跳至

首頁

尾頁

大宅

ozleung 發表於 18-3-23 12:01
某程度上係對, 但以我為例, 在香港份工作係高不成低不就, 但為咗對仔女的未來(只少教育上一定好過香港), 我 ...

尤其哈日族,星期五晚去日本,星期一返。香港本土就冇乜qol,一年三五七次去旅行。試過有朋友一年8次

別墅

airforce1 發表於 18-3-24 05:13
HxH,其實如你所說,每一個人對qol 定義唔同,其實文章目的俾人知移民澳洲實況,例如有人香港做管理層,但 ...

我呢到park就大把,但free water park 一個都無 同埋澳洲退休保障越來越縮,尤其對我地個代退休時 (如果係睇個政府依家點樣support班老人家,咁我讚成佢地真係support 好多,但第時就唔係)。我好多同事都要自己搵financial planner傾退休計劃,諗辦法自己保障第時退休後的生活。

我點解過來。。。多唔多都係因為香港政府。我地PR批在好耐,都決定唔到,但梁生當選特首後,我地決定走了。我地想係一個有freedom of speech既國家住,想小朋友有正確價值觀 ,唔好因為錢而埋沒良心講嘢,可以表達不同意見。亦都想小朋友唔好學到做樣樣嘢都係為錢。如讀書,眼見好多人讀書係為搵錢。。。

唔知你有無經歷過要同人搶尿片,奶粉時代,我有。好慘,真係好憎,出街多人到你根本唔想出,有時唔知為咩?果時真係有錢都未必買到,見到有貨就要搶。。。。唉

我以前係香港返份工唔算太大壓力,但無咩滿足感。老公以前份工好大壓力,成日OT,好辛苦。

學校又要搶,依家唔知,我果時又係有錢都未必入到國際學校。但讀到又點,個社會太多comparison.小朋友學小樣嘢,已經比人定在唔得。我小朋友無係香港讀過小學,可能佢地頂得順,但我知我頂唔順日日同佢地溫書,帶佢地補習,學嘢,我知我唔會鐘意呢些生活。。。

所以種種因素,決定來澳洲。雖然我有時也會話澳洲不好,但我知無一個國家會樣樣都好,so far我好滿足,雖然賺小在錢。亦慶幸,感恩,兩公婆係澳做返本行,可以說生活質素並不比係香港差,只是難些儲錢

別墅

回覆樓主:

哈哈,講了一大輪都無講我留澳原因。但我留澳原因未必係其他人留的原因,而我繼續留底,主要係我想要既生活係澳洲比都我 (當然那些可能不是其他人想要):
1。輕鬆生活 (叫做有時間做下烘焙)
2。小朋友比較純品(我話緊我既state)
3。多在時間比小朋友
4。有隱定工作,老細好supportive,有進升機會,絕對唔會白人優先果種,不過我無興趣
5。唔逼,多空間
6。raise小朋友既好地方 (我講緊Canberra )
7。可以繼續每年去其他國家旅行 ,好重要,因我好鐘意旅行)
8。份工多假期,可以學校假期陪女
9。可以早瞓
10。泊車方便

大宅

我又講下點解決定黎澳洲, 其實好簡單, 因為太討厭強國, 而香港亦已經唔再係以前嘅香港, 社會太分裂, 政府太荒唐... 好多人話移民係為下一代, 我地冇咁偉大, 講真係為自己多, 小朋友只畀多個理由自己.

我地係投資移民, 老實講喺香港生活可以好舒服, 但係每日生活人多車多空氣又污染, 而且社會氣氛愈來愈負面, 感覺好辛苦, 唔知為乜.

黎到呢邊地方大, 空氣好, 每日藍天白雲, 出街唔洗迫, 又唔洗煩泊車, 人都開心啲! 我本身都係好悶嘅人, 呢度每日生活簡簡單單, 洗費其實可以好少, 啱晒我 :) 當然我地嘅情況未必同大部分移民一樣, 因為我地唔洗擔心搵工 (因為有其他投資收入), 所以心態同好多人唔同, 純粹分享下想法.

伯爵府

airforce1 發表於 18-3-21 04:47
先旨聲明,只係個人感覺,人人標準唔同,想俾準備移民嘅人作為參考。
正所謂行軍打仗,糧草先行,大部分別 ...

但冇月入十萬的家庭好難移到喎。

公爵府

HxH 發表於 18-3-21 11:04
點解家庭月入十萬不易過澳?同埋點解香港保儉唔好?唔明。。。

因為係澳洲你未必搵得返咁的人工。

別墅

mandysio 發表於 18-3-26 10:47
因為係澳洲你未必搵得返咁的人工。

我當然知,但我的問題係有好多人,包括我自己,移民唔係為錢

男爵府

HxH 發表於 18-3-24 07:15
哈哈,講了一大輪都無講我留澳原因。但我留澳原因未必係其他人留的原因,而我繼續留底,主要係我想要既生活 ...

我都好同意你既睇法....但現在仲心大心細緊,因為....

1. 父母
2. 可能帶來的不確定因素(eg 搵工等)

但是,我老公好想返澳洲...... 我都唔知點好

大宅

回覆樓主

我來左半年左右, 我對樓主睇法幾贊同。每個地方都有佢同唔好地方, 移民澳洲真係無想像咁好,特別你係香港高薪厚職,有工人洗,突然來到kinda 變二等公民,而且工作方面大多數會比香港未必咁順利。
生活環境方面, 無疑食物質素係好左,但出街食都幾貴, 變相係無工人下要日日煮都幾累。 我自己係Sydney CBD 番工, 揸唔到車,會搭火車番工,近town 返工火車既迫同樓價都絕對同香港有得fight......
留低原因係我同另一位jm 一樣, 係老公係呢邊大,好享受呢邊生活。。。
而且香港政治變得好惡劣, 係,要用惡劣形容,所以有多本passport 有條後路好重要。

別墅

twinmouse_yy 發表於 18-4-6 23:31
我來左半年左右, 我對樓主睇法幾贊同。每個地方都有佢同唔好地方, 移民澳洲真係無想像咁好,特別你係香港 ...
所以話, 高薪厚職的就最好做到退休先過嚟平時過開忙碌的生活, 在澳洲必須要慢活, 否则你會寂死

洋房

1mocha 發表於 18-3-24 16:52
但冇月入十萬的家庭好難移到喎。

同意 我本身自己都好想移民 但係都唔係咁易 (emoji)

大宅

airforce1 發表於 18-3-21 04:47
先旨聲明,只係個人感覺,人人標準唔同,想俾準備移民嘅人作為參考。其中一個最大誤差係工作,好多人去咗澳 ...

有幾樣野想問
1)其實如果冇工人..得兩公婆自己..每日放工仲要煮飯做家務..唔會都攰嗎?如果番cbd分分鐘單程交通都一個鐘?番到屋企都7點了..先開始煮飯?
2)香港飛外地機票好平..但係澳洲絕對afford唔倒一年去幾次旅行.. 我知澳洲好大..但某程度上不會都困死自己?
3)孤獨感..兩公婆冇哂各自生活圈.所謂朋友多數都係仔女同學的父母.. 生活好像只得家庭?冇左自己?
4)平日一至五放工點進修/同朋友食飯? childcare都冇可能照顧咁耐.
5)完全唔會有多餘錢做貴facial/ massage..(emoji)其實香港人都幾奢侈下..睇番美容版

伯爵府

jan0517 發表於 18-5-3 23:02
有幾樣野想問
1)其實如果冇工人..得兩公婆自己..每日放工仲要煮飯做家務..唔會都攰嗎?如果番cbd分分鐘單 ...

你好勁,未來都睇到呢d 問題,重要point point 都中正。。我好豬,完全想唔到,你應該早幾年post 出來嘛!

大宅

有幾樣野想問
1)其實如果冇工人..得兩公婆自己..每日放工仲要煮飯做家務..唔會都攰嗎?如果番cbd分分鐘單 ...

所以文章第一點好清楚講明,不同人不同需要。
有人將湊小朋友責任,湊返放學,陪公園,全部俾工人搞掂。自己只顧賺錢。
亦有人希望多一點時間陪小朋友,伴著佢成長每一刻,唔買明牌手袋,唔旅行,唔facial,做全職媽媽。

世事有得必有失,冇話啱或錯。前者適合香港,後者明顯澳洲,最起碼大家同㨾付出六百萬港紙,澳洲間屋一定大好多之餘,包埋車位。

貧賤夫妻百事哀,冇工作,見到銀行戶口日日跌,果一刻屋再大,天氣再好,人嘅心情只有陰天

大宅

HxH 發表於 18-3-21 15:29
其實都係心態問題,睇自己放唔放得低d錢。

好坦白講,以前係香港我家庭收入每月都過10萬,工人兩個。。。 ...

我都覺得係心態問題
俾你賺多多銭
但冇生活冇家庭冇健康周身病又如何

希望我出年全家可以過去

呢位jm keep in touch

大宅

airforce1 發表於 18-5-9 23:27
所以文章第一點好清楚講明,不同人不同需要。
有人將湊小朋友責任,湊返放學,陪公園,全部俾工人搞掂。自 ...

只要有工作就乜都得,呢點係真嘅
所以我99都會過去幫手幫到個B讀書
我都出去揾嘢做

樓主
其實你宜家仲想唔想返香港?

大宅

有幾樣野想問

1) 冇左工人真係麻煩

由於我唔識煮飯....去到仲要學,但如果個地方大啲舒服啲,自己煮我諗都幾enjoy嘅,哈哈(自我安慰下)——>嚴格來講我都唔算唔識,之前我喺外國自己生活都係自己煮,要睇心情同有冇必要,喺香港就寧願出街食
(所以一開始想帶埋99過去一段短時間姖煮飯好食過出街食)

2)澳洲地方大,國內已經好多地方玩,冇香港咁壓迫,揸一兩個小時車已經可以去到好countryside嘅地方
就算屋企樓下已經好多時有大公園或者湖仔,所以唔出去旅行都過得好好

3)生活圈要重新建立,每個人嘅適應力都晤同,同我一樣外向嘅同學仔去到悉尼,姖話我知冇乜問題,我地仲後生,識新朋友好快變老朋友的

4)澳洲childcare可以有成12小時,幾方便下,係我啲澳洲朋友同我講嘅,周圍都有childcare,同香港好唔同, 香港靠自己請工人,因為地方貴

5)我成五年冇做過facial, 三年冇做過massage, 我c6直情唔鐘意做massage....所以每個人都唔同

只能夠說,每個人都唔同

洋房

最欣賞澳洲依度冇職業歧視,醫生律師唔會賺得多過修車整水電,街邊掃垃圾唔會好似係香港咁俾人歧視。價值觀同香港差天共地。係度行出街著名牌t恤老牛都冇人理你,唔駛同人比較,亦冇人會想同你比較。上次返香港,行出街發現香港人真係冇咩笑容,成個城市都好sad咁。我老公(鬼佬)話香港人生活好似只有行街睇戲食飯搵美食去旅行,其實好空虛,d人住得好近但好疏離,澳洲人家庭觀念重好多,同小朋友親近好多。

子爵府

有幾樣野想問

好想有過來人分享一下

洋房

有幾樣野想問

1.我自己會放假時整定好多餐,成個meal放冰箱返屋企叮黎食,或切好基本材料放雪櫃,返屋企就拎黎快煮一餐。
2.澳洲真係好大好多野睇,住melbourne飛perth tassie darwin cairns 都已經有排玩,仲有唔同旅行模式揸caravan camping, 澳洲大得黎勝在景點唔單一。仲有飛nz bali 東南亞一樣唔貴。
3.依樣野冇計,心態要自己調整。join下local club識本地人,上fb揾下附近有冇香港人 (雖然我依家附近只識到台灣人)
4.進修?5點咩都收晒啦,老師都要放工,最多online course囉。同埋,點解要進修?係依度進修唔會有人工加,進修為何物?
5.有冇多餘錢都其次,做完facial出街靚唔靚都冇人理,
冇人比較,咁可以慳返個錢囉

首頁

尾頁

跳至