懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係假陣痛入院,入院第一晚阿B唔係好郁(早幾晚郁到我瞓唔到),所以第二朝見醫生,醫生見都近預產期,即刻俾我試催生!!

十一點幾到產房,好快醫生唻穿水,醫生手勢好,唔覺痛好快穿左,之後開始落催生藥,落完好快有感覺,平均3分鐘痛一次,好痛個隻!!

痛左陣已經頂唔順,護士幫手搵醫生,試左聞一次笑氣,已經頂唔順,
!最後揀左打無痛,哩個麻醉女醫生都好好人,好快攪掂!但其實無痛都唔係好止到痛,但好過冇~~

入產房開始GEI一更護士, 全部超好, 個個有講有笑,等你冇咁緊張!! 到三點左右有第二更護士,佢地都超好,又係有講有笑!!佢地到八點左右, 見我痛得密, 幫我減D, 話會冇咁痛!! 到最後九點到, 換第三更護士就出事了!!之前兩更都有兩個護士,哩更得一個!!

哩個護士一開工,就開始勁執房啲野,個陣仲要係好粗魯個隻,又推櫃,分隔兩張產床中間個布簾,攪到撞到我同隔離產婦張床!!一路執,一路好似發脾氣咁,攪左一陣,就唻攪我插係身上同手上GEI喉管,佢話啲喉管放得好亂,返好佢!佢係咁FING,由於條管唔太長,為左唔俾佢FING甩D, 我郁左下手就就個位,點知佢一FING完就撞左落我隻手到,
到粒豆支針,我隻手整損左,但都好彩粒豆冇俾佢CHOK,......佢見整到我,竟然係話我亂郁!!

到十點幾,我發現唔對路,因為由哩個護士返工開始,我支無痛好似冇左效咁!!問佢我知, 加左藥,D!!個下我先知,八點幾先減藥,佢九點幾就同我加返,仲要唔通知!!之前D護士整乜都會同講聲,但佢完全冇!!我話佢知我好痛,佢淨係識叫我按掣落無痛藥,我忍佢唔住話如果有用我就唔洗同你講啦!
勁串咁你要生,但痛!定生唔到,唔痛?同埋我唔覺得你好痛囉! 你都冇痛到叫出聲!」聽到佢咁講, 我就話係產前講座叫唔好叫咁多, 要忍, 怕到最後無力生! 佢聽到我開始忟忟地, 先收聲話會叫醫生, 但醫生唔會咁快到!

由於真係好痛, 我不停催佢問佢醫生唻未? 我同佢講我已經痛足個, 無痛冇用!! 但佢都係做唔到野! 最後,都差唔多十一點先有醫生唻, 但唔係為左睇我, 係睇我隔離開到度數GEI媽媽!! 我即刻求救,醫生先唻睇我,但我都係一度都開唔到!!醫生見我好痛, 同埋穿左水一段時間都開唔到一度,就決定幫我開! 但不幸GEI...由於已大痛左差唔多兩個鐘,最後發燒!!加埋無痛無用,唔可以半身麻醉,最後要全身麻醉,同埋阿B出世要入加護抽野驗,因為我發燒有機會影響到阿B~~

幾痛我都忍到唔喊唔叫, 但聽到阿B有機會俾我發燒影響到,個下我終於忍唔到,喊住打俾老公,同佢講晒成個過程(我老公全程唔在場,因為想開到度數先叫佢唻,或者等佢收工先唻陪產)! 好記得同我老公講左句, 如果阿B有啲乜野事, 一定要告個護士!!

最後係醫生, 麻醉科醫生同一班幫手做手術GEI護士非常專業GEI安排下, 極速入手術室, 全身麻醉開刀生B! 攪掂晒俾醫生護士叫醒個陣仲好迷, 藥力未過! 佢地問太太你覺得點, 我好記得我冇答佢地, 淨係D眼淚係咁流出唻, 攪到D醫生護士好緊張問我做乜? 係咪邊到唔舒? 之後我答佢地「我個B? 我好驚佢有事!」好記得佢地笑左出唻話阿B冇事, 已經去左加護房, 叫我唔洗擔心, 仲問我要唔要打俾我老公, 佢係出面等左好耐!! 我答佢地「我好攰唔打住, 一陣先打!」太攰, 完全冇理到老公等僅XDD

成個孕期已經擔驚受怕, 因為阿B頸皮厚, 攪到要抽絨毛! 抽完仲要入左兩次醫院, 其中一次個醫生仲叫我有定心理準備作小產! 好難咁等到生得, 點知都攪成咁>< 好彩最後阿B冇事!

我坐完月之去投訴個個護士, 但最後屯院回覆個護士按足程序做野! 即係個護士冇問題><

其實除左個個護士, 我覺得無論係產前房, 產房定產後房, 我遇到GEI醫生, 護士同姐姐都好好人! 希望準備入屯院生GEI媽媽, 唔好遇到個個護士啦!!

大宅

Cheese1220 發表於 18-3-20 15:53
我係假陣痛入院,入院第一晚阿B唔係好郁(早幾晚郁到我瞓唔到),所以第二朝見醫生,醫生見都近預產期,即刻俾我 ...

我都係屯醫生,產房d護士好串架,唔止,產後既護士同產前既呀姐都有一兩個好衰

複式洋房

回覆 tp_terminator 的帖子

我係產房遇到GEI, 只得個個衰人! 佢個樣係好明顯你一見到佢, 都知一定出事個種!

無可否認實有D態度差GEI護士同姐姐, 但好彩我遇到GEI對我都算好面口! 生完到出院個5日, 產後GEI護士同姐姐都幫左我唔少~~

我只係唔鍾意俾人迫埋身餵, 同埋加護餵奶時間同產後房唔同, 攪到我阿B返到產後房勁肚餓, 同護士溝通左陣先有得食!

洋房

tp_terminator 發表於 18-3-21 08:33
我都係屯醫生,產房d護士好串架,唔止,產後既護士同產前既呀姐都有一兩個好衰
...

媽媽加油! 我剛5weeks第一胎, 如無意外12月都會係屯門醫院生, 所以最近都係咁睇有關屯院生B嘅分享。睇完你的分享好大感受, 我覺得你好犀利好叻呀! 見到你講果位姑娘嘅態度令我睇完都確實有少許擔心, 但好彩最終BB順利出世! 祝你同BB都幸福健康! (emoji)

大宅

回覆樓主

辛苦你啦媽媽
你話個個護士 係咪夜班架 我都遇到個個好鬼串
串到好想一拳x爆佢

別墅

我係假陣痛入院,入院第一晚阿B唔係好郁(早幾晚郁到我瞓唔到),所以第二朝見醫生,醫生見都近預產期,即刻俾我 ...

你係咪第一胎?我第二胎屯E生,痛到死嗌救命都冇人理我乜止痛都冇,可能見我第二胎會生得快。你就好啦有笑氣又有無痛,我發誓下胎一定私家生!!

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

樓主我同你經歷有8成似,不過我係開到度數生既!夜更姑娘真係串過碼頭咕哩

複式洋房

真係睇到我都嬲,我9月都係屯門呀,等我遇到佢大下佢有咩事係咪你負責!?好彩大細都冇事姐,唉,其實我都怕入到去受氣,餵人奶係咪要埋身4個鐘?

複式洋房

corokurin 發表於 18-4-15 10:07
媽媽加油! 我剛5weeks第一胎, 如無意外12月都會係屯門醫院生, 所以最近都係咁睇有關屯院生B嘅分享。睇完 ...

唔好咁擔心,屯院仲有好多好醫生同姑娘!
祝你一切順利

複式洋房

小雞媽咪 發表於 18-4-15 23:25
辛苦你啦媽媽
你話個個護士 係咪夜班架 我都遇到個個好鬼串
串到好想一拳x爆佢

係呀!夜班ga! 佢大概夜晚九點左右接班!

複式洋房

MegChow 發表於 18-4-16 09:21
你係咪第一胎?我第二胎屯E生,痛到死嗌救命都冇人理我乜止痛都冇,可能見我第二胎會生得快。你就好啦有笑 ...

我第一胎呀!生個日係閒日,朝早就入左產房!有人講過話如果假日,就未必有止痛同麻醉師!但唔知係咪真!
我記得麻醉師都催我要快決定用唔用無痛,因為晏啲冇時間做!

複式洋房

米米子 發表於 18-4-17 00:25
樓主我同你經歷有8成似,不過我係開到度數生既!夜更姑娘真係串過碼頭咕哩
...

唔知我地係咪遇到同一個衰人呢

複式洋房

ckying13 發表於 18-4-17 01:04
真係睇到我都嬲,我9月都係屯門呀,等我遇到佢大下佢有咩事係咪你負責!?好彩大細都冇事姐 ...

我個陣阿b頭4日都係加護,我冇餵人奶!但見隔離床d媽媽,基本上阿b都係隔離,佢地好似都係阿b喊就餵!飲配方奶就定時定候由姑娘拎唻餵!

希望你唔好遇到個衰人!祝你一切順利!

大宅

Cheese1220 發表於 18-4-25 19:46
係呀!夜班ga! 佢大概夜晚九點左右接班!

咁我諗係佢啦
個時晚上十二點幾 入去 懷疑穿水 比佢串
佢話:第一胎 冇咁快生得 話我混吉 話睇我款起碼成日後先 生到 個個姑把聲又高又尖 聽完佢咁講 個陣心情好低洛

複式洋房

小雞媽咪 發表於 18-4-25 19:57
咁我諗係佢啦
個時晚上十二點幾 入去 懷疑穿水 比佢串
佢話:第一胎 冇咁快生得 話我混吉 話睇我 ...

我印象中佢係瘦gei, 短髮,好似仲有帶眼鏡!
一睇就覺得精神壓力大個啲!
仲要勁串,冇禮貌!

大宅

Cheese1220 發表於 18-4-25 20:35
我印象中佢係瘦gei, 短髮,好似仲有帶眼鏡!
一睇就覺得精神壓力大個啲!
仲要勁串,冇禮貌!

咁我諗係佢啦

複式洋房

小雞媽咪 發表於 18-4-25 20:45
咁我諗係佢啦

子爵府

2018復活節勳章

Cheese1220 發表於 18-4-25 19:51
唔知我地係咪遇到同一個衰人呢

可能係,不過我都唔記得喇哈哈!生完見到個仔爆哂花花甘開心,而且臨生走左好多助產士入黎吹水睇醫生點同我接生,我都唔記得邊個打邊個

複式洋房

回覆樓主

我17年12月都係屯院生。
Overall 產前,產房同產後既姑娘同姐姐都ok既。
甘當然會有某一,兩個態度差d。
因為我由下午生到半夜,都轉左一更姑娘。佢地把口有時候係冷漠d,例如,太太生仔係會痛架啦,你忍下之類。但如果有問題,佢地都會幫你。
反而產後巡房d醫生態度就。。。有一,兩個都好串下又hea ,都係後生既。
但我好彩喺產房遇到過好醫生,正常係助產士接生,個醫生甘啱要去處理隔離床位個媽媽既問題,見我就生就留喺度幫我接生,都好有耐性,因為第一胎吾識用力。
產後d姐姐,因為其實佢地都好忙,所以語氣上係會差d,但都會幫你,好像我生完喺床用盤去吾到VV, 因為吾習慣,個姐姐初初態度都吾好,話個個未落得床都要用盤去,你再試下,佢話再去吾到要插喉。但我真係去吾到。。。佢見我個人都精神,我本應未落得床,佢用輪椅推我去廁所去,佢聽到我有VV就話ok la, 甘你吾洗插喉,佢話我都吾想你插喉,插喉好辛苦架。

喺產房可以遇到好既姑娘真係好講彩數,的確姑娘態度好d,真係個心情差好遠。

複式洋房

catfi601 發表於 18-4-28 23:31
我17年12月都係屯院生。
Overall 產前,產房同產後既姑娘同姐姐都ok既。
甘當然會有某一,兩個態度差d。

絕對同意入院遇到嘅人好唔好,真係好講彩數!我住咁多日,都係遇到個個護士差!其他我都覺得冇問題,有啲仲要係好好,其實都算係咁!
產後房姐姐太忙,但其實都好肯幫我地!
希望之後入屯院生嘅媽媽都唔好遇到個個護士啦!

首頁

尾頁

跳至