確診乳癌 求過來人指點分享

barbie媽
|
kkday 發表於 18-7-5 23:46
唔好意思遲覆
一般第七至十一日免疫力最低,
之後每過一針會慢慢習慣

佢係過往幾日,由痾嘔無胃口,到好似散咗d後,就好有胃口,食返幾日嘅嘢,
感恩……
依家希望佢儲定d營養迎接第二針……
kkday
|
barbie媽 發表於 18-7-7 14:36
佢係過往幾日,由痾嘔無胃口,到好似散咗d後,就好有胃口,食返幾日嘅嘢,
感恩……
依家希望佢儲定d營養 ...

所以食到野時盡量食
儲備多啲
去到第四針已經無咩感覺
照樣出街飲茶

第二針開始其實減左藥量
見好多人都係,頂唔順就減
食唔到就盡量飲速癒素,加營素
或者想食咩就食咩
多食生果,不要食皮
badlina
|
各位, 我也是確診病者, 正在化療中。星期五打第三針~
我在懷孕33週時確診 (三陽), 34週開刀生B (感恩Bbㄧ切ok) 坐了2星期月後即落第ㄧ針。

化療(T加C) & 標把(H加P)
kkday
|
badlina 發表於 18-7-26 00:58
我在懷孕33週時確診 (三陽), 34週開刀生B (感恩Bbㄧ切 ...

幾時會做手術
lingling66
|
badlina 發表於 18-7-26 00:58
我在懷孕33週時確診 (三陽), 34週開刀生B (感恩Bbㄧ切 ...

加油。生完做治癒真係好唔容易(emoji)我當時都係生完2星期做手術
Aleaf
|
回覆 lingling66 的帖子

我上星期確診乳癌2期,擴散到淋巴。 將在政府9 月初做手術, 之後做電化療。。。
想問做化療係咪一定會掉頭髮呢?
l_kayan
|
Aleaf 發表於 18-7-27 23:49
回覆 lingling66 的帖子

我上星期確診乳癌2期,擴散到淋巴。 將在政府9 月初做手術, 之後做電化療。。。

化療一定會甩頭髮,如果介意冇頭髮最好準備定假髮
Aleaf
|
l_kayan 發表於 18-7-29 23:46
化療一定會甩頭髮,如果介意冇頭髮最好準備定假髮

請問你係邊度買假髮, 有沒有選假髮技巧分享呢🙏
kkday
|
Aleaf 發表於 18-7-30 07:21

深圳都有,平香港一半
全真髮
雪兒coco
|
Aleaf 發表於 18-7-30 07:21

癌協有假發借,加油(emoji)
Aleaf
|
雪兒coco 發表於 18-8-2 21:32
癌協有假發借,加油(emoji)

收到,謝謝~

Aleaf
|
kkday 發表於 18-8-2 18:57
深圳都有,平香港一半
全真髮

真的嗎~ 好的, 謝謝🙏
loverlymama
|
我剛確診乳癌,情緒低落,下星期二做手術
kkday
|
loverlymama 發表於 18-8-16 12:42
我剛確診乳癌,情緒低落,下星期二做手術

那裡做?
loverlymama
|
回覆 kkday 的帖子

找了陳惠娟做
kkday
|
loverlymama 發表於 18-8-16 17:01

找了陳惠娟做

埋單要幾多錢左右?
badlina
|
loverlymama 發表於 18-8-16 17:01

找了陳惠娟做

Dr Edith Chan 嗎?她人很好的。加油
badlina
|
lingling66 發表於 18-7-27 20:18
加油。生完做治癒真係好唔容易(emoji)我當時都係生完2星期做手術

Thank you ! 我今個星期打第五針(emoji)

妳都係懷孕時發現? 我現在睇張醫生她也説多了這種case...
badlina
|
kkday 發表於 18-7-27 18:25
幾時會做手術

做完chemo 後才開刀, 我估around 中秋前後?
kkday
|
badlina 發表於 18-8-20 13:10
做完chemo 後才開刀, 我估around 中秋前後?

係,中秋前