婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

badlina 發表於 18-11-12 11:52
我有得選擇,但最後俾張醫生決定,佢建議全切加重建。我跟佢decision.

謝謝,祝大家都健康
開心生活!

子爵府

好媽媽勳章

loverlymama 發表於 18-9-27 23:12
回覆 badlina 的帖子

今天第一次見腫瘤科医生,是2A期,打6針化療+31電療+食荷爾蒙藥。10月尾驗血,見医生 ...

loverlymama,

你好!

朋友剛確診了第3期,有擴散~肺有黑點
10月尾排睇瑪嘉烈,
尋日睇左,
12中開始做療程,標把藥、化療。。

要30幾萬,
擔心中。。

點解政府要咁貴?
請教下,謝謝

祝你早日康復!!

大宅

好媽媽勳章

回覆 Racmom 的帖子

雖然政府做術後的化療和靶化,有些都是要自費的。你朋友可找機構資助,可減輕經濟付擔
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

子爵府

好媽媽勳章

loverlymama 發表於 18-11-16 11:05
回覆 Racmom 的帖子

雖然政府做術後的化療和靶化,有些都是要自費的。你朋友可找機構資助,可減輕經濟付擔 ...

謝謝你,祝你身體健康

男爵府

kkday 發表於 18-3-22 23:57
係Her2既 2期,暫時無擴散
睇左3個醫生 每個提出既治療方案都不同
有先做全切,或化療先 (其實最怕化療)

点解未切就知是Her2 2 期?

男爵府

kkday 發表於 18-8-30 19:36
私家唔敢講,來來去去出名係幾個,
張王梁馬柳陳
另外可以排公立,多一種意見

有冇聽过蔡麗賢?好唔好?

珍珠宮

Ethan/mama 發表於 18-8-30 03:34
乳癌分期、要不要電療或化療,並不是只看腫瘤大小而決定,有好多因素讓腫瘤科專科醫生去作評估的。
推薦妳 ...

thx, very useful!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

複式洋房

kkday 發表於 18-3-26 20:24
那半年有多辛苦?

我奶奶都係第二期不過擴散左去淋巴,喺私家做手術切左先,跟住再返政府化療加電療,期間keep住飲蛋白粉同癌症專飲奶粉(好難飲,但一定要飲),上年4月發現到而十家完晒所有療程,除左甩頭髮,唔似人地癌症病人咁瘦,仲好有精神。。不過化療頭幾針唔辛苦,黎後幾針辛苦,所以蛋白粉果d營養奶粉一定要食,因為白血球太少打唔到下一針。。
至於甩頭髮,喺開始甩時忍痛剃晒佢,咁就唔會驚幾時甩去嚇親自己。。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

請問你地是否抽針是已確診,定還是手術後全個組織病理化驗時才確診的?
我的情況是:照mammogram + ultrasound,發現有兩粒,再抽幼针,報告指出是细胞結節!…不過,醫生話其中一粒比較樣衰,因為兩粒位置近,宜做手術部份切除晒兩粒!

珍珠宮

回覆樓主:

Forwarding:
各位朋友,現在香港中文大學免費為40歲到75歲朋友免費為符合年齡要求的男士做大腸癌及前列腺癌症檢查,同時為該年齡層女性做免費乳腺癌檢查,時間到2022年。有空回香港登陸以上網站登記檢查哦!

各位可透過以下香港中文大學網站登記免費做大腸癌篩查計劃,女性再加乳房X光檢查,男性加前列腺檢查:-
https://mcp.cuhk.edu.hk/form/
年齡40-75

可轉發俾親友~
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

轉載※分享

珍珠宮

回覆樓主:

http://news.tvb.com/world/5c99e155e60383155aed2555

美國病人組織投訴 重建乳房手術或誘發罕見淋巴癌

珍珠宮

回覆樓主:

https://kknews.cc/zh-hk/health/4qbenzg.html

「隆胸」 可能導致罕見淋巴瘤!FDA最新證實並發佈警告信息

珍珠宮

Racmom 發表於 18-11-16 09:40

loverlymama,

標靶藥吾平的!

珍珠宮

回覆樓主:

祝福大家及親友平安渡過難關,早日康復!

珍珠宮

回覆樓主:

昨天,我剛做了手術!

珍珠宮

Ethan/mama 發表於 18-8-30 03:34
乳癌分期、要不要電療或化療,並不是只看腫瘤大小而決定,有好多因素讓腫瘤科專科醫生去作評估的。
推薦妳 ...

https://www.breasthk.com/category/關注乳房健康的妳/

這個網頁應該是好有心的Dr Ma 建立post出來的。
(因個地址就是Dr Ma 診所的地址)

珍珠宮

回覆樓主:

在網上睇到以下資訊,與大家分享:

《膳食纖維第七營養素》

膳食纖維,被稱為“第七營養素”,不僅能調節腸胃功能,清除體內的自由基,還有增強免疫力,降低癌症風險的功效。

一些研究結果顯示,給乳腺癌存活者攝入大量的蔬菜和粗糧,總體死亡率可以降低43%。因此,日常中應適當多吃深色蔬菜、水果、粗糧等富含膳食纖維的食物。
[轉載※分享]

珍珠宮

wai001 發表於 19-3-24 12:57
請問你地是否抽針是已確診,定還是手術後全個組織病理化驗時才確診的?
我的情況是:照mammogram + ultraso ...

我上星期五剛剛做了部份切除手術。今天傍晚剛收到馬醫生電話,好開心呀!……已經出了術後病理化驗報告:是良性黎的呀!同之前抽幼針冇咩出入!
馬醫生都話:虛驚一場!
個心定返晒呀!冇手尾跟啦!只需等個傷口好返!…不過我都仍然會keep 住body check!(因我有family history)

首頁

尾頁

跳至