自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

likwok 發表於 18-3-18 23:50
d人話排兼收位要有智力及體能中心既ref先排到。

未必要兼收位,我囡嗰班有個深度有人工耳蝸,都係讀普通幼稚園。我女寫同認知都無問題,只不過係細膽d講野。不過每個小朋友不一样,你帶佢去多一兩處地方問下意見。樓上聾福我都去過,d聽力學家好好人,意見好中立。

複式洋房

綠荳媽媽 發表於 18-3-18 23:58
未必要兼收位,我囡嗰班有個深度有人工耳蝸,都係讀普通幼稚園。我女寫同認知都無問題,只不過係細膽d講野 ...

普通幼稚園會唔會因為我仔弱聽而選擇唔收佢

複式洋房

likwok 發表於 18-3-18 22:37
我仔四個月大了,下個月有耳機安排到啦。有無同路爸媽?

配了耳機,希望可以學到講話融入社會

男爵府

likwok 發表於 18-3-19 17:12
普通幼稚園會唔會因為我仔弱聽而選擇唔收佢

我唔覺得會,佢地認知等無問題,只不過可能講野有少少唔正,如果你一早治療,更加唔覺。呀囡d老師不知幾鐘意佢。

複式洋房

今日去左兒童體能智力測驗中心見姑娘

複式洋房

如何申請早期訓練?

複式洋房

有媽媽group話仁濟耳鼻喉科好廢叫我盡快轉e院,我應該點?

複式洋房

likwok 發表於 18-3-26 15:40
有媽媽group話仁濟耳鼻喉科好廢叫我盡快轉e院,我應該點?

打去QE ENT佢話排到2019

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-3-18 23:24
其實早發現好呀,可早d幫到佢,例如講野發音。我囡5歲先發現,好難執正發音,亦因為咁,小一亦好難in學校 ...

你好呀。我仔3歲半。早半年比左耳機。但係佢死都吾肯用。講野佢吾算叻。但明白我地講咩會應返我地。
就返學,吾用耳機怕到時老師講野吾清楚呀。

伯爵府

likwok 發表於 18-3-20 11:08
配了耳機,希望可以學到講話融入社會

我仔都配左,但係同佢帶就死都吾肯帶。除手掉。

男爵府

anson2007 發表於 18-8-4 22:56
你好呀。我仔3歲半。早半年比左耳機。但係佢死都吾肯用。講野佢吾算叻。但明白我地講咩會應返我地。
就返 ...

係咪對耳機d聲或嘈音tune得唔好?我囡一起身就主動叫帶,瞓覺先除。佢覺得無帶聽唔清楚怕唔知我地講乜。但我唔係帶教署部机,係私人机。

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-8-4 23:04
係咪對耳機d聲或嘈音tune得唔好?我囡一起身就主動叫帶,瞓覺先除。佢覺得無帶聽唔清楚怕唔知我地講乜。但 ...

我都吾知。早2個月去耳機個度教大聲左。呀仔重抗拒。可能個位我帶極都吾啱就會有好大聲嘈聲。

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-8-4 23:04
係咪對耳機d聲或嘈音tune得唔好?我囡一起身就主動叫帶,瞓覺先除。佢覺得無帶聽唔清楚怕唔知我地講乜。但 ...

請問你私人係邊度配呀。

男爵府

anson2007 發表於 18-8-4 23:06
我都吾知。早2個月去耳機個度教大聲左。呀仔重抗拒。可能個位我帶極都吾啱就會有好大聲嘈聲。
...

慢慢較大,如果抗拒寧可調低番先。會唔會耳模唔啱?係咪教署部机?

伯爵府

回覆樓主:

我仔係峰力配,上次個個人教大聲左呀仔重抗拒。次次想帶都喊到7彩。好似打佢咁。

男爵府

anson2007 發表於 18-8-4 23:07
請問你私人係邊度配呀。

奥廸

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-8-4 23:08
慢慢較大,如果抗拒寧可調低番先。會唔會耳模唔啱?係咪教署部机?

係教署部機。8月尾重要上去,叫佢教返細聲d.

男爵府

anson2007 發表於 18-8-4 23:08
我仔係峰力配,上次個個人教大聲左呀仔重抗拒。次次想帶都喊到7彩。好似打佢咁。
...

咁都仲較?嗰個人好差喎。我上次要求較足聲d,佢好小心試咗幾次唔同聲响(例如拍枱,大力打字)試囡係咪ok,覺得嘈唔嘈,怕唔帕。

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 18-8-4 23:11
咁都仲較?嗰個人好差喎。我上次要求較足聲d,佢好小心試咗幾次唔同聲响(例如拍枱,大力打字)試囡係咪ok, ...

係呀。我都覺得佢吾得。

大宅

likwok 發表於 18-3-26 15:40

請問你講媽媽group 係5係都有弱聽家長媽媽 group? 可5可以加我入去?我bb都驗左有弱聽。好擔心和好傷心。

首頁

尾頁

跳至