跳至

首頁

尾頁

複式洋房

除咗PEI,我都有諗曼省,因為似乎曼省營商環境好啲?地方大啲人多啲商業活動應該多啲吧?可惜而家無咗一步到位,但如果真係諗住營商係咪應該容易過PEI?先唔計佢投資額係25萬係Winnipeg多過PEI(Winnipeg以外地方係15萬)

別墅

我之前聽的講座, PEI agent 講並唔需要在當地創造就業職位喎! 究竟那個才正確?

複式洋房

thsflimama 發表於 18-6-11 11:19
我之前聽的講座, PEI agent 講並唔需要在當地創造就業職位喎! 究竟那個才正確? ...

係喇,我都想知!

別墅

我都係申請PEI 架.. 我都未聽過要有職位.... 自己開生意就好了... 希望快D 有好消息。

複式洋房

回覆 taisamsam 的帖子

咁我估係個Agent想個business plan靚啲好批啲就叫我哋要提供一個就業職位喇,咁茅唔講清楚!

別墅

咁可能真係有個職位畀佢地當地人就會易批D 呢....
過左海係神仙.. GOOD LUCK.

別墅

個agent 講係 個Business 係home office 都得, 不過如果咁, 都好難使得到150,000加幣

大宅

我有d mess up. 其實事實係咪去到PEI真的去營運proposal 所講的business 還是一切都係紙上談兵,PEI 只係要我地既投資金?

複式洋房

thsflimama 發表於 18-6-15 14:48
個agent 講係 個Business 係home office 都得, 不過如果咁, 都好難使得到150,000加幣

吓!我個agent話唔可以home office喎,要租地方,加上請一個人,所以佢話15萬要求唔難達到

複式洋房

barney45 發表於 18-6-15 19:32
我有d mess up. 其實事實係咪去到PEI真的去營運proposal 所講的business 還是一切都係紙上談兵,PEI 只係要 ...

agent話去到可以改business proposal,好似係同有關機關溝通就得

大宅

Home office又好、乜 biz proposal 都好,你提交時寫乜都得,不過最緊要interview 果陣個官信你就得! 個agent 講乜都無用,PEI PNP 係2018年全新搞既,個agent只會話俾你知你個biz proposal 成功機會佢地估會有幾大,佢一定唔會同你講一定得,佢敢講就一定係點你! 只有貪污成風既國家先可以未做就話你知一定得。 不過, 如果你個proposal 連你自己都唔會信,咁就唔洗旨意人地會信。

如果個官批左你個plan 但之後你想改,就要再同個官申請。 佢唔批的話你就要跟原來個plan 做生意。 否則後果會係點就只有個官先會俾到答案你,個agent E家同你講乜都無用,因為佢只係估估下。

大宅

https://atlantic.ctvnews.ca/mobi ... -on-p-e-i-1.3922735

呢單新聞唔知會唔會令要求收緊。

大宅

無人知,好快會開估。

別墅

回覆 barney45 的帖子

我初步問Agent 話主要睇申請人係咪有intention 留在PEI, 因為有好多人拎左楓葉咭就去另一個省定居! 另外係如果唔做生意, 沒有business operation expenses proof 你用了15萬加幣, 便拎唔返20萬加幣保證金, 咁又有好多人真係寧願唔要果5萬加幣差額, 寧願早點去第二個省謀生!
重點是你是否真正打算留在PEI囉! 而一個可行的business plan 就某程度上反映左你的intention, 我理解係咁!

別墅

回覆 taisamsam 的帖子

請問你申請了幾耐?

男爵府

回覆 thsflimama 的帖子

可給你用緊的agent 我?

別墅

wong0723 發表於 18-6-19 16:19
回覆 thsflimama 的帖子

可給你用緊的agent 我?

我未申請呀!只係聽左Agent的移民講座,果日speaker聲稱係PEI其中一個指定agent!

大宅

thsflimama 發表於 18-6-19 15:37
回覆 barney45 的帖子

我初步問Agent 話主要睇申請人係咪有intention 留在PEI, 因為有好多人拎左楓葉咭就 ...

如果個biz plan 連intention 都反映唔到,咁個agent 就真係好流了!第一關interview 就俾人槍斃!

據聞有好多人第一日land 就即刻飛去第二個省定居,一開始就無想過要攞返deposit,所以加國內好多人不滿呢種賣PR 旣方法! 移民局之後會否改變制度踢走呢類人呢? 言之尚早! 要自己衡量風險!

20萬deposit 分唔同階段同條件可以取會,但盤生意開支就好易俾個官睇得出你有無作假,因為你要請CPA出audit report,當然你可以完全唔識做生意蝕曬! 咁無問題,唔影響申請citizenship。 無人話你一定要賺錢先得。

祝好運!

大宅

回覆樓主

Agent fee 好貴呀,唔知自己申請得唔得?

大宅

Cheung33333 發表於 18-6-23 17:30
Agent fee 好貴呀,唔知自己申請得唔得?

如果投資移民,唔知自己搞得唔得!

不過剛公報6月PEI PNP 要好高分! 要140以上! 如果你要靠到當地考察攞分,我估自己搞無人會so你。 不過我唔確定,都係等睇有無高人回覆。

首頁

尾頁

跳至