懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位大大,我今朝驗到有左,周期第34日,我係咪可以即刻睇醫生定要再等多一個星期等個result再明顯啲先睇醫生攞醫生紙?

別墅

ts_lai 發表於 18-3-14 07:31
各位大大,我今朝驗到有左,周期第34日,我係咪可以即刻睇醫生定要再等多一個星期等個result再明顯啲先睇醫 ...

恭喜哂你!首先,你可以到普通診所拎左懷孕證明,再拎呢張證明去健康院/ 政府醫院排期檢查!由於你依家尚早,如果去私家婦科醫生照超聲級未照到心跳,所以私家醫生約期你可以約後少少大概week 8-9到,否則會嚇餐死!

別墅

ts_lai 發表於 18-3-14 07:31
各位大大,我今朝驗到有左,周期第34日,我係咪可以即刻睇醫生定要再等多一個星期等個result再明顯啲先睇醫 ...

謝謝(emoji)(emoji) 咁另外我想問幾時要通知公司呀?三個月後先通知係咪太遲?我老公話唔好話俾人知住

別墅

ts_lai 發表於 18-3-14 07:41
謝謝(emoji)(emoji) 咁另外我想問幾時要通知公司呀?三個月後先通知係咪太遲?我老公話唔好話俾人知住
...

穩定哂先啦!不過同直屬上司暗示一下,避免要你做操重野

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

如果你要做粗重嘢既話你就同老細講喇,唔使做粗重嘢既話就咪講止

大宅

回覆 ts_lai 的帖子

我就一有就同上司講, 因為要攞SL去好多檢查, 唔使問長問短, 又比說話聽

別墅

唔知道你係私家睇定政府睇,因為我個時都好似你咁諗幾時睇醫生,
都係發現大約34-36日左右自己驗尿發現!
原本都想遲多一兩個星期或者多一個月先去睇,
但又忽然心思思想睇左先,
好彩有打去想搵個位私家醫生,
因為我約左時間後一星期左右,
我個位醫生爆多booking,
已經唔再收客!
呢次經驗我就覺得你想搵私家醫生就最好快D下決定!

雖然得4-5週真係點都未照唔到心跳&BB,
(我個時陰超只照到細細既一粒芝麻
但保障左自己睇到自己岩既醫生先囉!

別墅

ts_lai 發表於 18-3-14 07:41
...

建議你即時同上司講,快啲入埋懷孕證明信去HR,懷孕初期最唔穩定,可以大安旨意做少啲粗重操心野,另一方面你上司都可以好好安排未來的分工嘛

別墅

wkfile 發表於 18-3-14 23:26
建議你即時同上司講,快啲入埋懷孕證明信去HR,懷孕初期最唔穩定,可以大安旨意做少啲粗重操心野,另一方 ...

我驗到孕當日早退睇醫生確認懷孕,第二日開會朝早企足3個鐘,都未趕得及話俾上司知我就發覺流啡同痛,嚇到想喊,又再早退去醫院,醫生俾左三日病假我,我見勢色唔對,冇可能咁樣暪到三個月,咁樣無定向請假請到都唔好意思,whatsapp同上司講左,好彩佢都體諒。

估唔到而家會廢到咁連企下都唔得

首頁

尾頁

跳至