自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

moniko 發表於 18-3-23 06:14
所以香港教育荒謬的地方地於, 又要你通識有想維, 有思想, 但思考政治問題原來係「錯的」

政治, 不單 ...

佢地根本牆頭草,邊邊有著數就企邊邊

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

其實而家已經係同緊全世界人爭,你「保護」到DSE, 將來出來做嘢咪又現晒形,做好自己好過啦⋯⋯

公爵府

好媽媽勳章

Herobear 發表於 18-3-23 07:57
大陸來得香港好多係根本屈就,自己成積係好很多
只不過當踏板再去外國
佢最勁個堆根本可以直去外國攞船

自欺欺人地向「香港」打x機係無用

唔止係dse,之前有新聞講過,其他地方嘅國際試,其實都有國內生去報考,而且成績不俗

香港學生繼續停濟不前,邊個可以幫到手?

喱個世界永遠都係不進則退

翡翠宮

畀面勳章

所以香港教育荒謬的地方地於, 又要你通識有想維, 有思想, 但思考政治問題原來係「錯的」

政治, 不單 ...
思考政治問題不是錯,錯的是用幼稚專制兼具破壞性的手法去爭取他們心目中的「公義」,如果真正經過思考,無論任何政治立場都會知道暴力、破壞性的行為根本得不到支持,也不會有結果。
而且直至現在為止,我仍未見到有人純椊因為政治立場而受迫害,或者被剝奪權利。

懂得思考,關心社會的學生,香港不是沒有,只是不會在新聞中時常見到他們出現。

日日是好日

男爵府

回覆樓主:

有競爭先會有進步,汰弱留強係千載不變定律

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

廿年後唔止驚大陸人,係驚AI

伯爵府

政治, 不單 ...

伯爵府

siukei17 發表於 18-3-23 06:54
咁你認為點?
禁止大陸人黎考試?

我諗「宣傳認受性」同「宣傳來考」係兩回事吧?! DSE點計都只係一個地方性考試, 點都唔能夠同SAT, A level, IB果d比較掛? 有何動機要出外吸引人來考?

人地要來香港住, 考無問題, 但掉轉, 如果考試局因爲果千幾萬虧損就諗方法「向外」 進攻有點講唔通。 就好似當年私院為左住院費去宣傳來港生仔一樣, 只會越滾越大個問題。

禁止訪問

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

loved 發表於 18-3-23 00:12
佢地讀書果種能耐,香港學生真係好難跟得上

冇父母蔭,冇嗜好,捱過窮捱過苦先知讀書好。

子爵府

heidys 發表於 18-3-23 06:33
咁唔怪得要由K開始深
但去到咁上下就好似後勁不繼,技不如人咁...可能d學生太養尊處優,無居安思危,淨係識 ...

我覺得香港學生讀書已經夠辛苦,我唔想香港變成大陸學生咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

真好笑,香港學生考外國試就得,國內生考DSE就呱呱嘈。
Minniemouse:-P

伯爵府

回覆樓主

大6學生呢, 真係好勤力既, 朝早4、5點起身讀書都見過。 唔需要課外活動既, 可以人生只係讀書同讀書。

一方面, 我地否定只有讀書既生活, 要「求學不是求分數」 , 又要有體藝。 但另一方面, 又要我地同大6學生直接競爭?!

咁我應該放棄其他事, 努力讀書, 定話依舊求學不是求分數, 然後早早出來做野?

我認我自私, 眼光窄, 我真心唔想引入太大既外來競爭囉! 你地去旅行時, 入境都會有物種限制, 點解讀書就唔可以體諒下d年青人? 設立一d限制? 唔限制都唔緊要, 唔需要再出外宣傳啊?

要知道, 好多人, 係香港有啖飯食已經好滿足,唔會出去外國同人爭的。

yiu_mimi    發表於 18-3-23 12:03

伯爵府

catiou627 發表於 18-3-23 09:18
我覺得香港學生讀書已經夠辛苦,我唔想香港變成大陸學生咁

就係, 一邊話人怪獸, 一邊話香港學生唔叻。 香港做人真辛苦

伯爵府

minniemouse 發表於 18-3-23 09:19
真好笑,香港學生考外國試就得,國內生考DSE就呱呱嘈。

數與量的問題喎。 點解澳洲要設門檻, 唔俾外來人咁易買樓先?!一年拉平均5萬人考DSE, 大陸每個省派500個人來考, 已經16500人, 急升34%。

500個人好少架咋, 一架巴士都二百幾三百人啦。

掉轉, 香港學生, 佔外國既考生人數百分之幾呢? 有力量去影響人地拉curve?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

moniko 發表於 18-3-23 09:30
數與量的問題喎。 點解澳洲要設門檻, 唔俾外來人咁易買樓先?!一年拉平均5萬人考DSE, 大陸每個省派500 ...
內地試,9百幾萬學生考,相對香港只係幾萬考生。我唸如果我係內地學生,真係駁得過。黎香港考扲住個成績,由另一條隊,入香港既大學,都係值得試試。香港人,冇得阻止,香港學生,唯有加把勁。

男爵府

回覆樓主

世界大同,其實唔止大陸人,全球都競爭緊,香港人咪一樣報其他國家大學,考試,不過相對人數少,你有料咪可能出去全世界任何地方,我做野就怕印度人多D

男爵府

sangria 發表於 18-3-23 07:58
相對外國咁大個市場,香港咁少學生去外國考
但B6 只一少部份嚟考香港咁少學位
個影響完全唔同
JM好清醒, 講出左重點

大宅

回覆樓主:

以前讀u, 最勁嘅都係內地生。佢地個文化真係唔同,勁發問,又勤力
但我地呢啲讀到u梗係上庄拍拖住hall搵part time架嘛,hea住讀

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至