跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說今日爸爸放假同囡囡出街第一站去公園放下電
呀女得果一歲,佢自己好乖咁係馬仔上搖呀~搖呀~哈哈笑.
點知無啦啦就有個大年齡D的死靚仔走過嚟一手拉住佢D頭髮,拉佢落馬仔
咁粗佬嚇死呀女同爸爸
爸爸走去拍個細路手,佢都唔放開,個大陸人老豆見到都唔理
呀女耳仔紅哂,爸爸走去鬧個大陸人老豆, 佢老豆仲扮哂野話"對唔住囉"
爸爸幫呀女順返D頭髮果陣, 仲甩咗好多頭髮, 可想而知個死靚仔幾大力

呀女返到屋企可能嚇親,係咁大叫同唔訓
好心痛, 就算佢唔怪我都唔會咁打佢, 依家俾個大陸死靚仔咁蝦呀女
真係好嬲好心痛

大家要小心D呢D咁的人渣父母同佢地D生番仔女

大宅

回覆樓主

聽到都好嬲 唔識教就唔好生啦,累人累物

複式洋房

回覆樓主

嘩 太過分 仲要個大陸老豆唔理果下先嬲
唉 又要生又唔教 ⋯最慘仲要亂打人

大宅

回覆樓主:

大部分佢地啲小朋友係勁曳,曾經都試過比人撞同打,我會睇到實見佢地有動作就即喝止,自己都唔捨得打,點解要咁無辜比人打

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無陰公,嚇C妹妹啦

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

當時如果報警可否民事索償,有physical and psychological damage

大宅

sky0085 發表於 18-3-21 17:08
點知 ...

d死蝗蟲真系極衰,.我小朋友公園玩都遇到尼d仆x!jm唔好唔開心

伯爵府

真係要小心呀..
佢地無性架, 我尋日先見到隻生番(4年級左右)係滑梯高處到, 將個細過佢的小朋友(1年級左右)推落地面, 嘭一大聲, 嚇死.......跟手被推個小朋友的朋友(都係1年級左右), 都係細個的, 話隻生番, 隻生番起飛腳, 野野踼心口, 人地明顥唔夠打, 2個細的都走, 隻生番仲追住人黎打...其他大D少少的小朋友係咁勸隻生番唔好打喇, 唔好打喇...幾恐怖...
後黎被打同推落地個小朋友的阿媽鬧完隻生番就走....怕左隻生番...

複式洋房

回覆 貓山公主 的帖子

真係好過份呀,呢班人係點落嚟香港架, 大陸冇得玩咩, 返大陸自己人打自己人咩算囉

複式洋房

更新呀女情況:
我第二日同佢去公園(另一個公園)佢都有D驚驚地
之後係街行, 有個同佢差不多大的妹妹同佢HI, 了佢玩,佢都有D縮

好後悔冇報警, 覺得自己好冇用,保護唔倒呀女, 我如果見返條生番,應該搵人拉咗佢兩父子/影低佢相 等其他媽媽留意

我真係好心痛呀女咁細, 受D咁的傷

複式洋房

回覆 tszkicheung 的帖子

蝗蟲!蝗蟲!蝗蟲!係呀, 的確係蝗蟲!
唔怪得去到邊都唔受歡迎

大宅

回覆樓主:

冇法,有時我地太有教養真係冇諗過會遇到呢d事,報警d警察又嫌我地浪費警力,做乜都係我地錯咁,除非真係學佢地厚面皮死鬧番佢地。唯有自己睇緊d,我行得阿仔好近,有人行近會擋住,除非睇得出係善意(睇得出大陸個d係好瘋狂玩得)

大宅

sky0085 發表於 18-3-23 15:17
更新呀女情況:
我第二日同佢去公園(另一個公園)佢都有D驚驚地
之後係街行, 有個同佢差不多大的妹妹同佢HI, ...

我仔都係元朗公園試過咁
阿仔又係一歲多,行緊上梯準備sir滑梯,俾後面個大陸小朋友一野係後面推佢仆底,我老公即衝上去問個小朋友做咩野,個小朋友係完全唔驚...重當住我老公舉起手想打封仔,我老公勁大聲喝佢,佢阿媽先過黎拉走個仔同講對唔住(本身佢老母掛住係度傾計)...
自從果次,有bb/小朋友接近我仔,阿仔都會縮走/先郁手推走人地,社工姑娘話呢d就係陰影,用左好耐時間先教返佢...係小朋友想接近前先講俾佢聽bb想同你一齊玩呀,等佢唔使驚以為人地係想黎打佢

複式洋房

回覆 kayikayi293 的帖子

呀女就係咁今日去圖書館玩人多就狂喊
仲要唔敢同d小朋友玩
你地點令小朋友心理好d?

大宅

sky0085 發表於 18-3-25 15:39
回覆 kayikayi293 的帖子

呀女就係咁今日去圖書館玩人多就狂喊

我自己都唔知點做
岩岩阿仔去公園,平時冇人/好少人時佢敢自己去玩,但今日紅日好多小朋友,特別大少少果d...阿仔只敢自己係度玩搖馬仔,之後我見佢咁慘就拖佢一齊去sir滑梯,等佢warm up完啦夠膽自己玩啦,有位小朋友玩追逐心急唔小心推左佢一下,不過唔大力好正常,阿仔即刻又跑落黎攬實我喊...之後又要驚又要喊話玩,但又要個公園冇小朋友係度,扭晒計,搞到我都燥燥地

大宅

回覆樓主:

我諗一黎我仔天生比較細膽,二黎真係痛陰影,佢返pg時唔驚同同學仔玩,係公園特別驚,搞左成年我都搞唔掂,唯有寄望開學可以令佢學識同人相處啦...

大宅

回覆樓主:

我今日都同兩仔去公園,一3歲半一1歲幾,係樓下已經見到d冇人理既大細路,直情喪癲咁跑,有個仲爬上攀爬架上跳(勁高勁危險佢仲以為自己好威),我同我老公講,行去另一邊玩,費時一陣阿仔係下邊行過佢跌落來俾佢責到 之後走左去幾個公園(好彩我樓下有幾處公園)之後有d比較多細d既小朋友同多家長睇實,先玩得開心d。但我全程同老公都各自睇得好實,驚俾d大既推同踩到我仔。

大宅

回覆樓主:

有時好無奈,咁樣又好似俾人覺得太緊張d仔女,但有次我老公話放鬆d,真係有d小學冇人睇既,我仔準備滑滑梯,佢直情攀來攀去用腳踢到我仔個頭,我仔反應係覺得有人踢到我頭,望住個大哥哥,我已經叫自己仔滑梯啦,點知個個大細路仲用腳踩我個仔隻手,我立即衝埋去喝住:睇住呀!,佢先啤一啤我好似好唔憤氣咁爬走(痴線架,當自己蜘蛛俠咁),事後我同老公講,依家太多冇人理或大陸既,係玩到超癲,冇可能太放任,如果唔係阿仔俾人又踩又踢。

別墅

sky0085 發表於 18-3-21 17:08
點知 ...

我霖我當時應該系現場…我知道個小朋友細我仔仔3個月但肥c大隻…距要玩我仔仔個飛機…晤比就吐我一口餅渣同掉左我個飛機入草堆,激到我渣渣跳即刻遠離距(雖然好想打距都要忍住噶,我系大人啊嘛)當時睇住個小朋友的人系距公公,因為系到同我地傾(我地系到話距宜家晤教以後好難系香港行等等等)無睇到距個孫走去扯人,最尾都系好真誠甘道歉(晤系樓主甘話好敷衍)…因為我都同哩個公公傾過幾次都系好好人…其實我覺得最大責任系距啊媽只顧住賺錢撇低個仔比公公麻麻湊,麽都由得距個仔要麽有麽…想點就點…

大宅

貓山公主 發表於 18-3-23 09:16
真係要小心呀..
佢地無性架, 我尋日先見到隻生番(4年級左右)係滑梯高處到, 將個細過佢的小朋友(1年級左右) ...
用生番黎形容佢地真係實至名歸

首頁

尾頁

跳至