跳至

首頁

尾頁

大宅

先旨聲明,只係個人感覺,人人標準唔同,想俾準備移民嘅人作為參考。其中一個最大誤差係工作,好多人去咗澳洲,做唔番自己專業,就算做到,人工差好遠。
當然藍天白雲,清新空氣,廣濶空間,良好的小朋友敎育,呢d一定有。

正所謂行軍打仗,糧草先行,大部分別都係一字咁「錢」。

香港好處
1. 基本收入唔抽稅。一家四口,家庭收入去到二百萬,先到最高稅率,但所謂最高,都係澳洲一半到。
2. 物價/交通費/出街飲食/水電煤/手機月費極平,物價平全靠比毛主席更徫大既淘寶出現咗。
3. 有工人,湊仔女,洗衫煮飯,唔駛諗嘅工作可以用一個極平嘅價錢叫人做。
4.父母/外母,朋友不在附近(呢點好難畀定,好多人因為99而移民)

香港不足之處
1. 樓。
2. 車。 車位分分鐘貴過澳洲Sydney apartment
3. 公園。星期六旺過旺角。大量私人地方俾小朋友玩,一家四口一千幾小不免
4. 保險。唔包生仔女。

澳洲基本上將上面掉轉。 去澳洲人工冇一半,洗費(除屋)多一倍。

自己感覺下列人仕不應來澳洲
1. 有公屋人仕。正所謂得公屋者得天下,中公屋比中六合彩更好。
2.專業人士,月薪十萬(家庭計)
3. 家族生意。有舖有樓和

以下人事可考慮去
1. 不嬲冇工人
2. 人工可能得四五萬(家庭計)
3.冇太多家底(四百萬cash 為界

以下人事可以考慮

2.

Coey2000    發表於 18-3-22 18:31

大宅

回覆 airforce1 的帖子

延續:總括。來澳洲,基本上兩公婆做餐館,可以有車位有樓,俾子女讀英文學校。肯努力一定有番咁上下 生活品質,至少間层大過香港,可以有車位,大部分公園唔駛錢,wolly 基本食物好平。
窮人生活(唔計香港公层戶)會好過香港。至小去到kellyville,可用70萬 aud買兩房。大不了去Queensland Perth.
香港有小錢,weekend去下泰國/日本/台灣。1-4小時機程享受到QOL.
澳洲搵人服持,貴到乜。澳洲因為遠,好貴才可去

香港冇父幹,父母揸巴士,真係唔知子女如何結婚生仔。老了如何退休? 香港後生仔,其實幾絶望。

澳洲抽重稅,但國家重要嚴重赤字。香港不抽稅,重有成萬億盈餘,點洗都洗唔曬。今年香港重要全尺派錢,可想到有錢更有錢,星加玻有祖层,日本德國基本上冇可能加租或叫租客走。香港基本樓已定一個人嘅前途,感覺好世代相傳,窮人交完租,更窮。澳洲,窮人有family tax benefit,政府代交1/4租。起碼叫窮人有個機會。

但中國忽然行帝制,習總今日固之然好,但人老咗,想法亦大變化,小平之所以唔俾連任超過兩界兩,,就係怕權力過度集中,重現文化大革命,今日,大家當然講冇可能。但現實係,歷史不停重複。超人非浪得虛名,走資有佢原因。

美國每兩星期就槍擊案,所以民主並不一定好。美國朋友,買可防彈書包俾小朋友,我係有d嚇親
香港泛民基本消失於立法會。基層(除公屋戶)日子越來越難過。

澳洲free water park。

https://m.ellaslist.com.au/articles/top-8-free-water-play-parks-for-kids-in-sydney

Coey2000    發表於 18-3-22 18:31

別墅

回覆樓主

「但中國忽然行帝制,習總今日固之然好,但人老咗,想法亦大變化,小平之所以唔俾連界兩任,就係怕權力過度集中,重現文化大革命,今日,大家當然講冇可能。但現實係,歷史不停重複。」

諗法一致!所以我地加速走鬼

別墅

回覆樓主:

點解家庭月入十萬不易過澳?同埋點解香港保儉唔好?唔明。。。

別墅

補充:如果平時生话係百足咁多爪的, 就不要過去, 澳洲平時下午3-4点好多鋪頭已經開始打样

別墅

HxH 發表於 18-3-21 11:04
點解家庭月入十萬不易過澳?同埋點解香港保儉唔好?唔明。。。
那當然啦, 我有月入十萬都做到退休先過去香港打工入息好過澳洲千萬倍
但QUALITY OF LIFE就大大不同

大宅

回覆樓主

我家庭和很多朋友家庭月入過十萬都去了澳洲住,其實搵幾多和移民澳洲無大關係吧?反而覺得現在移民過到去的家庭都幾有錢

⋯⋯移民為的主要係小朋友讀書,或者係追求舒適生活質素,如果未玩夠,鐘意多姿多采的生活,當然香港好⋯⋯

係澳洲生活,只要肯做就有收入也不會像香港般生活艱苦,但現在香港後生仔無父幹或錢,點捱都好似追唔到首期買樓,租都去左一大半了

Coey2000    發表於 18-3-22 18:33

別墅

ozleung 發表於 18-3-21 12:04
那當然啦, 我有月入十萬都做到退休先過去香港打工入息好過澳洲千萬倍
但QUALITY OF LIFE就大大不同
...

其實都係心態問題,睇自己放唔放得低d錢。

好坦白講,以前係香港我家庭收入每月都過10萬,工人兩個。。。但咁又點?現在收入小了(已經係做返本行),儲錢好難,又無人幫手湊女,但我享受呢到生活,而呢樣係以前係香港有錢都享受/買唔到。最享受係唔使每朝同放工逼巴士。依家返工揸車返到公司門口,泊車又唔使錢,人都輕鬆d...

別墅

我諗樓主的意思是, 如果香港有份高薪要職就不要移民, 如果高不成低不就的, 過去都可以拉上補下

大宅

ozleung 發表於 18-3-22 12:32
我諗樓主的意思是, 如果香港有份高薪要職就不要移民, 如果高不成低不就的, 過去都可以拉上補下 ...

正解: 其實所有問題得兩種,一種是錢可解決,一種不可以。如hxh 話每天可開車不用迫巴士,其實天天uber 已經解決。

另一點係大部分人移民原因:小朋友學業, 以九龍塘澳洲中學為例,講緊2皮幾一個月(債卷/校車/課外活動),兩個已經5皮。 去哈羅更唔止。冇十皮人工點頂?

大部分人後悔移民都係因為工作,好多人用香港思想,努力工作賺錢。一年12個月,4個月人工用咗去交稅,再努力換來一定係痛苦。

何謂稅? 富爸爸本書講過,tax is punish the hardworking and reward the lazy. 澳洲shopping mall, 銀行, clinic 唔會太多人。唯獨centrelink,完全有香港公立醫院氣分,真係human mountain human sea. 入鄉隨俗,唔用family tax benefit, 痛苦只係自己。

大宅

樓主, 好奇一問, 喺澳洲, 兩公婆都去做餐館, 真係可以如你所講咁生活OK?

別墅

ozleung 發表於 18-3-22 12:32
我諗樓主的意思是, 如果香港有份高薪要職就不要移民, 如果高不成低不就的, 過去都可以拉上補下 ...

我就係唔明呢點。點解高薪一族唔好移民。不是每個人都係諗住錢,放棄高收人但可能可換來其他嘢,而那些嘢未必可以用錢代替。

大宅

hkwai222 發表於 18-3-22 18:13

樓主, 好奇一問, 喺澳洲, 兩公婆都去做餐館, 真係可以如你所講咁生活OK?

執房,清潔,當時薪$20(正式西人工一定唔止), 一個人稅後有$45000 一年,二人9萬。當儲一半,3年十萬,auburn 大把一房apartment 賣四五十萬。 兩成首期,政府重要第一間不收stamp duty, 俾番幾千aud(google first home buyer nsw), 4萬5 一年,絕對係低薪。
https://m.realestate.com.au/sold/property-unit-nsw-auburn-127545194

澳洲藍領好搵過白領,你問下水喉佬/電工,

但起碼叫窮人有個機會置業養車

別墅

HxH 發表於 18-3-22 19:19
我就係唔明呢點。點解高薪一族唔好移民。不是每個人都係諗住錢,放棄高收人但可能可換來其他嘢,而那些嘢 ...
某程度上係對, 但以我為例, 在香港份工作係高不成低不就, 但為咗對仔女的未來(只少教育上一定好過香港), 我全身而退回澳洲(我本身係PR), 结算起來可能打過, 但賺回quality of life

但如果你係高薪一族及平時有很多消遣活動, 一下止改变了生活方式一定不會習慣

複式洋房

我亦講下自己.
前年申請移民去澳洲. 時常上此板看消息. 上年年尾終於收到通知買政府債券便可獲批去澳洲. 上年復活節試過全家飛澳洲看實況, 並同時約了當地agent 睇樓,
又參觀當地學校. 最後還是決定留港生活. 可能自己內心不夠強大, 不敢接受大轉變. 澳洲及香港各有優劣, 只可作出取捨. 對於能夠有決心勇敢選擇去澳洲的網友, 當然必有其睇法.
我亦祝福網友能在澳洲生活愉快!!!

別墅

airforce1 發表於 18-3-23 09:46
執房,清潔,當時薪$20(正式西人工一定唔止), 一個人稅後有$45000 一年,二人9萬。當儲一半,3年十萬, ...
澳幣四五十萬兩房100平方米, 平! 不過殘d

大宅

ozleung 發表於 18-3-23 15:55
咁你香港搵間三百萬港紙,兩房一廳,包一個車位嘅屋睇下。其實呢個亦係本文重點,你叫醫生律師住上面,鬼睬你,但你叫兩位巴士司機住上面,佢地好滿足。你估冇公屋,每月賺萬五人工,一家四口,住乜嘢屋?滿足與否只係相對論。

澳洲揸火車,分分鐘人工高過白領。

大宅

ozleung 發表於 18-3-23 15:55
澳幣四五十萬喺 QLD 大把選擇, 2-3 房 townhouse/apartment 絕對買到, 全新都得.

別墅

airforce1 發表於 18-3-23 17:06
咁你香港搵間三百萬港紙,兩房一廳,包一個車位嘅屋睇下。其實呢個亦係本文重點,你叫醫生律師住上面,鬼睬 ...
locksmith幾時都係咁吃香, 早知嗰時讀TAFE時報埋

大宅

HxH 發表於 18-3-22 19:19
我就係唔明呢點。點解高薪一族唔好移民。不是每個人都係諗住錢,放棄高收人但可能可換來其他嘢,而那些嘢 ...

HxH,其實如你所說,每一個人對qol 定義唔同,其實文章目的俾人知移民澳洲實況,例如有人香港做管理層,但去到為生活,做餐館運輸,人工抽完稅小一半。呢d未必個個接受到,所有qol 即刻消失,
有人鐘意揸車,亦有人寧可uber, 不如你列據下你有乜原因令你留澳洲?主要俾人參考是否值得移民過去。

1. 清新空氣
2. 生活間屋夠大(3-5000 尺),前後花園連車位
3. 大量免費water park俾小朋友玩。
4. 學校較好(呢樣$2-30.000 每月可搞掂)
5. 食物安全. 香港大部分進口,citisuper / jusco 大把外國入囗肉,但價錢。
6. 退休保障。

https://youtu.be/lwBROEN1o_w

首頁

尾頁

跳至