跳至

首頁

尾頁

大宅

因各種原因我只可以商企投資方法移居PEI, 但顧問費很昂貴阿所以再問查詢多一些資料再看看可怎樣做!

複式洋房

joeymak 發表於 18-3-13 20:43
因各種原因我只可以商企投資方法移居PEI, 但顧問費很昂貴阿所以再問查詢多一些資料再看看可怎樣做!
...

我剛自己申請eoi, 吾知道幾多分才機會高

大宅

aackm 發表於 18-3-13 22:44

我都唔知阿!

別墅

意思r係自己上網申請嗎?

男爵府

想指教,什麼是eoi

複式洋房

回覆樓主:

以下是我自己Provincial Nominee到目前为止的申请进度,供参考

2017-02 签约顾问公司,准备文件
2017-05 PEI移民局收件,给档案号
2017-09 收到PEI面试函
2017-11 赴PEI考察及面试
2017-12 获得省提名
2018-02 联邦CIC收件,给档案号
2018-03 收到补件通知和验身通知
2018-07 Medical results have been received
2018-08 Decision Made
2018-08-08 收到移民紙

別墅

bomani 發表於 18-4-3 17:04
以下是我自己Provincial Nominee到目前为止的申请进度,供参考

2017-02 签约顾问公司,准备文件

可有更新狀況?

複式洋房

beamom 發表於 18-5-17 23:10
可有更新狀況?

補完件,驗完身,等領事館make decision

大宅

回覆 bomani 的帖子

just around 1 and a half year can get it? So fast...

複式洋房

bomani 發表於 18-5-17 23:12
補完件,驗完身,等領事館make decision
bomani,一切都順順利利!一定無問題!
我同老公上星期都去咗個申請PEI嘅講座聽多啲了解多啲^^

想問一下,你嘅申請過程係幾時要俾果20萬保証金?係咪2月時联邦CIC收件時會收埋?

別墅

chloeee 發表於 18-5-22 18:19
bomani,一切都順順利利!一定無問題!
我同老公上星期都去咗個申請PEI嘅講座聽多啲了解多啲^^

咩講座?可分享一下資料嗎?

複式洋房

beamom 發表於 18-5-23 00:25
咩講座?可分享一下資料嗎?
啲移民公司定期都會攪講座,我留意咗幾個月,咁啱有間攪個講座主題係PEI PNP vs 美國EB-5, 搵咗佢拍開嘅PEI同美國嘅伙伴嚟香港講解,其實美國果個佢嘅投資項目都唔錯,只係我哋唔係想去美國,而果次講座人唔多睇落最多7-8個家庭,但全部都係target去PEI嘅。

PEI果part都係講解有咩申請條件,但就細致啲,例如點計分,原來ielts四個項目中佢以最低分果個項目嘅分嚟計,唔係拉平均分;又講個商業計劃細節係點,例如有要求請最少一個當地員工等等。

真係聽過先清楚啲,所以上網搵下有咩講座聽,我覺得同時比較多一兩個國家都好!

我都係學習同搵料階段,如果你對申請PEI有咩疑問,可以pm我傾,大家交流下!

別墅

回覆 bomani 的帖子

咁你今年應該攪掂

大宅

chloeee 發表於 18-5-23 06:30
啲移民公司定期都會攪講座,我留意咗幾個月,咁啱有間攪個講座主題係PEI PNP vs 美國EB-5, 搵咗佢拍開嘅PEI ...
EB-5 風險比較高,有機會收唔返錢,或者公司執笠就即刻玩完,要執包袱返黎!PEI 只係天氣比較冷,不過2018年改政策,原本 quota system 無左! 變左計分制,不過5月停左 PNP biz impact,因為有件大事發生左! 真慘! 唔知6月會否恢復??

別墅

wrymoep 發表於 18-6-2 13:49
EB-5 風險比較高,有機會收唔返錢,或者公司執笠就即刻玩完,要執包袱返黎!PEI 只係天氣比較冷,不過2018 ...

請問發生了什麼大事?那裡可以知計劃停了?謝謝!

別墅

hosuper 發表於 18-6-2 19:55
請問發生了什麼大事?那裡可以知計劃停了?謝謝!

是不是以下新聞所致?

大紀元2018年05月10日訊】(大紀元記者劉海英多倫多編譯報導)加拿大愛德華王子島夏洛特鎮(Charlottetown)開旅店的鐘姓姐弟二人,將自家的旅店地址,提供給近600名中國投資移民,作為其在加拿大的居住地址,現在已經被起訴多項罪名。

據CBC報道,鍾姓姐弟——鍾平(音譯Ping Zhong)和鍾藝(音譯Yi Zhong),因為幫助投資移民在居住地址上造假,受到指控。

加拿大邊境服務局CBSA說,2008年至2015年期間,有566名移民使用相同的地址。這些地址分別是鍾氏姐弟經營的捨伍德汽車旅館(Sherwood Motel ),以及鍾平在夏洛特鎮的家庭地址。幾乎所有的移民申請人都因此,通過省提名移民計劃,獲得了永久居民身分,但實際上,這些人並不住在那裡。

大宅

hosuper 發表於 18-6-2 21:04
是不是以下新聞所致?

大紀元2018年05月10日訊】(大紀元記者劉海英多倫多編譯報導)加拿大愛德華王子島 ...

對! 不知道這是否唯一原因,但肯定對審批投資移民有重大影響!

複式洋房

wrymoep 發表於 18-6-3 09:45
對! 不知道這是否唯一原因,但肯定對審批投資移民有重大影響!

無錯,加拿大人講誠信,今次呢件事會令審批更加謹慎,甚至會暫停個program直至研究出新方案避免類似事情發生,情況就好似曼省MPNP一樣

大宅

RonTang 發表於 18-6-3 17:27
無錯,加拿大人講誠信,今次呢件事會令審批更加謹慎,甚至會暫停個program直至研究出新方案避免類似事情發 ...
個人睇法,MPNP 今次既改動可能高估左佢既吸引力,無左一步到位 PR,移民申請應該會流向其他省份。 到最後Manitoba 可以收到既新移民投資額度會大幅下降,政府願意花在基建既資金減少左,對移民既吸引力會減少,對省政府未必有好處。 畢竟Manitoba 還未到一個經濟發展成熟既省份,少左投資者,原本已居留既人可能會流向其他省份搵工。 但對PEI-PNP 來講可能會帶來正面影響!

複式洋房

wrymoep 發表於 18-6-3 09:45
唉!強國朋友真係鐘意走法律罅、搵快錢(雖然有啲強國朋友係好文明守規),明知紙包唔住火好快爆煲都做,有強國人去嘅地方都或多或少有類似不誠實問題,好似波蘭都情況一樣,都有新聞話當局send番一大批移民番家鄉。香港人去到其他國家偶有遇到黑面對待都可能因為大家係中國人黃皮膚。

首頁

尾頁

跳至