自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

幫人問

無左中五畢業證書, 只得宣誓紙話自己中五畢業

係唔係一定攞唔到地產牌?

佢有考HKCEE, 但得一科合格

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Hoining 的帖子

以我閲讀理解:

如果拿不出中五畢業證書

就要拿出HKCEE五科

佢得一科咋喎

佢成日話可以去考試 (無法例話唔俾佢考)

但最後結果係過唔到qualification 攞唔到牌, 你地話係唔係嘥時間呢?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

leewaiyee_hk 發表於 18-3-14 18:52
幫人問

乜有要求架

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-3-14 19:14
乜有要求架

可參考EAA網頁

https://www.eaa.org.hk/zh-hk/Licensing/Educational-qualifications

男爵府

BK Milk勳章

回覆 pomanlife 的帖子

與發牌有關的提問與解答

1. 申請人如何證明其學歷資格?

申請人應隨同申請表提交一份由已於香港教育局註冊的本地中學/教育機構所頒發的中五(或以上程度)結業證書的正本或由律師簽署的核證副本,作為學歷證明文件。監管局認為,中五課程應包括語文科、數學科及其他科目。

申請人亦可提供下列任何一類文件的正本或由香港執業律師簽署的核證副本,以證明其本人已達到中五或同等程度的教育:

a.香港中學會考證書(須有五科合格);或
b.由本地高等院校頒發的證書,證明持有人已完成本科或研究院課程。

有關詳情請見

2. 假若申請人只能提供「英專」學校發出的一科合格證明文件,監管局認為該申請人是否符合法例上的學歷要求?

《地產代理條例》要求持牌人必須完成中學五年級或同等程度的教育。監管局認為中五課程一般包括語文科,數學科及其他科目;所以,監管局並不接納「英專」學校發出的一科合格證明文件,作為符合有關教育程度要求的證明。

男爵府

BK Milk勳章

所以以我閱讀理解.......

無中學畢業證書+會考得一科合科=攞唔到地產牌

寶石宮

2023年兔年勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-3-14 19:33
所以以我閱讀理解.......

無中學畢業證書+會考得一科合科=攞唔到地產牌

EAA網頁有寫要會考5科E級

https://www.eaa.org.hk/zh-hk/Licensing/Educational-qualifications

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

cinda72. 發表於 18-3-14 23:08
唔係,完成中5課程 或 會考5科合格
我都係得4科

會考要5科E指樓主講個case無畢業證書

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

回覆 cinda72. 的帖子

哈哈, 仙姐你好

佢間學校摺左十世, 畢業證書無得補發啦, 原來佢一路係宣誓自稱中五畢業 (我第一次先知HK可以有咁既事)

我到今晚都在勸佢死左條心, 唔好再多此一舉, 佢死都話地產試pass + 有錢俾牌費就得

咁佢中意一路走到黑, 錢多得滯, 要增加香港考試界的生產力, 無計

我只想知我的閱讀理解有無出問題, 同埋如果那位不是朋友, 我都唔想花咁多精神

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-3-14 23:33
摺左就幫佢唔到啦
因為我本身都冇5科合格,當時問過eaa,佢地教我咁做
考試費好平啫,幾舊水咪 ...

但你攞得出 畢業證書 嘛 對不對?

禁止訪問

伯爵府

理解應該是中五畢業≠中學會考5科合格

寶石宮

2023年兔年勳章

cinda72. 發表於 18-3-14 23:21
去母校要求出番封證明信,係該校完成中5課程,就得架啦

見寫成績表都得 都唔難

公爵府

親子王國15週年勳章

leewaiyee_hk 發表於 18-3-14 18:52
幫人問

要中五咩?好多b6都做,佢地應該冇響香港受教育,一樣攞到牌

首頁

尾頁

跳至