自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kwclau 發表於 18-5-11 12:55
其實RWI 係幫小朋友拼字同拆字,幫到睇書同默書。考試測驗Fail的話,可能是grammar 上粗心大意。我女而家 ...

係默書r合格呀。呀女學校夠有 net teacher啦,係有人唔得就係唔得。真係唔得。

大宅

馬爾太 發表於 18-5-11 15:01
係默書r合格呀。呀女學校夠有 net teacher啦,係有人唔得就係唔得。真係唔得。
...

咁唔排除真係個別小朋友唔吸收嘅。仲有,出面2至4人一班,跟學校30人一班都一定有分別嘅。我自己經驗睇就係RWI最effective咁囉。

子爵府

kwclau 發表於 18-5-11 15:55
咁唔排除真係個別小朋友唔吸收嘅。仲有,出面2至4人一班,跟學校30人一班都一定有分別嘅。我自己經驗睇就 ...

出面點教都好,都唔會一星期5日咁上。的而且確係冇一個100%學成嘅方法。RWI唔得就另一套拼音囉,學到就得。

民房

回覆樓主

我一直都俾小朋友(k3)睇YouTube ,聽下歌咁學,a~z都叫識,二嚟幼稚園都會教下,我又有俾佢岀面學,都學咗半年有多。

有次同同學仔媽咪傾,話有間價錢合理,我又走去評估下睇下個仔咩程度,點知,話都要由頭學(因為我仔識7成,又未識曬)嗰陣都煩咗好耐,要用年半由頭學。

但宜家個仔讀得好開心,又肯主動教我佢學咗咩。呢下乜都值返啦,個仔學得開心嘅話!所以啲人成日日都話想仔女鍾意英文,唔抗拒,學拼音好緊要

大宅

kwclau 發表於 18-3-22 10:03
極推薦Read Write Inc (RWI),各區都有。
我小朋友上過咁多款英文拼音班,最得係呢款。由文盲到自己睇書, ...

敢你女係邊間學RWI?

大宅

Sachiyingoldie 發表於 19-5-7 08:21
敢你女係邊間學RWI?

好多年前在佐敦Wiseland學,不過而家好似無再搞Oxford RWI 了

首頁

尾頁

跳至