腳凍冰冰

Bitch0101
|
出世到依家都係,依家8個月,個身就出晒汗,長期隻腳凍冰冰,又多汗點解?
doutouch
|
我女到而家16個月都係咁,手腳凍多汗,不過聽講bb係咁,我冇理,佢個人唔凍就得
海綿肚仔專家@牛欄牌
|
Bitch0101 發表於 18-3-19 00:11
出世到依家都係,依家8個月,個身就出晒汗,長期隻腳凍冰冰,又多汗點解?
...
Hello Bitch0101, BB個身出汗, 但腳仔凍d, 有可能係BB嘅周邊血液循環冇咁叻, 未必等於BB唔夠暖架。建議媽媽留意環境溫度, 幫BB 著好衫後半個鐘摸下佢頸後面, 如果出汗, 就可能太熱, 咁就幫BB 換件薄d嘅衫啦。

我要做媽媽
|
長期都係咁吖?咁下次去健康院要問問d姑娘
Bitch0101
|
係丫長期都係甘
佢好大汗,所以腳凍我都冇同佢著多衫
GCHK
|
海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-19 16:20
Hello Bitch0101, BB個身出汗, 但腳仔凍d, 有可能係BB嘅周邊血液循環冇咁叻, 未必等於BB唔夠暖架。建議媽媽 ...

原來係咁嘅原因,真係又學到野喇
haha748494
|
BB覺得熱,就要適當減少衣服。
hamsterma
|
...

會唔會係唔夠暖?
RubyYu07
|
暖唔暖,主要摸佢後背。因為現在血液循環仲未充分嘛,所以手腳相對會凍D
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-5-16 17:27
暖唔暖,主要摸佢後背。因為現在血液循環仲未充分嘛,所以手腳相對會凍D
...

對亞,我以前完全唔知,後來我上司同我講摸背脊,我先學到嘢
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-5-16 21:59
對亞,我以前完全唔知,後來我上司同我講摸背脊,我先學到嘢

所以D老人家成日話手腳凍,唔夠暖,係唔啱架!
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-5-17 15:52
所以D老人家成日話手腳凍,唔夠暖,係唔啱架!

對亞,所以偶爾會同長輩有分歧
bchuma
|
護士講過 手腳冰凍係正常嘅 要睇小朋友熱唔熱 主要睇條頸有無汗
bchuma
|
...

手腳唔可以判定小朋友熱同凍,要睇條頸
bchuma
|
...

手腳冰凍係正常噶,判斷熱定凍要摸條頸噶
sammiso
|
會唔會出虛汗,幫BB着對襪子會唔會暖點?
bchuma
|
...

小朋友凍定熱要睇小朋友條頸有無汗,唔可以靠手腳判斷,因為手係外露嘅。
sammiso
|
會唔會係出虛汗,尽量搽幹汗,慢慢會變返暖嘅。
hamsterma
|
...

同醫生講下BB情況,聽下醫生點講