自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moti 發表於 18-3-18 14:06
我反而極少鬧,我唔想大家關係唔好。我嘅願望係大家永遠要做對好朋友。而家努力緊。有時係好洩氣,不過諗 ...

我都學習中。都認同你講,做阿媽要學識去同佢相處。

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Moti 發表於 18-3-18 12:27
原來冇組織冇重點都算。我老公就係咁嘅人。永遠係好長篇嘅 ...

身邊好多人係咁

珍珠宮

我懷疑根本好多人都有,只不過以前資訊無咁發達,無乜人知,

珍珠宮

Helllokitty 發表於 18-3-18 15:17
身邊好多人係咁

我比較少回應佢,因為覺得浪費時間。如果係外人,我諗我唔會聽佢哋講嘢。累贅又唔知想講乜。

男爵府

家家公主 發表於 18-3-17 14:17
我仔晌K3果年確診...今年5年級...
一直學校同醫院都有跟進同做言語治療..
但今年兩邊都已經話唔需要..

我都喺一唔啱就鬧,唔包容,因為社會喺唔包容的,由其喺表面佢喺正正常常。
佢喺社交冇乜自信和被動,改極都冇乜進步,話怕醜喎

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-3-18 13:12
而家都無分了。聽講以前係分高功課vs低功能 (簡單講有無智慧)
我仔小3至確診,因非典型,佢細個有語言遲 ...

面對欺凌我一定聯絡學校跟進,幾個對一個,一定唔夠人玩。欺凌對心靈嘅傷害好大,等同用說話大大力打一拳,不過冇表面傷痕,一定要追究和阻止!我鼓勵阿囝同我分享開心和唔開心嘅事,遇到不公平和欺凌一定要同師長和父母講,我會分析和教他如何面對和釋懷,但不能做弱者被人蝦唔出聲!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

家家公主 發表於 18-3-18 13:08
阿氏保加症係有遺傳的,我老公講嘢都係一樣,所以我絕對相信我老公一樣保加症,只不過以前的社會佢哋父母 ...

我都估有遺傳

家家公主    發表於 18-3-18 16:24

翡翠宮

回覆樓主:

醫生話有遺傳的

男爵府

家家公主 發表於 18-3-17 14:17
我仔晌K3果年確診...今年5年級...
一直學校同醫院都有跟進同做言語治療..
但今年兩邊都已經話唔需要..

我個唔係記交通工具,係記動物 邊樣有幾多隻腳,屬咩類,全記得,時時拎本「動物百科」係手……

水晶宮

回覆 家家公主 的帖子

我個都係!但到佢十三四歲反叛得可怕好記仇對我以前所管教佢變成憎恨!上個月我同老公傾談之間突然叫我收聲話好討厭我把聲仲冲埋嚟打我!嗰一刻我完全心碎!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 18-3-18 19:19
回覆 家家公主 的帖子

我個都係!但到佢十三四歲反叛得可怕好記仇對我以前所管教佢變成憎恨!上個月我同老 ...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

亞氏呢種病!情絮反應係好大好固執!有時實在心力交瘁!

翡翠宮

幸福花 發表於 18-3-18 19:23
亞氏呢種病!情絮反應係好大好固執!有時實在心力交瘁!

係,我老公就係~

無情情黑口黑面,悔悔氣氣~

chinghomama    發表於 18-6-16 00:19

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

留名睇教法
我女3歲就上幼稚園 語言遲咗轉去健康院再轉去cac排
排下年先正式去睇 但交表時姑娘問情況
話手上有case同我女相似 係呢尾

我女而家學講嘢/行街都幾固執
係呢條街見過有狗仔 次次行過都會同我講狗仔
放玩具嘅位置都好著緊 車一定係地下 公仔要上面
我有時擺轉上下佢會自己擺番 未發脾氣住...

水晶宮

回覆 家家公主 的帖子

佢係會隱藏一面陰暗性格!諗住為佢好!佢唔啱話佢以為佢會改善原來只係記住你駡佢管佢!而家安排咗社工!我希望佢明白我對佢嘅愛!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 18-3-18 19:49
回覆 家家公主 的帖子

佢係會隱藏一面陰暗性格!諗住為佢好!佢唔啱話佢以為佢會改善原來只係記住你駡佢管 ...

希望我仔吾會 但佢有時我話佢
佢都會態度好差 到我問佢想點呀?
佢又即刻收返 變返好態度
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

Hoining 發表於 18-3-18 12:29
終於搵到教仔同路人,啲專業人士係咁話唔鬧得、要讚,真係讚唔落口喎,我啲仔一做錯我即刻出聲唔會比面, ...

我個心理學家叫我要鬧就鬧,唔好忍住道氣。一來呢個係持久戰,長期谷阿媽會痴線,二來要比佢知其他人亦有情緒,理解其他人情緒亦好重要。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

baubaulee 發表於 18-3-18 16:22
面對欺凌我一定聯絡學校跟進,幾個對一個,一定唔夠人玩。欺凌對心靈嘅傷害好大,等同用說話大大力打一拳 ...

呢個一定,無可能由得佢做弱者
早個星期我至同學校社工傾。其實講到底都係要佢建立自我正面形象,去到中學如果成日搵老師,會俾人感覺係弱者(社工話),所以阿仔又有新野要學習了

王國長老

回覆樓主

今日我家公子學校遊學
佢話我知約左同學在機鐵站一齊出發,我興奮到機都唔送,叫佢自己出門口
(唔係A仔家長真係好難明點解我咁滾動)

首頁
12345...10

尾頁

跳至