婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說大仔歲半,我又岩岩有左2個月。
我同仔新年已經病左成10幾日,仔病完到我,感冒,連拜年都去唔到。今日奶奶又上左黎我度,言談間發現佢把聲唔同左,鼻音勁重,又有2聲咳,於是我問佢係咪唔舒服,佢話唔係,之後又咳。於是我就話奶奶,你連把聲都唔同左wo,之後佢就唔講野。其實我想講奶奶你次次病都走黎我度見個孫係咩心態呀?你又唔係成日都見唔到果d, 點解次次病都仲要死過黎搞我地?我仔出世入2次醫院一次甲流(5m大時)一次高發燒7日入院(1歲)都係因為你病又唔帶口罩,又死黎我度傳染左比我仔。宜家我又有左好多藥都唔食得,我地病左好辛苦嫁,點解唔可以放過我地呀!!!好番先黎有咩問題呀!!!

公爵府

Ballz 發表於 18-3-13 07:14
話說大仔歲半,我又岩岩有左2個月。
我同仔新年已經病左成10幾日,仔病完到我,感冒,連拜年都去唔到。今日 ...

99認為自己大哂,你病關佢乜事?辛苦系你唔係佢。

大宅

美之選468 發表於 18-3-13 07:27

我仔發燒7日果次因為入左幾日院我唔可以24小時陪住仔,我日頭搵左老公陪阿仔等老公知道仔病我都好辛苦,佢陪左一日頂唔順打去鬧我99 叫佢病左唔好黎我地度,bb 好易病。所以今次我問佢,佢唔出聲,同否認唔舒服,驚c6又話佢。但佢都唔明小朋友病真係可大可小,鬧2句係好小事,但病可以嚴重到無左條命。我同個仔既健康係味真係咁微不足道?雖然我地唔係奶奶親生,但都係佢既至親。唔錫我都應該諗下個孫丫。

大宅

回覆樓主

好過份,你直接開聲叫佢走啦!

男爵府

開聲叫佢返歸,即刻打俾你C6啦

大宅

回覆樓主

佢個樣直頭覺得我係惡新抱屈佢病趕佢走咁唔出聲勁委屈咁。我之後有好聲好氣話唔舒服早d 番屋企啦,你又辛苦,又驚野到bb. 佢仲要坐多一個中先肯走。

男爵府

佢要坐的話,我會抱BB出街

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

婉轉D同佢講, 而家流感高峰期, 有乜頭暈身慶就留响屋企休息.....
如果99真係要上嚟, 俾個口罩佢戴. 自己同小朋友都要戴.....用行動, 好過直接話99(始終老人家/長輩接受唔到新抱話佢).
99離開你屋企之後再用消毒噴霧噴吓間屋.
如果屋企有空氣清新機, 99一上嚟即刻開機.

別墅

vpo0615 發表於 18-3-13 11:50
婉轉D同佢講, 而家流感高峰期, 有乜頭暈身慶就留响屋企休息.....
如果99真係要上嚟, 俾個口罩佢戴. 自己同 ...

但如果戴哂口罩,99見到應該都會唔高興,叫99戴佢都未必肯戴,同埋佢一上黎又開哂空氣清新機好似好串咁,真係好麻煩

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

美之選468 發表於 18-3-13 07:27

係啊,神邏輯

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

hyln 發表於 18-3-13 16:12
但如果戴哂口罩,99見到應該都會唔高興,叫99戴佢都未必肯戴,同埋佢一上黎又開哂空氣清新機好似好串咁, ...
保障自己同小朋友健康最緊要, 用一連串嘅動作好過直接開口叫佢病咗唔好上嚟, 因為老人家係唔會聽後生講.

男爵府

回覆 Ballz 的帖子

同我老爺奶奶一樣

大宅

如果係咁,下次佢病又上嚟,你擺二個口罩喺枱,叫奶奶帶,奶奶唔帶你幫個仔帶囉

別墅

回覆樓主:

樓主要好好保護自己呀,次次係佢面前帶口罩,迫佢帶,吾帶就過主。
好憎呢種99, 我99又係。佢又係明明病又扮冇病,最後比我見到佢咳重野埋BB,BB又野埋我+我父母,成家初一病到十五都未好返。餵藥餵到攰C人,見到BB咁辛苦真係好心痛!
我勁嬲99,過年冇去佢度拜年,C6都吾敢出聲。我同C6講,以後比我發現你阿媽病我即刻送客,冇情講!

大宅

親子王國15週年勳章

Ballz 發表於 18-3-13 07:36
我仔發燒7日果次因為入左幾日院我唔可以24小時陪住仔,我日頭搵左老公陪阿仔等老公知道仔病我都好辛苦,佢 ...
既然有前科,怕咩帶口罩同開空氣清新機。

首頁

尾頁

跳至