想生BB

跳至

首頁
12345...23

尾頁

複式洋房

christycsm 發表於 18-3-13 17:10
白色波波係增加內膜厚度既!
我在政府醫院做.. 所以可能會無咁多物資 ^^" 昨天做IUI前都冇再照陰超.. 因我一直在擔心.. 卵子可能星期日(打破卵針前) 已排掉.. 因星期六 (day 12) 中午已照到一粒是2.2mm, 另一粒是1.9mm.. 無辦法, 星期日LAB唔開又冇得搞.. 變左星期日打破卵, 星期一做IUI

整個過程(由食排卵藥開始) 都冇人提及過內膜厚度.... 完全都唔知自己咩情況了.. 驗血驗到自己FSH值差 (驗左兩個月..) 說我卵巢已老化 ^^" 但有聽說即使有很多困難, 最後(可以是多年後) 還是有人可自然懷孕! 見得多呢D case, 就會覺得唔放棄就總會有成功的一天呀!!

成功會等著我們啊~! 現在都主要是戒食生冷野, 戒食辣, 咖啡會照飲 (每日限自己飲一杯), 今晚要補做一次功課, 大家的醫生也有這樣要求嗎? IUI 之後一天補一次?

大宅

回覆 baby0227 的帖子

廖醫生幾nice 呀,有問必答~ 仲主動叫我有問題就隨時whatsapp 佢 (而佢又會即日覆喎)~
我地都要放鬆心情呀~ 你諗下,俾左咁多錢如果因為自己太緊張影響左幾唔抵呀! 所以唔好俾太大壓力自己呀~~ (安慰人就叻... 自己唔知做唔做到...)

我都打算試兩個cycle 唔得就算喇... 或者個天覺得我地唔適合有小朋友卦...

除左葉酸,我冇食其他supplement 呀... 呢幾日開始每日飲黑豆奶... 每晚早睡... 諗住值入後就每日食dark chocolate... 唔知會唔會有幫助呢...

大宅

回覆 luckibabi 的帖子

YES! 祝大家好運!!!做左就唔好諗喇~~ 當然要戒口同休息多D,其他就交俾個天幫我地決定啦~~~

複式洋房

回覆樓主

明天去公家(那打素)簽同意書 照超聲波 進入週期

別墅

回覆 火火炎炎 的帖子

頭先做IUI ,醫生話隻蛋有20mm, 另外一隻係16mm,好成熟不過未破,但又冇打破卵針,做完之後叫我星期五返去check。
之後就過咗去中醫都針灸和中醫叫我不要食木瓜,香蕉,不要做腳底按摩,shoulder massage 下星期返去再針

別墅

火火炎炎 發表於 18-3-13 09:31
回覆 hohoajm 的帖子

你o係邊度做iui 呀?

我係仁安搵李天照教授。上次食50mg clomid, 有三粒卵、老公洗完精3%, 教授話ok 但都失敗咗

今次想試試食coq10 and vit E

別墅

luckibabi 發表於 18-3-13 16:56
回覆 火火炎炎 的帖子

^^ 第一次發文, 請多多指教!!

我都係試左2年都唔中,去政府排iui, 好好彩一次成功,而家個仔已經四個月喇。加油呀比d信心,bb好快會痴住你~

複式洋房

gnidnay 發表於 18-3-14 00:04
我都係試左2年都唔中,去政府排iui, 好好彩一次成功,而家個仔已經四個月喇。加油呀比d信心,bb好快會痴住 ...

一次就中太好了呢!恭喜恭喜!
多謝您啊好鼓舞啊!也多謝樓主的鼓勵

希望可以快啲中獎!也祝您好孕!生個健康的寶寶!每個寶寶都是上天賜的禮物呢~~

其實政府做iui感覺上良好,比想像中快,也應該省到錢啊,一個週期只花了$430,共去了5次(第5次做iui), 如果計埋驗孕就要加多一次 (430+80= $510);但iui前政府要我做宮腔鏡檢查,因為懷疑我有息肉,最後檢查結果是沒有。。也是好,但檢查過程也不容易啊,完成了這項檢查再花了兩個週期驗血查fsh 值,然後下一週期才開始iui。

由轉介信到第一次到診大概等了4個多月,也算可以接受。給想要考慮到政府做iui的人參考一下

別墅

火火炎炎 發表於 18-3-13 09:34
回覆 CMYJ 的帖子

natural iui 應該係靠自然排卵,唔用排卵藥/針...應該係咁...

邊一類人分別會做natural iui 同iui呢?

複式洋房

luckibabi 發表於 18-3-14 00:23
一次就中太好了呢!恭喜恭喜!
多謝您啊好鼓舞啊!也多謝樓主的鼓勵

請問政府係邊度排,咩情況先用得呢個服務?

複式洋房

Jcyli 發表於 18-3-14 07:23

請問大家做左IUI 仲會唔會做運動?我平時踏開健身單車,係咪都唔做得? 唔知係咪咁樣做左IUI 都失敗(emoji)

複式洋房

Jcyli 發表於 18-3-14 07:23

我是經家計會,先由家計會輔助生育,做左佢要求做的檢查,包括衣原體檢驗、輸卵管造影、子宮x ray、老公精液檢查等,然後佢再轉介我到醫院,有封轉介信,打電話同醫院(信上封面有醫院資料)預約,醫院姑娘問返您啲資料同您預約第一次,估計要排4-6個月或更長?視乎返醫院受歡迎程度,因為有啲醫院只做iui, 所以會快啲

但其實,最快係睇私家叫私家寫轉介信再排政府,私家診所已可以做到的,當初諗住家計會幫到。。以為自己是輸卵管塞;最後兩個地方都無檢查到我有咩問題。。經期也很準的說。。比較有打擊是被指卵巢老化了

希望以上資料幫到您啊

大宅

原來排政府都咁快架!早知半年前就去排啦⋯

大宅

回覆 Jcyli 的帖子

我會做瑜珈呀~不如問下醫生踩單車得唔得丫~

大宅

shasha1010 發表於 18-3-13 20:43
回覆 火火炎炎 的帖子

頭先做IUI ,醫生話隻蛋有20mm, 另外一隻係16mm,好成熟不過未破,但又冇打破卵針, ...

係呀!我個中醫都叫唔好食木瓜,香蕉,唔好按摩同浸腳,同埋唔好聞香薰。

大宅

好失落呀⋯剛覆診醫生懷疑我子宮內膜有粒息肉⋯唉⋯
點解會咁架⋯⋯

複式洋房

回覆 火火炎炎 的帖子

唔好咁失落, 我個時被指有子宮內膜有息肉時, 完全沒有失落, 反而覺得, 好彩我有去檢查, 咁先可以治療去除障礙!
但之後睇左個私家婦科,佢做陰超時沒看到有問題, 話無野.. 但因政府醫院根據家計會轉介的檢驗報告(X-RAY)顯示我應該有息肉, 就勸我要做宮腔鏡檢查, 如果入到去見到有會即時刮埋走的;

但, 入到裡面是冇野的~

另外, 發現到子宮有息肉是必須處理, 就算唔生BB 都要處理, 因為有存在危險的~ 不過清除左便好, 不是什麼大問題
照宮腔鏡過程雖然比較難受, 但也是20分鐘左右.. 忍受一下也很快過去

不要太擔心呢, 小問題來的^^
BB 還是會來敲門和痴實您的!

複式洋房

回覆 christycsm 的帖子

好彩以上醫師說的我都沒有做到~ 希望可以一次bingo 啦^^ 謝謝分享!

大宅

多謝你呀~你嘅正能量好強呀~感激!我會聽取醫生建議,如要做手術就做啦!
不過最希望今個cycle 一撃即中啦!

大宅

但係x-ray 見到嘅係咩黎架?

首頁
12345...23

尾頁

跳至