自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

wantaima 發表於 18-3-15 17:02
我就因有兩個小朋友在學而選擇行出來,唔想被1代表左!
想下一代有路行!
盲反我睇唔到對香港有乜好處!
選擇行出來的意思是...???
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

丫飛 發表於 18-3-15 20:52
我地又唔係話要睇小啲內地人,只不過有知識嘅內地人係唔會想嚟香港定居加發展
基本上依家想落嚟個啲都係無 ...
無學識但佢地唔一定係來拎福利, 我識好多來香港做餐飲做裝修做地盤.

但住屋就真係好大問題, 不過政府想起樓都咁多反對聲音, 死症!!

珍珠宮

Jessy 發表於 18-3-15 22:40
下一代返大陸發展其實係催勢啦, 話晒大陸都係developing但香港是developed, 要發圍機會當然是大陸多. ...

咁重有人咁天真去搞分化
今日有個後生仔sales cold call 我公司,傾公司業績。
我同佢講香港好多行業走下坡,特別我地個行業,叫佢襯後生可以考慮(emoji)行,我係女人無所謂,屋企重有男人撐得起。
好開心,個後生仔(20尾)表示有興趣向公司申請調去內地分公司,知道香港做唔長遠,而且plan緊內地置業(襯某區樓市未旺)。其實真心香港清醒既人不少,只係沉默而已!

珍珠宮

2024年龍年勳章

alady 發表於 18-3-15 17:07
這絕對是香港不夠新加坡吸引的地方
但新加坡無民主自由喎!!! 香港人成日眼紅人地新加坡點好點好, 但無自由呢D又唔講架喎!!!

又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 邊有可能.

珍珠宮

Jessy 發表於 18-3-15 22:41
選擇行出來的意思是...???

發聲~~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

wantaima 發表於 18-3-15 22:50
咁重有人咁天真去搞分化
今日有個後生仔sales cold call 我公司,傾公司業績 ...
咁攪笑!!

我就成日遇到的都係怨天尤人的人, 唉! 聽都唔想聽.

大宅

回覆樓主

如果怕年輕人被洗腦又覺得大陸環境好,而且大陸又真係咁好,不如唔洗等下一代番內地發展,而且就成家移民上去都好喎!

珍珠宮

Jessy 發表於 18-3-15 22:50
但新加坡無民主自由喎!!! 香港人成日眼紅人地新加坡點好點好, 但無自由呢D又唔講架喎!!!

又要馬兒好, 又 ...

新加坡連食香口膠、飲酒都管!重有唔可以鬧政府!
唔明喜愛民主既香港人點解羨慕人

珍珠宮

agneau 發表於 18-3-15 22:53
如果怕年輕人被洗腦又覺得大陸環境好,而且大陸又真係咁好,不如唔洗等下一代番內地發展,而且就成家移民上 ...

如果覺得香港唔好同様可以走架!

利申:我由始至終都認為香港最好!從無學人日日怨!

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 18-3-15 09:16

爭D菲傭都引入嚟……一額汗……

泛民係再世吳三桂,中國漢奸永不絕跡。

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果怕年輕人被洗腦又覺得大陸環境好,而且大陸又真係咁好,不如唔洗等下一代番內地發展,而且就成家移民上 ...
咁反對派最好移民去新加坡啦!!! 岩晒佢地住.

一係近近地移民澳門算啦, 橫掂大家咁鍾意派錢, 剩係波叔唔派錢都可以鬧足一個星期日日抄作, 澳門絕對可以滿足香港人想派錢呢個願望, 只要唔介意打個風都全城水浸到可以游水, 停電停幾日, 唔用電咪當環保羅.

大宅

wantaima 發表於 18-3-15 06:57
如果覺得香港唔好同様可以走架!

利申:我由始至終都認為香港最好!從無學人日日怨!

係呀,怨民主自由都係一樣,反正而家2邊人都有,香港有愛國同愛民主,怕煩移民上大陸冇人敢講嘢

大宅

Jessy 發表於 18-3-15 07:29
咁反對派最好移民去新加坡啦!!! 岩晒佢地住.

一係近近地移民澳門算啦, 橫掂大家咁鍾意派錢, 剩係波叔唔派 ...

任何人怒自由民主或怒愛國都可以移民,反正將來都係大陸嘅,冇無謂

珍珠宮

agneau 發表於 18-3-15 23:32
係呀,怨民主自由都係一樣,反正而家2邊人都有,香港有愛國同愛民主,怕煩移民上大陸冇人敢講嘢
...

怨民主自由?邊個呀?
真正民主自由係點架?新加坡?定美國?
移民上大陸?大陸要移民架?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

丫飛 發表於 18-3-14 12:25
小孩子最重要是讀書和玩樂=童年,性格定型
年輕人最重要是讀書和朋友=心態,決定方向
大學生最重要是研究和 ...

作者寫得太客氣喇,變咩調姐 直情冇格調喇

香港既大學,送個學位比我都唔會比d仔女去。教授差到 ,學生低b 社會一味得個縱容,家長驚驚青青。教仔、鬧仔,帶仔旅行,帶仔食野。。。咩都驚餐懵既,正白癡。

珍珠宮

gm147 發表於 18-3-15 10:51
教育:教職員掛住玩政治,掛住洗學生腦
治安:大量南亞人湧港,加上警察執法力被約束
住屋:全世界都面對緊 ...

講得好,中晒point!

珍珠宮

丫飛 發表於 18-3-15 13:06
香港的教育模式就是求學不是求分數,呢樣嘢害死人
想學外國又學唔到,講愛國又話要港獨
兩頭唔到岸………

我又覺得唔關求學是否求分數事, 早在我地細個時更填鴨式啦!分數一定大晒!但當時社會氣氛良好,起碼大家都認定係咁架啦!咪頂硬上囉!而家反而支援太多,多到會令人"人心不足蛇吞象", 成日呢樣唔夠,個樣唔夠。社會裕左,但人怨氣大左。

男爵府

Jessy 發表於 18-3-15 22:44
無學識但佢地唔一定係來拎福利, 我識好多來香港做餐飲做裝修做地盤.

但住屋就真係好大問題, 不過政府想起 ...

呢啲就係靠自己努力去做出嚟,因為人工高過內地,求份人工求上進,睇下香港有幾多年青人願意做地盤泥水紮鐵,就知呢班人都好重要
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

男爵府

薯圈 發表於 18-3-16 00:29
我又覺得唔關求學是否求分數事, 早在我地細個時更填鴨式啦!分數一定大晒!但當時社會氣氛良好,起碼大家 ...

唔求分數點入大學,係咪
呢樣已經係基本求分數代表lu
依家香港人又愛比較,琴棋書畫樣樣都話要識要學,依前讀書唔好都比呀媽話,依家讀唔到就話下次努力啦,又護孩,攪到5~6年級一般抗壓能力都冇

小三TSA又話壓力大,讀書冇壓力點讀,只在乎多與少,美國係1960 年已開始建立呢類調查,依家世界上差不多所有國家地區都進行TSA,小如太平洋島國斐濟、亞努亞圖都有。
我就係唔明點解香港話辛苦,我仔話其實TSA上堂有留心就唔難,相反冇心機讀書同學話好難

男爵府

係呀,我真係決定走喇,你又知嘅
等下一代實在太遲,倒不如現在行動
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

首頁

尾頁

跳至