾多次血?如抽多過一支會係拮兩次還是會有類似種 ...

我喺QE抽血,抽5枝,針吉一下就可以了,佢換筒時我係完全感覺唔到的。

大宅

shanshan827 發表於 18-3-12 23:25
我喺QE抽血,抽5枝,針吉一下就可以了,佢換筒時我係完全感覺唔到的。

咁都好d... 因為早兩日先私家抽完就好似你講方法咁抽,明天健康院又抽 醫院又抽我驚聽日成手窿

大宅

認識瑞士牛牛第一回

paradise06 發表於 18-3-12 23:27
咁都好d... 因為早兩日先私家抽完就好似你講方法咁抽,明天健康院又抽 醫院又抽我驚聽日成手窿: ...

唔驚架。記住抽完要大力按住起碼5-10分鐘,唔係的話會瘀的

別墅

回覆樓主

我做咗T21,問醫生同政府個早期唐氏check d嘢係咪差唔多。佢叫我做咗T21就唔駛去政府做度頸皮嗰d. 話T21準好多,度勁皮嗰d誤差好大
不過我見又好多人又T21預照去排政府做
我都好亂

大宅

yvonne520 發表於 18-3-13 06:56
我做咗T21,問醫生同政府個早期唐氏check d嘢係咪差唔多。佢叫我做咗T21就唔駛去政府做度頸皮嗰d. 話T21準好 ...

其實政府個度check 我主要想去睇多一次阿B 為主,因為政府唔係成日有得照,如果冇咩問題又亦當係double check 咋

別墅

paradise06 發表於 18-3-13 07:23
其實政府個度check 我主要想去睇多一次阿B 為主,因為政府唔係成日有得照,如果冇咩問題又亦當係do ...

我係怕又要抽血
所以我冇去政府呀

大宅

yvonne520 發表於 18-3-13 13:15
我係怕又要抽血
所以我冇去政府呀

今朝去完健康院檢查同抽血,姑娘同醫生都好nice ,抽血就少少痛一下 可能個姑娘拮得唔太好,而家就去左醫院等緊掛診,我自己抽血就唔血驚,因為我都睇住落針抽血都唔驚係唔,但有得選擇就會選食藥都唔打針個類人

大宅

yvonne520 發表於 18-3-13 13:15
我係怕又要抽血
所以我冇去政府呀

原來可以只照超聲波度頸皮唔洗抽血

別墅

paradise06 發表於 18-3-13 15:00
原來可以只照超聲波度頸皮唔洗抽血

私家我冇度頸皮,如果可以唔使抽血,早知都去度下啦啦

大宅

yvonne520 發表於 18-3-14 14:41
私家我冇度頸皮,如果可以唔使抽血,早知都去度下啦啦

我都係私家冇度頸皮,琴晚去到醫院聽左個講座之後有個護士長入黎再講解後話而家外面都有T21之類,準確度比暫時醫院既高,如果外面已驗既,護士長仲話一場黎到都等一陣照埋同BB 見下面先返屋企都唔遲。我都估唔到係咁一心本住抽多一次抽仲要個護士長咁岩幫我照,勁nice 又細心...佢仲睇得開心過我見到個BB 係度郁

別墅

paradise06 發表於 18-3-14 16:10
我都係私家冇度頸皮,琴晚去到醫院聽左個講座之後有個護士長入黎再講解後話而家外面都有T21之類,準確度比 ...

我月尾12w都係係屯門做唐氏,我諗緊呢次當唔當產檢好呢?因對上果次8w私家產檢,咁我黎緊應該16w私家產檢定12w都去私家產檢好呢?

大宅

nga.ngai 發表於 18-3-14 17:17
我月尾12w都係係屯門做唐氏,我諗緊呢次當唔當產檢好呢?因對上果次8w私家產檢,咁我黎緊應該16w私家產檢 ...

其實琴日去醫院都照得好詳細(我唔知係咪遇到個好好姓黎既護士長)佢知我子宮有粒野(唔大的)仲安排左我4/4返去照跟進一下(但我6/4本身約左私家照)我都睇緊4號情況,如果照得ok我會打去私家改後兩三星期先再返去,你其實可以去完睇下情況再決定會唔會等16w 先再返私家照

別墅

paradise06 發表於 18-3-14 17:25
其實琴日去醫院都照得好詳細(我唔知係咪遇到個好好姓黎既護士長)佢知我子宮有粒野(唔大的)仲安排左我4 ...

好,唔該哂你

首頁

尾頁

跳至