醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家父白內障, 一隻眼剩二成視力, 另一隻眼剩五成
因腦退化跟不到指令, 只可全身麻醉, 大概20分鐘但擔心麻醉會令腦退化變差
請問有否類似經驗參考?

大宅

我媽亦有腦退化,上月因腦有腫瘤而全身麻醉做手術,因腫瘤很大,醫生也說要做較長時間,即麻醉時間亦較長,幸好手術成功,腦退化沒有太大影響

複式洋房

fptong123 發表於 18-3-14 22:28
我媽亦有腦退化,上月因腦有腫瘤而全身麻醉做手術,因腫瘤很大,醫生也說要做較長時間,即麻醉時間亦較長, ...
請問您媽媽的腦退化是否初期?
因我爸的是中期以上,指令都不太follow到,所以擔心麻醉藥會令病情惡化

大宅

回覆 lotbo 的帖子

不是,她也是中期以上,做手術前原本要自費做磁共振.但醫生話我媽因表現混亂,不宜在私家做,結果安排到回政府做,因要打瞓覺針喎

大宅

lotbo 發表於 18-3-14 22:11
因腦退化跟不到指令, 只可全身麻醉, 大概20分鐘但擔心麻醉 ...

我奶奶又係,腦退化中期時做了白内障手術後,一直差下去,原本還會走來走去,做完後已經不懂行走,坐定定,不會動,退化得很快!千萬不要做手術,麻醉太大傷害!

珊瑚宮

其實人人不同的。不能一概而論

一切交比医生。亦可问腦科意見
玩具萬歲!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

fitfish 發表於 18-8-23 09:10
其實人人不同的。不能一概而論

一切交比医生。亦可问腦科意見

認同

複式洋房

我爸白內障左右眼都得5成, 認知障礙中後期, 有近視眼鏡都唔肯帶. 又睇到野好精靈咁.
所以我地都唔打算做呢個手術

大宅

summer33 發表於 18-8-24 10:44
我爸白內障左右眼都得5成, 認知障礙中後期, 有近視眼鏡都唔肯帶. 又睇到野好精靈咁.
所以我地都唔打算做呢 ...

其實要全身麻醉,對腦有-定的影響,見住嫲嫲的情況越來越差,真心說唔做好過做,做完眼手術後,問番醫生,瑪麗眼科醫生說眼睛好了,你自己排期問腦科啦!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

lotbo 發表於 18-3-14 22:11
因腦退化跟不到指令, 只可全身麻醉, 大概20分鐘但擔心麻醉 ...

我奶奶年多前做咗白內障手術。因佢有心臟病、糖尿病、腦退化及柏金遜。。全係心血管影響。所以要我哋屋企人決定幫唔幫佢做女全身麻醉同瞓一晚醫院觀察。因為有醒唔到嘅風險最後做咗一隻眼。
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至