請教大家一啲關於小產或落咗bb嘅事…

bubeebubee
|
如果個bb無咗,之後係咪應該要做返啲法事?或者有無其他野應該要做?
channba31
|
人地話空心胎咩野都唔洗搞
成左胎型就要搞法事。
tansyneko    發表於 18-3-15 13:00
yingg92
|
channba31 發表於 18-3-15 12:55
成左胎型就要搞法事。

同意
bubeebubee
|
成左胎型就要搞法事。

咁知唔知要去邊度搞架?
小小兔仔
|
有相熟衣紙舖可以入去問下師傅!
pomanlife
|
bubeebubee 發表於 18-3-15 20:30
咁知唔知要去邊度搞架?

可以去啲放骨灰靈位既地方問下嗰度啲人點搞,如萬佛寺,青松觀
fanlee
|
成左胎型就要搞法事。

我親戚之前小產,佢得11週,之前去道觀問一間話要做附「剪」,一間又話唔晒做,話未成型。
但佢又囉囉攣....

咁請問佢咁樣11週,無長大無心跳...係咪算空心胎?謝謝
casscassy
|
我朋友預產期前一星期,個B無左心跳 ,佢媽幫佢個BB係廟度安左個位
cloudyjess
|
fanlee 發表於 18-3-15 20:47
我親戚之前小產,佢得11週,之前去道觀問一間話要做附「剪」,一間又話唔晒做,話未成型。
但佢又囉囉攣.. ...

其實照做無壞喎,我當年有做呀,我9w得6w大,有心跳變無,都有做附薦,阿媽話畀佢聽經同去西方極樂世界離苦得樂喎
雖然有d人話3個月前都唔駛、但做左都無壞處丫
SuperChanB
|
cloudyjess 發表於 18-3-16 00:47
其實照做無壞喎,我當年有做呀,我9w得6w大,有心跳變無,都有做附薦,阿媽話畀佢聽經同去西方極樂世界離 ...

請問做一次大概幾錢?
同埋應該去邊度做?

是否一定要記住BB邊日離開?因為我已經唔記得邊一日
cloudyjess
|
SuperChanB 發表於 18-3-16 01:32
請問做一次大概幾錢?

我媽幫我架....好似幾百蚊 你試下打去佛堂果d問下
muimui1013
|
casscassy 發表於 18-3-15 21:16
我朋友預產期前一星期,個B無左心跳 ,佢媽幫佢個BB係廟度安左個位

有啲人話安左位冇得去投胎
多數聽都係請走回向誦經
等佢快啲投胎
littlecrystal
|
我想問給如果發生左2年,而家做返得唔得架
我之前6week小產!而家想做返好似安心d
bosch
|
我乜都冇做。
loklok286
|
想做就做,但求安心
siiu_Y0613
|
其實照做無壞喎,我當年有做呀,我9w得6w大,有心跳變無,都有做附薦,阿媽話畀佢聽經同去西方極樂世界離 ...

喺邊度做請問?
fanlee
|

我都咁講,但佢話問過唔晒做嗰間道觀話未成型唔需做,做咗唔受得起

另一間又話無所謂,照做....

所以親戚先唔知點,做唔難,係怕做咗真係影響到....所以先囉囉攣....做又唔係,唔做又唔係
phoenixho
|
可以上佛教聯會個網頁睇
佢地清明節會有個大法會
寫附薦牌位豐儉由人100蚊起至過萬都有
又可以寫埋祖先同冤親債主
MSannaho
|
回覆 bubeebubee 的帖子

做反個應生未生嬰靈附薦,沙田最平$50, 黎繄梁皇有得做
hudsonchui
|
bubeebubee 發表於 18-3-15 12:23
如果個bb無咗,之後係咪應該要做返啲法事?或者有無其他野應該要做?

我冇做過