親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-3-18 21:46
回覆 jcctiu 的帖子

現計劃在新宿乘1045高速巴士到河口湖,入住​若草之宿丸榮一晚, 打算去富士急樂園,音樂 ...
你住的酒店在河口湖的南岸, 我估你知道在這酒店是不可能看到富士山的倒影, 而且這間酒店也不方便去你要去的景點, 酒店價錢也不便宜, 為何不住北岸或近火車站的酒店呢?

大宅

jcctiu 發表於 18-3-18 23:28
你住的酒店在河口湖的南岸, 我估你知道在這酒店是不可能看到富士山的倒影, 而且這間酒店也不方便去你要去的 ...

是嗎?我見有湖景同評語都不錯,見又近車站,所以選了這間酒店,相信我已選錯了。而且有些朋友介紹的已經無房。如按我這行程,請問有那些酒店可以建議呢?看看這兩天是否有機會訂另一間酒店。謝謝!

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-3-19 21:29
是嗎?我見有湖景同評語都不錯,見又近車站,所以選了這間酒店,相信我已選錯了。而且有些朋友介紹的已經 ...

如果花得起二三千元住一晚溫泉酒店, 我一定揀河口湖北岸的酒店, 即圖中紅線站14至21的溫泉酒店, 因為這裡晨早有機會看到逆富士, 而且河口湖的景點也比較集中在北岸如音樂之森美術館(站17). 你揀的酒店在綠線站53,要行兩個站才去到搭比較班次頻密的紅線, 交通不是很方便,附近的八木崎公園和繆斯館都是看薰衣草, 但四月來只是雜草一堆.

我窮遊就選擇了一千元一晚的普通酒店, 地點在富士山駅, 這裡無論去忍野八海, 忍野忍者之里, 山中湖, 富士急樂園和出入東京都遠比住河口湖南岸北岸方便.

大宅

jcctiu 發表於 18-3-19 22:12
如果花得起二三千元住一晚溫泉酒店, 我一定揀河口湖北岸的酒店, 即圖中紅線站14至21的溫泉酒店, 因為這 ...

謝謝你的資料和回覆。因為是新手自由行,超級論盡。由於很多酒都無房,剛剛睇過:

1.花水庭酒店
2. 富士湖酒店
3. 富士急高原樂園度假酒店

請問那間較適合?

謝謝!

伯爵府

排骨媽媽 發表於 18-3-19 23:13
謝謝你的資料和回覆。因為是新手自由行,超級論盡。由於很多酒都無房,剛剛睇過:

1.花水庭酒店

酒店1 和 2 都在紅線站10溫泉街那邊, 地點比綠線53站方便, 徒步行過去河口湖駅也只是十零分鐘, 不過酒店一樣位於湖的南岸, 不能看到逆富士. 酒店2明顯比酒店1高一檔次, 住一晚大慨已可以買到雙人來回日本的廉航機票了, 如果錢不是ISSUE, 當然酒店2比較好.

酒店3在富士急樂園, 搭車出入東京非常方便, 因為富士急高速巴士會停這裡, 但去其他景點就唔知有沒有直接車, 酒店在Gaspard et Lisa公園那邊, 行返去火車站也要十零分鐘. 酒店是四星頭的商務酒店, 質數當然也有保證, 而且因為不包晚餐, 價錢也比酒店1和2平一大截.

大宅

jcctiu 發表於 18-3-20 05:19
酒店1 和 2 都在紅線站10溫泉街那邊, 地點比綠線53站方便, 徒步行過去河口湖駅也只是十零分鐘, 不過酒店一 ...

謝謝你詳盡的解答

大宅

wmkcnw 發表於 18-3-13 16:25
其他TIPS:

 去景點前, 先上網找折扣劵或到河口湖/山中湖觀光中心拿折扣劵, 亦可網上購買折扣門票. (一家 ...

去忍野八海站不要在忍野入口站落車,請問是否直接在忍野八海站落車便可?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

排骨媽媽 發表於 18-3-20 16:59
謝謝你詳盡的解答
要留意如果你不自架, 最好找有車接送的酒店, 同埋睇下接送的時間。有些接送服務最晚6pm。而巴士大尾班車係5pm左右, 無酒店車就要搭的士, 唔一定截到。
我住河口湖route inn , 3一9pm可由車站接回酒店, 所以食完晚餐都唔怕無車。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

排骨媽媽 發表於 18-3-20 17:09
去忍野八海站不要在忍野入口站落車,請問是否直接在忍野八海站落車便可?
...
有車站叫忍野八海的,你上富士急巴士官網, 留意巴士圖表, 就清楚了。

侯爵府

jcctiu 發表於 18-3-19 22:12
如果花得起二三千元住一晚溫泉酒店, 我一定揀河口湖北岸的酒店, 即圖中紅線站14至21的溫泉酒店, 因為這 ...
我住route inn 都係1千左右1晚, 能看到少少逆富士。最後1天清早走過去北岸大橋影逆富士, 沒有book4千一晚的秀峯閣不過如果有機會再去, 考慮豪一次, 因為今次湖面結冰, 睇唔到最美的逆富士

琥珀宮

回覆 wmkcnw 的帖子

多謝分享

大宅

wmkcnw 發表於 18-3-22 21:46
有車站叫忍野八海的,你上富士急巴士官網, 留意巴士圖表, 就清楚了。

謝謝!

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主, 打算復活節2日1夜玩箱根+住河口湖, 不是自駕, 是否交通不順路 & 有點趕 ? thanks.

侯爵府

jadepearl 發表於 18-9-11 11:32
樓主, 打算復活節2日1夜玩箱根+住河口湖, 不是自駕, 是否交通不順路 & 有點趕 ? thanks.
...
河口湖&箱根是順路的,有一張 pass for 2個地方。

2日1夜, 自駕都好趕, 除非你只係想遊車河

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wmkcnw 的帖子

Thank you & will plan again

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

樓主/各JM, 我黎緊四月尾復活節後會去東京玩5日,想去富士山玩兩日一夜,非自駕,住秀峰閣。我由上野出發,計劃先去富士急,再返酒店;第二日就搭纜車上天上山,去忍野 しのびの里,之後就返上野。請問我應該點搭車、買咩pass, 同行程次序上有冇問題?時間上、搭車方面有咩要注意?我今次係自己一個帶住個8歲小朋友去玩,謝謝各位。

侯爵府

alicewtw 發表於 18-11-18 15:41
樓主/各JM, 我黎緊四月尾復活節後會去東京玩5日,想去富士山玩兩日一夜,非自駕,住秀峰閣。我由上野出發, ...
上野站&東京站有直通巴士上富士急。
如果你只去富士急, 酒店, 纜車和 忍野村, 直接上巴士俾錢就可以。

因為富士山pass 以河口湖東和西分區。全區2日pass2千5, 你去的地方大約 2一4百円一程。2日大約用千幾円。

酒店和富士急都有免費 bus 來回河口湖, 所以不用買 pass。
秀峰閣去纜車, 行15分鐘左右, 中途風景好靚,又有蜂蜜雪糕食, 值得逛。

侯爵府

alicewtw 發表於 18-11-18 15:41
樓主/各JM, 我黎緊四月尾復活節後會去東京玩5日,想去富士山玩兩日一夜,非自駕,住秀峰閣。我由上野出發, ...
忍野村好好玩, 又有show 睇。

第一日去富士急落車, 行李放在樂園 locker, 之後搭富士急shuttle去河口湖, 搭酒店 shuttle
第二日早上830去纜車站 (最好845去排隊, 搭9am第一班車)(行路來回酒店), 回酒店取行李搭酒店shuttle 去河口湖站寄放行李。
搭 local巴士去忍野村 (預玩半日) , 然後回河口湖取行李下山。

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 18-11-18 23:25
請問為何要坐第一班呢?有咩特別嗎?
人少 d
因為930開始, 好多旅行團

首頁

尾頁

跳至