青春期后長高問題

tyz1234
|
女仔來M之后會唔會高得好慢,我都擔心個囡唔夠高!阿囡和同事個囡同年。

剛剛和同事食飯,A同事話想帶個囡去照骨龄驚來佐M會高得好慢,會比較矮。到時來佐M之后想補救都遲拉(現時11歲146CM,已有要來M的現象)。其他兩個同事好大反應,話佢係怪獸家長,又話做佢個囡好可憐,我都唔敢出聲。其時我都理解佢既擔心!
廷廷媽
|
其實可以點補救?
超級特務
|
tyz1234 發表於 18-3-15 15:09
女仔來M之后會唔會高得好慢,我都擔心個囡唔夠高!阿囡和同事個囡同年。
11歲黎M, 係正常 range, 睇醫生都唔會俾藥物。
平常鼓勵小朋友多做運動, 注意營養均衡。

beauty_shanshan
|
游多D 水就會高得快.
我小六黎M, 高到中三先停, 172CM 喎.
Jane1983
|
11歳來M,係有d早,不過算係合理範圍。睇醫生,照骨齡,都未必會做d乜嘢特别嘢。唯有多d跳高、做運動。
tester5
|

提一提你同事,運動、睡眠(10:30pm要開始有深層睡眠),可以幫助長高。至於照骨齡,如果有需要,健康院身體檢查會發現問題,會請你去醫院做,如果冇叫,應該唔需要太擔心。

chumi
|
會有乜徴象?
angiehouse
|

11歲有146cm都吾矮啦,通常女仔高到14歲
Hoining
|

我仔12歲都係我139cm, 我仲特登同佢check 生長激素,但佢又無缺乏,但就係唔識大
cakii
|
未來m仍會高,就算來咗m,都會高多2~3cm。
bmuimami
|
我女11來M當時154,而家18 165cm
|
beauty_shanshan 發表於 18-3-15 16:41
游多D 水就會高得快.
我小六黎M, 高到中三先停, 172CM 喎.

希望123
|
我女11歲都喺13x咋,我仲擔心
希望123
|

已經叫佢游水+籃球
karenlyk
|
我女12歲145cm,我都好擔心
S_family
|
真係要做運動,我中一先黎m, 但本身勁唔鍾意做運動,好彩小五果年體育堂教籃球入籃,焗住要去練,就係果年高到158, 但之後我keep住依個高度到依家
fanho
|
我女14歲先黎m,但今年19歲仲有高緊,唔洗擔心
DEVILY
|
fanho 發表於 18-3-16 07:25
我女14歲先黎m,但今年19歲仲有高緊,唔洗擔心

聽完妳講就放心d,我女早黎m現在12歲得160驚冇得再高。
fanho
|
DEVILY 發表於 18-3-16 07:31
聽完妳講就放心d,我女早黎m現在12歲得160驚冇得再高。

女仔160又唔算矮,我得151就叫矮喇!我女而家167,我覺得夠,唔想佢再高,佢身型比較橫,腰短,腳好長,所以睇起黎唔似167咁矮,我女簡唔中有做運動減肥,我覺得對長高有幫助嘅
萍pig
|
做父母,睇下自己幾高先啦。