自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

擔心還擔心, 都要接受現實喎.... 走去照骨齡咪盞俾小朋友壓力.

翡翠宮

畀面勳章

黎左m都仲會高,不過高得慢。
男仔17-25歲,女仔16-23歲,係青少年長高的最後階段。骺軟骨未完全癒合之前,都仲有得高。
要多做運動,11點前一定要瞓,最好已經是深睡,補充足夠鈣質。

日日是好日

大宅

回覆 chumi 的帖子

好像話有分泌物。

別墅

fanho 發表於 18-3-16 07:40
女仔160又唔算矮,我得151就叫矮喇!我女而家167,我覺得夠,唔想佢再高,佢身型比較橫,腰短,腳好長,所 ...

"我女14歲先黎m,但今年19歲仲有高緊,唔洗擔心" 19 歲仲有得高? 請問是多做運動? 早瞓? 請問有什麼特別注意? 可唔可以分享吓?

男爵府

lovelovebb 發表於 18-5-16 15:15
"我女14歲先黎m,但今年19歲仲有高緊,唔洗擔心" 19 歲仲有得高? 請問是多做運動? 早瞓? 請問有什 ...

佢咩都做,不過因為讀書忙,多數係屋企做,例如做tabata,鄭多燕,coffee減肥操,跳繩,有時間就盡力去跑步,其實我覺得最緊要多吸收蛋白質,我要佢11點前訓,但無可能,佢晚晚溫書溫到半夜一兩點

伯爵府

點為之有 "要來m的現象"? 我女剛12歲, 而家都係145cm 咋, 不過佢仲未來m, 而呢兩年都保持住每年高9cm. 我都希望佢可以遲一兩年先來m.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tyz1234 發表於 18-3-15 15:09
女仔來M之后會唔會高得好慢,我都擔心個囡唔夠高!阿囡和同事個囡同年。

唔係媽媽唔會識擔心架,早發育、遲發育都好,做媽媽都會擔心架。
我都好明白。

我要我女10:30一定要深層睡眠,又要佢多運動,都係想佢高d,我都擔心佢唔高呀。

侯爵府

回覆樓主:

身高呢樣嘢,好難谷。最好提下飲食,運動。但最重要係早瞓,因為長高嘅激素係瞓著先分泌。

別墅

lovelovebb 發表於 18-5-16 15:15
"我女14歲先黎m,但今年19歲仲有高緊,唔洗擔心" 19 歲仲有得高? 請問是多做運動? 早瞓? 請問有什 ...
多謝分享! 叫佢盡量每日都食雞蛋先... 我囡一直由小學開始, 每年都係高4cm 到, 從來都冇一些爆炸性的標高過 , 其實佢己16歲, 來月經2 年了, 大約155cm 高 所以, 希望佢能以時間去換多高幾cm, 做媽媽巳 0既, 都係想盡量幫佢搵方法去爭取長高dd 的機會 .

首頁

尾頁

跳至