請教:-邊明火、-邊電磁爐

wwcuy
|
新 裝修,想一邊用嵌入式煤氣爐,一邊用嵌入式電磁爐,但裝修師傅話咁樣好怪,唔會有人咁整,同咁整個電磁爐好易壞。有冇姊妹試過有經驗分享呢?
siumak
|
wwcuy 發表於 18-3-22 15:55
新 裝修,想一邊用嵌入式煤氣爐,一邊用嵌入式電磁爐,但裝修師傅話咁樣好怪,唔會有人咁整,同咁整個電磁 ...
有~
見D裝修 Post 見過啦﹐咩無喎;

易唔易壞我唔知﹐
我自己本身明火﹐
都自己諗方法o郎在個電磁爐係其中一邊長期用﹐
我無諗咁多﹐壞先至算;

如果佢話電子撞明火壞﹐
我有聽過如果上面爐頭下面洗衣機﹐
係會易壞的﹐
我地以前搵過洗衣機C傅上來check洗衣機時佢講的﹐
其實爐頭附近一樣有好多其他電器好難避免。
bosch
|
點解唔索性只用明火?
iris5a
|
會否考慮電陶爐?

陶果邊可以用傳統煲的
Moti
|
電磁爐都要散熱,隔離明火肯定冇咁好啦。
Charitymami
|
wwcuy 發表於 18-3-22 02:55
新 裝修,想一邊用嵌入式煤氣爐,一邊用嵌入式電磁爐,但裝修師傅話咁樣好怪,唔會有人咁整,同咁整個電磁 ...
唔會好怪
最好揀同一牌子, 兩者尺寸一樣
登!登!登!
|
回覆 wwcuy 的帖子

d 師傅成日都係咁講, 佢地唔想煩, 我個師傅做錯野都係咁講話為我好, 無人咁整.....
伊芙蓮
|
我係咁整
單頭煉氣爐 + 雙頭電磁爐
完全無問題
唔怪

Winnie
|

無問題,而家好多樓盤都係咁
teaspoon
|
佢地唔想煩之麻。電磁爐下面一定要散熱就真。我想浴室水龍頭入牆,佢地話維修麻煩,跟本唔想’chok’牆,懶!一個字懶!但又想收錢囉!
koko2000
|
回覆 wwcuy 的帖子

以前媒氣公司有出一款, 一邊煤氣, 另一邊係電 (不是電磁). 我之前的新樓就係用佢.
但.......已經唔出.

我之前搵左幾間都無..........最後換晒明火.

fanny590
|
N年前係港燈買左個爐係一邊煤氣一邊電磁, 都用左成8,9年先壞
alfreday
|
有~不過要買歐洲貨,叫30厘米平面爐,每一個爐都有不同功能,自己揀要乜組合,由2千到過萬都有。

南丁媽咪
|
以前住新鴻基樓
左明火
右上下電

兩邊都有用
我係c奶
|

以前我用過一個爐,有四個明火,一個電,total5個頭
家文
|
我娘家係咁
Jasmine-4711
|
teaspoon 發表於 18-3-22 16:24
佢地唔想煩之麻。電磁爐下面一定要散熱就真。我想浴室水龍頭入牆,佢地話維修麻煩,跟本唔想’chok’牆,懶 ...

咁你以後维修水頭頭要鑿牆,又再舖磚,你自己都麻煩。

况且,鑿一片磚,附近的磚都有可能裂。你未必預留咁多同款磚補。鸳鸯磚仲難睇。
20150618bb
|
好意思,又可明火,又可暗火
mcmaychan
|
我家都是這樣
canies
|
伊芙蓮 發表於 18-3-22 16:20
我係咁整
單頭煉氣爐 + 雙頭電磁爐
完全無問題

咁你廚房係咪好大?
成三個爐頭喎。