論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請姐姐resume寫4年中東經驗,所以也擔心姐姐的能力。上星期五晚上9點終於入屋,因星期六下午有朋友到訪,要求她打掃屋企,點知她當晚已經幫我洗浴室,星期六早上6點已起床替我打掃,一個早上已經清潔了八成地方, 乾淨整齊。她的工作 效率真的很高。基本上,一天已經做完要做的家務,所以星期日給她休息日了。她回家也幫忙做家務。這幾天閒談間,才知道她原來在中東做了15年,唔怪得咁利害。她還給我們弄 家鄉菜及甜品。希望keep going.

wcpcelia    發表於 18-3-16 17:42

大宅

回覆 uumeme 的帖子

請問可介紹間agant給我嗎

大宅

應該可否pm資料

男爵府

好媽媽勳章

菲還是印?

大宅

SophiaYeung 發表於 18-3-14 22:23
菲還是印?

能力與國籍有關係嗎?不過姐姐係菲。話頭醒尾的,未出聲已經知道我下一步想做什麼,而且真心喜歡我兩個小孩。

大宅

uumeme 發表於 18-3-15 01:07
能力與國籍有關係嗎?不過姐姐係菲。話頭醒尾的,未出聲已經知道我下一步想做什麼,而且真心喜歡我兩個小 ...

真難得。我和朋友們就冇咁好彩,請過啲中東菲跳工,走佬,唔識做嘢,黑面都有。怕怕唔會請了。

男爵府

好媽媽勳章

uumeme 發表於 18-3-15 01:07
能力與國籍有關係嗎?不過姐姐係菲。話頭醒尾的,未出聲已經知道我下一步想做什麼,而且真心喜歡我兩個小 ...
沒有關係, 只是我都正想搵工人姐姐, 我未决定請印還是菲, 想了解一下啫.

男爵府

uumeme 發表於 18-3-14 17:14
第一次請姐姐resume寫4年中東經驗,所以也擔心姐姐的能力。上星期五晚上9點終於入屋,因星期六下午有朋友到 ...

點講呢, 我而家個姐姐1月底嚟香港, 每朝早六點九起身,做到夜晚我哋瞓佢先瞓,通常十一點前, 做嘢勤力冇詐型, 上要照顧老人家, 下要照顧我未夠歲半嘅女女, 囡囡依家成日黐住佢要佢抱, 佢要一邊咩住佢一邊炒餸, 放假日每朝早一定要煮好早餐,洗埋碗九點後才可出門, 晚上8點之前一定返到, 返到屋之後仲自動掃地,拖地, 因為媽媽腳痛,每晚必須要按摩大約一個鐘頭, 就算佢放假日佢都會照做, 真情爛做冇詐型

千祈唔好沖昏頭腦, 因為多年請工人嘅經驗話我知 ,頭半年所有工人姐姐,因為要還財仔都會聽聽話話, 六個月之後個個都會現形, 要求多多, 阿支阿左

信我, 六個月後你才開心都未遲

複式洋房

回覆樓主:

起碼都叫有蜜月期呀 我1月底新黎既姐姐又懶又唔識do 我媽每次買早餐都會買多份full set俾佢 煮埋飯夾埋餸俾佢 諗住對佢好大家好 但放假咪又係晨吉咁早飛出去 夜晚番屋企又一枝剪咁番房有入冇出 有次我爸煮開麵仲煮多個俾佢食添呀 都唔知邊個係工人

大宅

mon135 發表於 18-3-15 12:17
起碼都叫有蜜月期呀 我1月底新黎既姐姐又懶又唔識do 我媽每次買早餐都會買多份full set俾佢 煮埋飯夾埋餸俾 ...

我果件中東菲七天走佬添,撞上黑店,慘

複式洋房

JoGoMa 發表於 18-3-15 12:38
我果件中東菲七天走佬添,撞上黑店,慘

下 agent係咪唔負責架?

大宅

baby1628 發表於 18-3-15 12:07
點講呢, 我而家個姐姐1月底嚟香港, 每朝早六點九起身,做到夜晚我哋瞓佢先瞓,通常十一點前, 做嘢勤力 ...

我都明。希望可以keep going。不過,我真係佩服中東15年 家傭生活。因為我係第一次請姐姐,我又唔慣叫人做野, 而且我視姐姐為helper, 所以有時見佢忙,我會一同做些家務。

佢早上6點已起床,洗浴室,真的未曾如此乾淨過。

水晶宮

baby1628 發表於 18-3-15 12:07
點講呢, 我而家個姐姐1月底嚟香港, 每朝早六點九起身,做到夜晚我哋瞓佢先瞓,通常十一點前, 做嘢勤力 ...

我都聽過別人講頭6個月未還哂錢, 就會好勤力工作, 表現好好。都係因為未還哂錢。

我現在都享受緊蜜月期, 外傭姐姐做左4個月。希望可以長久啦。

我呢個係斷約外傭。以我所知, 外傭姐姐已經還哂錢。因為佢已經係agent 拎番passport 同合約。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-15 14:31
我都聽過別人講頭6個月未還哂錢, 就會好勤力工作, 表現好好。都係因為未還哂錢。

我現在都享受緊蜜月期, ...

姐姐有意冇意會話想一直做下去,想陪著我仔大,應該係真心話。

公爵府

uumeme 發表於 18-3-14 17:14
第一次請姐姐resume寫4年中東經驗,所以也擔心姐姐的能力。上星期五晚上9點終於入屋,因星期六下午有朋友到 ...

我都請求你agent個contact,另外,你工人用咩話同你溝通?

大宅

20020116 發表於 18-3-15 16:56
我都請求你agent個contact,另外,你工人用咩話同你溝通?

用英語, 如有需要,私下找我,這agent 也是這裡的jm給我的。
姐姐agent好唔好,好睇3方嘅 做化。

大宅

mon135 發表於 18-3-15 13:34
下 agent係咪唔負責架?

果間x如僱傭咁答我:人都嚟左番工囉,佢冇嘢幫到我。唔滿意叫我去消委會投訴佢喎。

水晶宮

JoGoMa 發表於 18-3-15 18:45
果間x如僱傭咁答我:人都嚟左番工囉,佢冇嘢幫到我。唔滿意叫我去消委會投訴佢喎。
...

嘩,咁都得。

咁最後有無搵番個外傭, 或知唔知佢去左邊呀?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-15 18:53
嘩,咁都得。

咁最後有無搵番個外傭, 或知唔知佢去左邊呀?

呢間將軍澳x如,姐姐來了第三天日間玩電話唔做嘢,問佢做乜唔彩,第七天話老公有外遇要走,叫agent同佢傾,傾完更加坐地下目光呆滯唔郁。因為怕佢精神有問題叫佢寫好辭職信拿拿聲送番去x如,x如話佢要俾番代通知金我會代為聯絡。點知隔幾日問x如,佢話唔知佢係邊,x如話冇佢電話,地址,任何聯絡方式,冇辦法聯繫。我機票幾日人工未clear, 佢叫我自己找勞工處尋求協助。關於係服務,佢大大聲話全香港agent 都係咁,反正政府容許,人都來左咯,消費者投訴我呀。事情就係咁。後來請左印傭,唔敢再請菲。

水晶宮

JoGoMa 發表於 18-3-16 07:32
呢間將軍澳x如,姐姐來了第三天日間玩電話唔做嘢,問佢做乜唔彩,第七天話老公有外遇要走,叫agent同佢傾 ...

咁你有無寫信去入境處投訴呀?

你個case 真係好離譜。個外傭係本地完約, 定係海外(第1次黎香港)?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至