真心話時刻: 生左小朋友後真心後悔的請進

ahpoo
|
無後悔或只是一時悔氣果d請勿覆

後悔果d如可講原因請講

點解我想知?其實之前有唸過,不過就怕自己最後會後悔生左!因為覺得自己唔適合/無條件做人啊媽
anna59
|
如果覺得自己唔適合或無條件,未唔好生囉!無仔女,分手可以快D
因為生仔買大細,生左先見到老公真面目
yucl_hk
|

見到d細路咁可愛, 但又覺得d細路好慘!

但佢地要捱苦幾十年,地球又污染, 社會越黎越不公平, 又有AI。

二十年後揾工係大問題, 莫講旅行買車置業。AI成熟, 讀大學已經無價值, 只有富者越富, 富人有樓收租有資産先可以講生活。

除非d人的IT智識勁到, 有google, 亞馬遜, 亞里爸爸, 微信依d級數, 就有機會發圍!
aeaemama
|
我都算係真心後悔,一來全部心力比哂佢地!而且現在香港讀書環境堅係辛苦!覺得辛苦佢地又辛苦自己!我同C6份人工差不多三份二用唒係佢地度!每年考試默書評估,又勞氣!所以再揀我會唔生!玩人地嘅B就算
黑色誘惑
|
anna59 發表於 18-3-18 13:25
如果覺得自己唔適合或無條件,未唔好生囉!無仔女,分手可以快D
因為生仔買大細,生左先見到老公真面目 ...

至理明言!

拍拖結婚都唔算真面目
生左仔先見真章
shamshamwong
|
aeaemama 發表於 18-3-18 13:50
我都算係真心後悔,一來全部心力比哂佢地!而且現在香港讀書環境堅係辛苦!覺得辛苦佢地又辛苦自己!我同C6 ...

認同。
岚月亮
|
未做過阿媽既人,個種辛苦同自己係咪會接受到根本唔會理解到,就算今日有一百個阿媽同你講佢既問題,你都係唔會體會到咖
木土土
|
ahpoo 發表於 18-3-18 13:20
無後悔或只是一時悔氣果d請勿覆

後悔果d如可講原因請講

無後悔或只是一時悔氣果d請勿覆,即係個post只係集合生仔負能量
maggie196
|
我份人無耐性脾氣又唔好,對住個仔真係自己局住要忍,所以我生完一個決定唔會再生
brother4
|
真後悔,想生多幾個!
flowerlala
|
我好後悔

我自己其實OK,細路勞氣預咗,但而家係現實世界好恐怖,香港生活好苦,諗起佢將來條路好難行我好痛心好後悔生佢出嚟
ahpoo
|
木土土 發表於 18-3-18 13:58
無後悔或只是一時悔氣果d請勿覆,即係個post只係集合生仔負能量

我又無甘唸咼,可能我算理智型,最後都會自己分析,唔通去bb版睇完又會一面倒想生咩
ahpoo
|
岚月亮 發表於 18-3-18 13:57
未做過阿媽既人,個種辛苦同自己係咪會接受到根本唔會理解到,就算今日有一百個阿媽同你講佢既問題,你都係唔 ...

for reference only因爲人通常只share美好果面,只係想睇下有無人有d另一面既感受可share下,所以我都盡量請大家講埋點解後悔,或者其他人唔覺係一d咩問題呢
萍pig
|
anna59 發表於 18-3-18 13:25
因為生仔買大細,生左先見到老公真面目 ...

真係每個選擇都係買大細。無必贏之法。
ahpoo
|
flowerlala 發表於 18-3-18 14:04
我好後悔

我自己其實OK,細路勞氣預咗,但而家係現實世界好恐怖,香港生活好苦,諗起佢將來條路好難行我好 ...

後悔還後悔,life must go on,加油!
ahpoo
|
aeaemama 發表於 18-3-18 13:50
我都算係真心後悔,一來全部心力比哂佢地!而且現在香港讀書環境堅係辛苦!覺得辛苦佢地又辛苦自己!我同C6 ...

其實而家連養寵物都艱難左食咩都好講究!又有情緒問題
cherrie221
|
自己生存係呢個世上都咁辛苦,無謂害多個人
littlecar
|
我識一個68歲婆婆,佢有一仔一女,咁其他家庭背景,点教小朋友果D我唔清楚。 只知佢個仔細個都係懶散一族,預科畢業都做過下長工,但婆婆話佢果時都係懶得就癩,無咩上進心。 之後識左個空姐,又係因性格令人又愛又恨之下放手。 感情打擊之下開始唔返工,迫佢返都係返下唔返,近年係酒樓倒垃圾,成日唔擦牙唔仲涼,婆婆用幾千蚊捉佢整牙因為真係註晒。

宜家婆婆只有一個心願,就係想个仔快D死,唔想自己死左個仔拖累个唔嫁既女。
candacechu
|
flowerlala 發表於 18-3-18 14:04
我好後悔

我自己其實OK,細路勞氣預咗,但而家係現實世界好恐怖,香港生活好苦,諗起佢將來條路好難行我好 ...

me too
anna59
|
樓主,如果你想離婚或者“忍”嘅話,你未去生bb 囉!
如果有得選擇的話,我會生左bb, 同居先,然後先考慮想唔想結婚,批唔批准個男人做自己另一半,bb 出世紙一樣可以寫爸爸個名,因為離婚驚比老公分身家